Bilim Sanat Kooperatifi (BİLKAR) tarafından Kocaeli'nin Gebze ilçesinde "Yer Yüzü Gurbete Düştüğü Zaman" başlıklı bir panel düzenlendi.
Her ay kültür sanat söyleşileri düzenleyen ve çok sayıda sanatçı ve yazarı Gebzeli sanatseverlerle buluşturan BİLKAR’ın bu ayki etkinliği göç ve göçmenlik üzerine. Geçtiğimiz ay halk sanatçısı Ruhi Su için anma gecesi düzenleyen BİLKAR, bu ay dünyada ki göç akımları ile ülkemizde ve bölgede sayıları her geçen gün artan göçmenlerle ilgili panel düzenledi.
Panele konuşmacı olarak yazar Tahir Şilkan, akademisyen Şafak Yüca ve BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli katıldı. ‘Edebiyatta Göç ve Göçmenlik’ konulu bir konuşma yapan Tahir Şilkan, göç olayının baskı ve savaşların sonucu yaşandığını belirterek, batıya göç ederken bir çok göçmenin yaşamını yitirdiği Akdeniz ve Ege denizi olduğunu ifade etti.
Etkinlik öncesi açıklamalarda bulunan yazar Halil Yeni, savaşların, yaşamsal baskıların ya da yoksulluğun halkları yine yok ettiği bir dönemden geçtiklerini ve yaşanan zorunlu göçlerle milyonlarca insanın hayatlarından, sevdiklerinden, yurtlarından edildiğini söyledi. Gerçekleştirenleri panelde yurtlarından göçüp farklı ülkelere sığınan göçmenlere politik akımların nasıl yaklaştığını, son zamanlarda ülkemizde sayıları 3 milyonu geçen Suriyeli göçmenlerin yaptıkları bu göç alkımlarının sonuçlarının neler olduğunu ve şiirlerin, öykülerin, romanların göç ve göçmenliği satırlarında nasıl işlediğini tartışacaklarını söyledi.
‘Bağımlılık perspektifiyle Suriyeli Göç Akımı İncelemesi’ başlıklı konuşma yapan Akademisyen Şafak Yüca ise Suriye’de ki savaş sonrası göçlerin başladığını ve Türkiye göç edenlerin büyük bölümünün çok kötü şartlarda yaşadığını belirterek, “8-10 kişi bir oda da kalıyorlar, ucuz işgücü olarak kullanılıyorlar. Bu insanların önemli bölümü yollarda veya çeşitli nedenlerden ötürü ölüyor ve hayatlarını kaybediyorlar”.dedi.
“Göç ve Göçmenlikte Politik Akımlar’ konulu konuşma yapan BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli ise devletin ortaya çıkmasıyla birlikte göçlerin de ortaya çıktığını belirterek, göçün kitlesel yer değiştirme hareketi olduğunu ifade etti. Dikkatli, 1923-2014 yılları arasında Türkiye’ye 2 milyon civarında göçün yaşandığını, 2011’den günümüze kadar ise 4 milyonu Suriyeli olmak üzere toplam 6 milyon kişinin Türkiye’ye göç ettiğini ifade etti.