Sağlık çalışanları, üç ay boyunca verileceği açıklanan ek ödemenin maaşlara tam olarak yansımamasına dair birçok ilde tepki gösterdi.
SES Şişli Şubesi, Taksim İlkyardım Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde açıklama yaparak, “Hakkınız ödenmez dediler, ödemediler” ifadelerini kullandı.
İstanbul’daki Taksim Eğitim Araştırması Hastanesi’nden bazı sağlık çalışanları, korona virüsü salgını sürecinde yaşadıkları hak kayıplarını protesto etti. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi sağlık çalışanları, çalıştıkları hastanenin önünde toplanarak eylem yaptı.
“SAĞLIK BAKANI DİĞER ÇALIŞANLARI YOK SAYIYOR”
Okunan basın açıklaması öncesinde konuşan SES Şişli Şubesi Eşbaşkanı Abuzer Arslan, “Ek ödeme sisteminden kaynaklı ‘birileri aldı birileri almadı’ dediğimizde Sağlık Bakanı şöyle bir cümle kurmuştu: ‘Şu daha bir haksızlık olmaz mı bir taraftan sürekli gece gündüz çalışan diğer taraftan hiç randevu dahi verilip Hasta bakmayan yani bu anlamda serviste herhangi bir hastası olmayan kişi ile aynı mı görülmeli miydi?’ Evet burada Sağlık Bakanı siz şahitsiniz hekim dışında hastanelerde çalıştığını kabul etmiyor bizleri yok sayıyor” dedi. Arslan, sağlık işçileri, hasta bakıcıları, bilgi işlem personeli, idari Memur sınıfında çalışanlar, hemşireler, radyoloji teknisyenleri ve hasta ile bire bir temas edenlerin yok sayıldığını kaydederek, “Buradan Sağlık Bakanı’na sesleniyorum bizde buradayız. Gece gündüz işimizin başındayız. 24 saatte hep beraber çalışanlar arasında adaletsizliklerin varlığından bahsediyoruz. Acilde çalışan lise mezunu hemşire arkadaşımız tavanı yüzde yüz değil, yüzde beş yüz artış yapılsa yine alacağı 645 TL. 4D kadrosunda çalışan tüm daima işçi sınıfında yüzde kaç verilirse verilsin elde edeceği ek ödeme sıfırdır. Çünkü çarpanı 0 ise kaç ile çarparsa çarpsın sonucu yine sıfır. Değerli mesai arkadaşlarım bizler bugün burada SES’imiz gür çıkması niyetiyle geldik. Maalesef megafon Azizliğine uğradık. Bizlere verilen üç ay sürecek tavan ek ödemesi değil, insanca yaşamak için temel ücret artışıdır. Emekliliğimize yansıyan bir ücrettir. Temel Maaş talebimiz Türkiye nin tüm illerin hastanelerde, SES’imize SES katıyor ve katmaya devam ediyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
“SAĞLIK İŞÇİLERİ YIKIMA UĞRADI”
Eylemde okunan “Sağlığımızdan da, haklarımızdan da vazgeçmeyeceğiz” başlıklı basın açıklamasını okuyan Ferdane Çakır, salgın sürecinde çalışma sürelerinin ve iş yükünün arttığını kaydederek, “Salgındaki emeğimizi, aldığımız riski performans terazisi ile ölçmeye kalkanlar, alanda canla başla her türlü risk altında çalışan sağlık emekçilerini bir kez daha yıkıma uğratmıştır” dedi. SES Şişli Şubesi’nin basın açıklamasının tam metni aşağıda yer almaktadır.
“SAĞLIĞIMIZDAN DA, HAKLARIMIZDAN DA VAZGEÇMEYECEĞİZ!
Salgın sürecinde sağlık alanında yaşanan pek çok eksikliğe rağmen başarı hikâyeleri anlatan Bakanlık gerçekleri söylememektedir. İktidarın ve bakanlığın uygulamalarına ve çökmüş sağlık sistemine rağmen sağlık emekçileri sağlık hizmetini fedakârca yürütmüşlerdir ancak sağlık sistemi ve çalışma rejimi sağlık emekçilerini sağlığından etmektedir. Çalışma süreleri ve iş yükünün artması, angarya çalışma, ücretlerin azlığı sorunları salgın süresince artarak devam etmektedir.
Salgından önce de ek ödemeler sorun kaynağıydı. Performans sisteminin kendisinden adalet çıkamayacağını yıllardır zaten dile getiriyoruz ve sonuçlarını yaşıyoruz. Ek ödeme/döner sermaye ödemeleri emekliliğe yansıtılmazken son zamanlarda artık “gelirler azaldı” denilerek döner sermaye performans ödentileri ya komik rakamlarla (8 TL, 50 TL, 70 TL gibi) ödenmekte ya da hiç ödenmemekteydi. Üniversite hastanelerinin büyük bir bölümünde döner sermaye ödemeleri sıfırlanmışken, nöbet ücretleri ödenmezken, eğitim ve araştırma hastanelerinde ise döner sermaye ödentilerinde büyük oranda düşüşler yaşanmaktaydı.
Salgın sürecinde Sağlık Bakanlığı’nın güya sağlık emekçilerini ödüllendirmek iddiası ile ortaya attığı “üç ay süreyle tavandan ödeme” uygulaması mevcut adaletsizliği daha da derinleştirmiş, salgın özgülünde yeni sorunlar ekleyerek devam ettirmiştir. Salgındaki emeğimizi, aldığımız riski performans terazisi ile ölçmeye kalkanlar, alanda canla başla her türlü risk altında çalışan sağlık emekçilerini bir kez daha yıkıma uğratmıştır.
