Güncel

‘Güvencesiz istihdam modelleri kaldırılsın’

İSTANBUL - Güvencesiz istihdam modelleri nedeniyle sağlık çalışanlarının ciddi gelecek kaygısı taşıdıklarını belirten SES İstanbul Şubeleri, taleplerinin yerine getirilmesini istedi.

13 Haziran 2020 Saat: 08:05
‘Güvencesiz istihdam modelleri kaldırılsın’
‘Güvencesiz istihdam modelleri kaldırılsın’
Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) İstanbul Şubeleri, güvencesiz istihdam modellerinin kaldırılmasına ilişkin Yedikule Göğüs ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Reçete Kantini’nin önünde bir araya gelerek, açıklama yaptı. “Süresiz 4B’li çalışanlara kadro verilsin, güvencesiz istihdam modelleri kaldırılsın” pankartının açıldığı açıklamada, “Sözleşmelilere kadro verilsin”, “Alkış değil, kadro istiyoruz”, “Sağlık atamalarında adalet istiyoruz” ve “Çalışma koşullarımız iyileştirilsin” gibi sağlık çalışanlarının sorun ve taleplerine dair dövizler taşınırken, sık sık “Herkese kadro, güvenli gelecek” ve “Sözleşmeli köle olmayacağız” sloganları atıldı. 
ALIMLAR DURMA NOKTASINDA 
SES Şubesi Anadolu Yöneticisi Diren Doğan, 2014’ten beri atanmış 4B'lilerin iki arada bir derede bırakıldığını ve kadrosuz güvencesiz çalıştırılmaya mahkum edildiğini söyledi. Kamuya kadrolu personel alımlarının durma noktasına geldiğini dile getiren Doğan, “Tüm alımlar sözleşmeli personel alımına dönüşmüştür. Öte yandan özellikle OHAL'in hayatımıza kattığı yeni bir istihdam modeli olan, kamuda 3 + 1 olarak bilinen atamalar temel istihdam biçimi haline getirilmiştir. 3 + 1 sözleşmeli atama biçimine dayanak oluşturan mevzuat her ne kadar personel istihdamında güçlük çekilen yerlerde sözleşmeli atamaların yapılabileceğini vurgulasa da, Sağlık Bakanlığı tarafından temel istihdam modeli olarak benimsenmiş, kadrolu atamı tamamen terk etmiş durumdadır” dedi. 
CİDDİ GELECEK KAYGILARI VAR 
Söz konusu olan sözleşmeli çalışma modeliyle yapılan istihdamların zor koşullarda sunulan ve süreklilik gerektiren sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyen durumların başında geldiğini belirten Doğan,  sağlık emekçilerini ciddi bir gelecek kaygısına sürüklendiğini ifade etti. Sözleşmeli personelin tam anlamıyla eş durumu tayin hakkının da olmadığını ve sürekli aileye ve aile bütünlüğüne vurgu yapan hükümetin sözleşmeli sağlık emekçilerinin bu haklarını yok saydığını belirten Doğan, “Aslında kendisiyle çelişip, çok ciddi mağduriyetleri görmezden gelmektedir. Sözleşmeli çalışma; görevde yükselmede, tayin ve terfilerde kariyer ve liyakat ilklerini, adaleti ortadan kaldırmaktadır. 4B'li sözleşmeli çalışan istifa ettiği takdirde bir yıl geçmeden 3 +1'li olarak bile atanamamaktadır” diye belirtti.   
AMAÇ: AYRIŞTIRMAK, PARÇALAMAK 
Süresiz 4B kadrosunda çalışan bir sağlık emekçisinin istifayı göze alıp 3 + 1 modeli ile atandığında, tekrardan en az üç sene daha sözleşmeli çalıştırılmaya mahkum edildiğini dile getiren Doğan, “Birçok özlük hakkından mahrum bırakılan sözleşmeli sağlık emekçilerinin nöbet ücretinden yüzde 14 SGK kesintisi yapılmaktadır. Dolayısıyla kadrolu memurdan önce vergi dilimine girip kadrolu memurdan daha çok vergi ödemektedir. Her yerde ve her zaman sağlık emekçileri olarak şunu yüksek SES'le dillendirdik ve dillendirmeye de devam edeceğiz; sağlık bir ekip işidir ve ayrıştırılamaz” diye konuştu. 
Yapılan istihdam modellerinin arkasında yatan asıl amacın sağlık hizmetlerini daha kolay özelleştirmek olduğunu kaydeden Doğan, bu durumlar sağlık çalışanlarını birbirine rakip haline getirilmeye çalıştığını vurguladı. Doğan, “Aynı zamanda örgütsel bütünlükleri parçalamak, ekip anlayışına dayalı dayanışmaları yok etmeye çalışmaktır. Ama yağma yok; bizler sağlıkta emek üretenler olarak, bir ekip olduğumuzu ve ayrıştırılmaya da, sömürünün derinleştirilmesine karşı da daha güçlü örgütleneceğiz. Gelinen noktada anayasanın 128’inci maddesi açıkça ihlal edilerek kadrolu personel tarafından yerine getirilmesi gereken asli ve sürekli hizmetlerde de sözleşmeli, taşeron istihdamına geçilmiştir” diye belirtti.  
 ‘TALEPLERİMİZ KARŞILANSIN’ 
Sağlık emekçilerinin taleplerini de dile getiren Doğan, başta yoksulluk sınırı üzerine çekilmiş temel ücret istediklerin paylaştı. Doğan, sözlerini “3 bin 600 ek gösterge hakkımız artık hayata geçirilmelidir. Pandemi sürecinde yaşanan performans ödemleri sırasındaki adaletsizlikler giderilmelidir. Çok riskli iş kolu çalışanıyız ve yıpranma hakkımız 5 yıla 1 yıl şeklinde düzenlenmelidir. Sağlık alanındaki personel yetersizliği derhal giderilmeli, yeni atamalar kadrolu, güvenceli yapılmalı, 48 her zaman sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçileri hemen şimdi 4A kadrosuna geçirilmelidir” diyerek noktaladı.
Kaynak: MA

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız