Danıştay PTT'de işe alımlarla ilgili 'sözlü sınav’ın nesnel koşulları etkisiz kılacağını belirtti.
Haber- Sen Genel Başkanı Musa Özdemir, PTT'ye işe alımlarda “sözlü sınav” uygulamasıyla ilgili Danıştayın verdiği kararı kamuoyuyla paylaştı. Özdemir, “sözlü sınav”ın hukuka aykırı olduğunu diye getirerek, Danıştayın kararında “sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözlü şeklinde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimi yetki ve şekil unsurları ile sınırlandırılmış olacaktır” sözünü aktardı.
Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (Haber- Sen) Genel Başkanı Musa Özdemir, PTT'de işe alımlarda sözlü sınav uygulamasının Danıştaydan dönmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Haber- Sen'in bağlı olduğu KESK'in Eş Genel Başkanı Aysun Gezen de toplantıya katıldı.
Toplantıda konuşan Başkan Özdemir, PTT'deki işe alımlarda iki defa yönetmelik değişikliğine gidildiğini ve ikisinde de sözlü sınavdan başarılı olma şartının koşulduğun ifade ederek, “Keyfiyete, suiistimale ve kayırmacılığa açık, hukuki denetimi zorlaştıran sözlü sınavla personel alımını düzenleyen yönetmelik maddesi hukuka aykırıdır. Görüyoruz ki inatla aynı yönetmeliği uygulamaya çalışmaları niyetlerini de açıkça ortaya koymaktadır” dedi. Yönetmelik değişiklerine dava açtıklarını hatırlatan Özdemir, son olarak Danıştay Daireleri Kurulunun verdiği kararı açıkladı.
'İKİNCİ SINAV NESNEL KOŞULLARI ETKİSİZ KILAR’
Özdemir’in verdiği bilgiye göre Danıştay “sözlü sınav” uygulaması hakkında şu sonuca vardı: “Adayların eşit şartlarda yarışmalarını sağlayan objektif bir yöntem olan merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması, merkezi sınavın nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi, sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözlü şeklinde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimi yetki ve şekil unsurları ile sınırlandırılmış olacaktır”
MÜDÜR OLABİLMEK İÇİN YENİ ŞART
Yine PTT'nin yaptığı yönetmelik değişikliğinde, belli unvanlara sahip personelin şube müdürü veya müdür olarak atabilmesi için, idari hizmet sözleşmeli personel statüsüne geçme şartı koşulmuştu. Haber- Sen bunu da yargıya taşımıştı.
Danıştay Daireler Kurulu verdiği son kararında bu konuya da değindi: “Bu durum, PTT A.Ş.'de 399 Sayılı KHK'ye tabi olarak görev yapmaya devam eden personeli, idari hizmet sözleşmeli personel statüsüne geçme konusunda zorlayıcı bir sonuç doğuracağı gibi; Posta Hizmetleri Kanunu mevcut personele, sahip oldukları statüde kalma konusunda bir tercih hakkı tanımışken, bu tercih hakkının kullanımının, yönetmelik maddesi ile zedelenmesi söz konusu olacaktır”