Güncel

Galatasaray'dan yükselen ses: Hüsamettin Yaman ve Mehmet Soner Gül nerede?

Galatasaray'da 685. Buluşmasını gerçekleştiren Cumartesi Anneleri/İnsanları, Hüsamettin Yaman ve Mehmet Soner Gül'ün akıbetini sordu.

13 Mayıs 2018 Saat: 08:53
Galatasaray'dan yükselen ses: Hüsamettin Yaman ve Mehmet Soner Gül nerede?
Galatasaray'dan yükselen ses: Hüsamettin Yaman ve Mehmet Soner Gül nerede?

fotoğraflar: Kerim Eren

Anneler, 685. haftasında Hüsamettin Yaman ve Soner Gül’ün annelerinin 26 yıllık bekleyişine sesimizi katmak için buluştu.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: 

685 haftadır bu toprakların en uzun erimli hakikat ve adalet mücadelesinin yürütücüleri olarak Galatasaray’dayız. Devletin muhaliflerine uyguladığı en vahşi yöntem olan gözaltında kaybetme ve bu suçun faillerine uyguladığı cezasızlık politikasını, deşifre etmek için her cumartesi İstanbul’un dört bir yanından gelerek Galatasaray’ da buluşuyoruz.

Talebimiz açık ve net: güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındıktan sonra kaybedilen evlatlarımıza ne olduğunu öğrenmek ve onları kaybedenlerin tarafsız ve bağımsız bir yargılama faaliyeti sonunda cezalandırılmalarını istiyoruz.Annelerin düşlerini evlatlarının mezarlarına ulaşmak ile sınırlayan bu hukuk dışı, insanlık dışı sisteme itiraz ediyoruz.
Anneler günü vesilesiyle bir kez daha kamuoyuna sesleniyoruz: bizi mezarsız bırakanlara, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı sessiz kalmayın. Bu toprakların bütün evlatlarının özgür, eşit, adil bir biçimde yaşayabilmesi adına, vicdan adına, adalet adına, insanlık adına “herkes için adalet ” diyerek itiraz edin. 
Unutmayın yaygın insan hakları ihlallerinin yaşandığı, kötülüğün sıradanlaştığı bir ülkede hiç kimsenin evladının güven içinde yaşaması mümkün değildir. Kötülük görmeme hakkımıza sahip çıkmak, insan olarak herkesin görevidir.
685. haftamızda Hüsamettin Yaman ve Soner Gül’ün annelerinin 26 yıllık bekleyişine sesimizi katmak için buluştuk.
22 yaşındaki Hüsamettin Yaman İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencisiydi. Genç bir cam sanatçısı olan Hüsamettin sanata, edebiyata, müziğe meraklıydı. Öğrenci hareketi içinde yer aldı. Pankart taşımak suçlamasıyla 15 gün kadar cezaevinde kaldı ve 6 Eylül 1990 tarihinde tahliye oldu.
21 yaşındaki Mehmet Soner Gül Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisiydi. Üniversite eğitimi için Mersin’in Değirmendere köyünden İstanbul’a geldi. Öğrenci hareketi içinde yer aldı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğrenci Derneği üyesiydi. Bu nedenle gözaltına alındı, ağır işkence gördü ve ölümle tehdit edildi. İçişleri Bakanlığı’nın iddiasına göre 10 Mart 1991 tarihinde Malatya’da yakalanan A.N. isimli şahsın sorgudaki ifadesinde ismi geçtiği için polis tarafından aranıyordu.
Hüsamettin Yaman 2 Mayıs 1992 cumartesi günü evden çıktı. 4 Mayıs pazartesi günü Ağabeyi Feyyaz Yaman’ı işyeri telefonundan arayan bir kişi "Hüsamettin, Soner Gül ile birlikte Fındıkzade' de gözaltına alındı. Hayatlarından endişe ediyoruz. Bir an önce emniyete başvurun" dedi. 
Yaman ve Gül Aileleri, önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ardından devletin ilgili tüm kurumlarına başvurdu. İnsan Hakları Derneği ve Af Örgütü girişimlerde bulundu. Ancak Hüsamettin ve Soner’in gözaltına alındığı kabul edilmedi. Girişimlerini sürdüren Yaman Ailesi 2 yıl boyunca polis takibinde tutuldu.
19 Aralık 2011 tarihinde özel harekât polisi Ayhan Çarkın'ın infazlar ve kayıplarla ilgili itirafları yayınlandı. Çarkın, itiraflarında Hüsamettin Yaman ve Soner Gül’ü gözaltına aldıktan sonra ormanlık bir alanda sorguladıklarını ve infaz ettiklerini açıkladı. Onların son sözlerinin “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek!” olduğunu söyledi.
Bu beyanların ardından Yaman Ailesi yeniden suç duyurusunda bulunarak, dosyanın tekrar açılmasını istedi. Ayhan Çarkın'ın ifadesine rağmen Ankara - İstanbul arası gidip gelen dosyada bugüne kadar bir ilerleme sağlanmadı.26 yıldır meslekleri ile ilgili uluslararası kural ve ilkeleri çiğneyen adli makamlar maddi gerçeği açığa çıkarma ve ceza adaletini sağlamak görevlerini yerine getirmedi.

Bugün Galatasaray’dan bir kez daha Türkiye Cumhuriyeti Devletine, Hüsamettin Yaman ve Soner Gül’ün akıbetlerini açığa kavuşturma ve tüm faillerin cezalandırılmasını sağlama yükümlülüğünü yerine getirme çağrısında bulunuyoruz. Hüsamettin Yaman ve Soner Gül için adalet istemekten asla vazgeçmeyeceğiz.

İnsan hakları derneği İstanbul şubesi
Gözaltında kayıplara karşı komisyon

Görüntünün olası içeriği: 2 kişi

Görüntünün olası içeriği: 28 kişi, Mukaddes Şamiloğlu, Zeynep Görmek Yukarıgöz, İkbal Eren Yarıcı ve Maside Ocak dahil, gülümseyen insanlar, ayakta duran insanlar, kalabalık ve açık hava

Görüntünün olası içeriği: 33 kişi, Maside Ocak ve Sevim Kalman dahil, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 3 kişi, sakal ve yazı

Görüntünün olası içeriği: 7 kişi

Görüntünün olası içeriği: 17 kişi

Görüntünün olası içeriği: 11 kişi, gülümseyen insanlar

Görüntünün olası içeriği: 29 kişi, Mukaddes Şamiloğlu ve İkbal Eren Yarıcı dahil
Görüntünün olası içeriği: 2 kişi, yazı
Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, yazı

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız