Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel'in gözaltına alınmasına ve Yıldız'ın tutuklanmasına tepki gösteren G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu "İktidarlar gazetecileri susturmak için her yola başvuruyor" dedi.
Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği, Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Türkiye Gazeteciler Sendikası'ndan (TGS) oluşan G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu, gazeteciler Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel'in gözaltına alınması ve sonrasında Yıldız'ın tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı.
İktidarın icraatını eleştiren haberler yapan gazetecilerin, yazdıkları için de yazmadıkları için de suçlanmaya başladığı ifade edilen açıklamada; "Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca 8 Haziran'da Odatv Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız ve Tele1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel gözaltına alındı. Müyesser Yıldız ve İsmail Dükel'in gözaltına alınmasından sonra 'kısıtlılık' gerekçesi ile avukatlara bile gözaltı nedenleri hakkında bilgi verilmezken, iktidar destekçisi medyaya sızdırılan haberlerle mesleki çerçevede yapılan görüşmeler suç, meslektaşlarımız da iddia edenlerin bile inanmayacağı absürt bir suçlamayla 'casus' ilan edildiler. Dört günlük gözaltı süresinin dolmasının ardından Oda TV Ankara Haber Müdürü Müyesser Yıldız tutuklandı, Tele1 Ankara Temsilcisi İsmail Dükel, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı" denildi.
'YAŞANANLAR HUKUKSUZLUKLARIN İLKİ OLMADIĞI GİBİ SONU DA DEĞİL'
Yıldız ve Dükel'in gözaltına alınmaları ve Yıldız'ın tutuklanmasının son dönemdeki hukuksuzlukların ilki olmadığı gibi sonu da olmayacağı vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
"Daha iki ay önce, istihbarat görevlisinin cenaze töreni haberi gerekçesiyle Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Odatv Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Çelik, Yeni Yaşam Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Aydın Keser, Yeniçağ Gazetesi Yazarı Murat Ağırel tutuklandı. Çok sayıda gazeteci hapishanede. Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 2008'de 102. sırada yer alan Türkiye 2019 yılında 180 ülke arasında 154'üncü sıraya düştü."
'MESLEKTAŞLARIMIZ SERBEST BIRAKILMALI'
Bu tablonun halka da ülkeye de yakışmadığının altı çizilen açıklamada, "Biz gazeteciler, özgür bir basın olmadan özgür bir toplumun da olamayacağı görev bilinciyle, her türlü baskıya karşın, halkın haber ve bilgi alma hakkı için yazmaya devam edeceğiz. İktidarı da Anayasa'ya, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğüne saygılı olmaya, halkın haber alma hakkının önündeki tüm engelleri kaldırmaya davet ediyoruz. Biz aşağıda imzası bulunan meslek örgütleri olarak bir kez daha tekrarlıyoruz, gazetecilik suç değildir, görevlerini yaparken gözaltına alınan ve tutuklanan meslektaşlarımız serbest bırakılmalı, hukuksuz uygulamalara son verilmelidir" denildi.