CFWIJ, gazeteci Eylem Nazlıer ve Buse Söğütlü'nün Taksim Tünel'de yapılan eyleme saldıran polisin uyguladığı işkenceyi görüntülediği sırada, polis tarafından darp edildiğini kaydetti.
CFWIJ, gazeteci Eylem Nazlıer ve Buse Söğütlü'nün Taksim Tünel'de yapılan eyleme saldıran polisin uyguladığı işkenceyi görüntülediği sırada, polis tarafından darp edildiğini kaydetti. Polis şiddetine tepki gösteren CFWIJ, gazetecilerin hakları için mücadele etmeye devam edeceğini kaydetti.
Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ) dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de kadın gazetecilere yönelik hak ihlallerini, karşı karşıya kaldıkları tehditleri ve saldırıları, maruz kaldıkları taciz vakalarını kaydetmeye ve gazetecilerin haklarını savunmaya devam ediyor.
Türkiye'de son dönemde fark edilir seviyede en çok kaydettiğimiz vakalar arasında sahada çalışan gazetecilere yönelik polis şiddeti geliyor. CFWIJ, 2021'in başından beri kadın gazetecilerin maruz kaldığı 21 ayrı polis şiddetini kaydetti. CFWIJ, polis şiddetine son verilmesi için 28 Temmuz'da bir imza kampanyası da başlattı.
1 Mayıs öncesi getirilen Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) genelgesiyle beraber kadın gazeteciler daha fazla polis baskısı ve şiddetine maruz kaldı. Bu vakalara son örnek ise 5 Eylül Pazar günü İstanbul'da yaşandı.
İstanbul, Bakırköy'de Emek Barış ve Demokrasi Güçleri‘nin düzenlemeyi planladığı 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginin valilik tarafından engellenmesi üzerine Taksim Tünel'de yapılan basın açıklamasını takip eden gazeteciler polis tarafından ablukaya alınarak haber yapma hakları ihlal edildi.
Gazetecilerin maruz kaldığı polis şiddetine ilişkin açıklama yapan CFWIJ, en az beş kadın gazetecinin engellendiği eylemde Evrensel Gazetesi muhabiri Eylem Nazlıer'in İstanbul İl Emniyet Müdür Yardımcısı'nın bir kadına hakaret ettiği anları görüntülediği için polis şiddetine maruz kaldığını kaydetti.
CFWIJ, "Gazetecinin çekim yapmasını engellemeye çalışan polis önce Nazlıer'in telefonuna el koymaya çalıştı, ardından basın kartını göstermesini istedi. Üç farklı basın kartını göstermesine rağmen ikna olmayan polis gazetecinin kimlik kartını da göstermesini talep etti. Olay anını görüntülemek isteyen Yolculuk Gazetesi muhabiri Buse Söğütlü'ye de polis müdahale etti. Nazlıer'e yapılan müdahaleyi çeken gazeteci, polis tarafından ittirilerek alandan uzaklaştırılmaya çalışıldı" dedi.
CFWIJ, gazetecilere yönelik polis şiddetine tepki gösterdi.
Kaynak: Etha