38 yıl önce işkence öldürülen 1970’li yılların sosyalist gençlik ve işçi önderlerinden Osman Mehmet Önsoy bugün çeşitli etkinliklerle anılıyor.
1970’li yılların sosyalist gençlik ve işçi önderlerinden Osman Mehmet Önsoy, 38 yıl önce bugün işkence edilerek öldürülmüştü.
Yapılan ağır işkenceler sonrası Haydarpaşa Askeri Hastanesine kaldırılan ve yaşamını yitiren Önsoy’un öldürüldüğü ancak 4 gün sonra ailesine haber verildi. Babası, cesedini ancak 9 gün uğraş vererek alabildi.
Gençlik ve işçi kesimi tarafından oldukça sevilen bir isim olan Önsoy’un yaşam öyküsü ise özetle şöyle:
1954 İstanbul'da doğdu. Emekçi ana / babanın ilk çocuğu. İlk, Orta, Lise ve Üniversiteyi İstanbul da okudu. Daha lise (Küçükçekmece lisesi) yıllarında (1968) sınıf ve devrimci mücadeleyle tanıştı. Babası PTT çalışanları sendikasının İstanbul yöneticisi olması nedeniyle sendikal çalışmalara katıldı. 1972 de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine girdi. Öğrenci Gençlik hareketi içinde öncü isimlerden biri oldu.
1975 yılında Oturduğu Avcılar semtinde Halkevi'ni açtı; İstanbul'daki Halkevlerinin birbirleriyle koordinasyonda olmasını sağladı. Aynı yıllar içinde Ambarlı Elektrik Santralı ile İstanbul Üniversitesi Avcılar Kampüsü'nün inşaatlarında çalışanları “İlerici Yapı İşçileri Sendikasında" örgütlenmesinde bulundu. Bölgedeki Metal İş Kollarında işçilerin Tek-Metal-iş'den DİSK’e bağlı Maden-İş'e geçmelerini sağladı. Tekstil işçilerinin örgütlenmesinde fiilen bulundu, çalışanları İlerici Tekstil İşçileri Sendikası’nda örgütlerken, DİSK Tekstil Sendikası’yla kardeşçe bağlar kurdurdu. Yüksek Öğrenim Gençliği’nin ikinci DEV-GENÇ örgütlenmesi içinde oldu. Orta Öğrenim Gençliği’nin dernekleşmesini destekledi. Dönemin sosyalist öncülerden biri olan Önsoy, 5 Mayıs 1980 günü ‘THKP-C Savaşçıları’ yöneticisi gerekçesiyle gözaltına alındığında Gayrettepe 1. Şube’de ağır işkencelerden geçirildi. 22 Mayıs 1980’de işkence sonucu yaşamını yitirdi.