Ne mi olmuştur? Sağlık hizmeti ekip işi olmasına, ekibin tüm parçaları benzer riskler altında çalışmasına rağmen bu bütünlük göz ardı edilmiştir. Meslek grupları arasında farklı ödemeler olduğu gibi, aynı meslek grupları içerisinde hatta aynı riskli servislerde çalışanlar arasında dahi uçurumlar yaratılmıştır. 4D kadrosunda çalışanlar ile Aile Sağlığı Merkezleri ve ortak kullanım kapsamında olmayan Üniversite Hastaneleri çalışanları hiç ek ödeme almamıştır. Bu durum canlarını ortaya koyarak çalışan sağlık emekçileri arasında elbette ki hayal kırıklığı ve öfke yaratmıştır; salgın döneminde sağlık emekçilerin her türlü zor duruma karşı korumaya çalıştığı motivasyonunu yerle bir etmiştir. İş barışını bozmaya yöneliktir. Yaşanan bu son gelişmede göstermektedir ki, döner sermaye kapsamındaki ek ödemeler sağlık emekçilerinin ekonomik kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Nihayetinde pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan tavandan ödeme adaletsizliği gidermemiş, aksine arttırmıştır. Yapılması gereken temel ücretlerin artırılmasıdır.
Sağlık emekçilerinin talepleri nettir;
– Temel ücretin en düşüğü yoksulluk sınırının üstünde olacak şekilde yükseltilmesi ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemelerin maaşa ve emekliliğe yansıtılması, ek ödemelerdeki haksızlıkların giderilmeli, üç ay tavan yapılacağı duyurulan ek ödemelerin tüm sağlık emekçilerini kapsayacak şekilde ve meslek grupları ve istihdam biçimleri arasında adaletsizliğe neden olmayacak şekilde ödenmesi, ayrıca salgının başladığı tarihten itibaren salgın dönemi boyunca ayrımsız tüm sağlık emekçilerine çift maaş ödemesi yapılması,
3 Ağustos 2018 Resmi Gazetede yayınlanarak çıkan torba yasa; sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini karşılamayan bir düzenlemedir. Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı) sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan bütün emekçileri ve geçmiş çalışma sürelerini de kapsayacak şekilde ve fiili çalışma süresi şartı kaldırılarak 5 yıla 1 yıl yıpranma payı olacak şekilde yeniden düzenlenmesi, ayrıca salgın döneminden kaynaklı olarak artı 1 yıl yıpranma payı hakkımızın verilmesi,
Sağlık alanında yeni atamaların kadrolu, güvenceli yapılması, 4B 4C 4D sözleşmeli, taşeron, ücretli, vekil vb. istihdam modelleri ile çalıştırılan bütün sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin 4A kadrosuna geçirilmesi, KHK ile ihraç edilen ve güvenlik soruşturmaları bahanesiyle ataması yapılmayan sağlık emekçilerinin ivedilikle işe başlatılması,
657 sayılı kanunun ekli 1 sayılı cetvelde düzenlenen ek gösterge rakamlarının sağlık ve sosyal hizmet iş kolunda çalışan tüm emekçileri kapsayacak, en az 3600 ek gösterge olacak şekilde kademeli olarak yükseltilmesi şeklinde düzenlenmesi ayrıca 1 derece verilmesi,
Covid-19 enfeksiyonu geçiren sağlık emekçisinin zararının tanzimi için “mesleki risklere bağlı ortaya çıkan hastalık” olarak kabul edilip, iş kazası/meslek hastalığı olduğuna dair düzenlemenin derhal yapılması.
Ağır çalışma koşullarında, düşük ücretle, esnek ve kuralsız çalıştırma biçimleriyle ve gelecek kaygısıyla yürüttüğümüz sağlık ve sosyal hizmet sunumunun daha nitelikli verilebilmesi için taleplerimizin biran önce yerine getirilmesi gerekmektedir.”
BAKIRKÖY ŞUBESİ DE EYLEM YAPTI: “SORUNLAR SALGIN SÜRECİNDE ARTARAK DEVAM ETMEKTEDİR”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası önünde salgın sürecinde sağlık emekçilerine yapılan ek ödemelerdeki adaletsizliğe karşı eylem gerçekleştirdi. Açıklamada sağlık emekçileri adaletsiz ek ödeme değil, insanca yaşam için temel ücret artışı talep etti. Sağlık emekçileri açıklamanın ardından bir dakikalık alkışlı protesto eylemi gerçekleştirdi.
“Sağlık bir ekip işidir, bizi ayırmayın, hakkımızı ödeyin” pankartının açıldığı eylemde sağlık emekçileri “Taşeron demek ölüm demektir”, “Sağlık haktır satılamaz” “Sağlık ekip işidir”, “Eşit işe eşit ücret”, “Performans sağlığa zarardır”, “Haklarımız ödenemez dediler ödemediler”, “Alkışlar balkonda nöbet ücretleri askıda” dövizleri taşıdı.
Koronavirüs salgını nedeniyle fiziki mesafe kuralına dikkat edilerek gerçekleştirilen açıklama öncesinde, salgında yaşamını yitiren sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulunuldu.
Kaynak: dokuzsekizhaber