İSTANBUL - çArşı ve Gezi davasının duruşmasında Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, davalara ilişkin tefrik kararı verdi.
ÇArşı ile Gezi Parkı davasının birleştirilmesinin ardından tutuklu sanık iş insanı Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu 52 sanığın yargılandığı davanın 5’inci duruşması İstanbul Adliyesi 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye raportörü Nacho Sánchez Amor, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri de takip etti.
Duruşma, Gezi davasında yargılananlardan Çiğdem Mater’in sorgusuyla başladı. Mater, “Hakkımızda düzenlenen iddianameye konul olan dinleme kararlarının altında imzası olanlar, 17-25 Aralık soruşturması kararlarında da imzası olan hakimlerdir. Hakkımdaki suçlama, karanlık bir dönemin insanları olan hakimler tarafından alınmış kararlara, çekilmemiş bir filme dayanmaktadır” diye belirtti.
DOSYALARIN TEFRİKİ İSTENDİ
çArşı davası avukatlarından Yıldız İmrek, çArşı ve Gezi davasında hiçbir bağlantı bulunmadığını belirtti. İmrek, “Somut bir bağlantı olmaması ve kanun yollarının farklı olması nedeniyle iki dosyanın tefrikini talep ediyoruz” dedi.
‘BÖYLE YARGILAMA OLMAZ’
Kavala’nın avukatı Köksal Bayraktar, en başından beri bu davaların birleştirilmemesi gerektiğini söylediklerini hatırlattı. Köksal, “Birleştirmenin sebebi bellidir. Müvekkil Osman Kavala ve Gezi davasından yargılanan diğer sanırların durumunu belirsizliğe sokmak amacıyla ve müvekkilin tutukluluğunu uzatmak amacıyla birleştirme söz konusu olmuştur. Türkiye yargısı bunu da yazacaktır. İstinaf mahkemesi, nasıl hem yerel mahkeme dosyalarının hem Yargıtay dosyalarının içeriğini biliyor da birleştirmeyi gündeme getirebiliyor? Bu nasıl bir tesadüftür? Tabi ki planlı bir tesadüftür. Bu birleştirme, suni bir birleştirmedir. Bu birleştirme olayı daha büyütmek, içinden çıkılmaz bir olay haline getirmek içindir. Böyle yargılama olmaz, yargılamada açıklık, aleniyet prensibi geçerlidir” diye belirtti.çArşı davası ve Gezi davası arasında ne fail yönünden ne de fiil yönünden irtibatın olmadığını belirten Köksal,“Bu nedenle birleştirme kararının ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
HUKUKİ DEĞİL
Avukat Deniz Tolga ise şunları söyledi: “Üstadlar birleştirme ve tefrike ilişkin beyanda bulundu. Biz buna alıştık. Çünkü davadaki bütün her şey tutukluluğu uzatmak için yapılıyor. Bu iddianame hukuki motifler taşımıyor. Bu iddialar neye dayanıyor? Bir deliliniz yoksa suç işliyorsunuz.”
SAVCI TALEP ETTİ
çArşı davasının tefrik edilmesi yönünden taleplere ilişkin mütaalasını açıklayan duruşma savcısı Edip Şahiner, “dosyada tutuklu sanık bulunması, sanıkların sorgularının tamamlanmış olması” gerekçesiyle dosyanın tefriğini talep etti.
DAVALAR TEFRİK EDİLDİ
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, Kavala’nın tutukluluk halinin devam etmesine karar verirken, çArşı davasının tefrikine karar verdi.
Bir sonraki duruşma ise 21 Mart tarihine ertelendi.