Ortadoğu'da Savaş ve halklara yapılan zulüm binlerce mültecilik yaratırken, mültecilik ise ölüm demek oldu.2016 yılının ilk ayı, Akdeniz’deki mültecilerin ölümleri açısından en fazla can kaybının yaşandığı ay oldu.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2015 yılında bir milyondan fazla göçmenin yaşlı kıtanın sahillerine deniz yoluyla ulaştığını ve bunların çoğunluğunun savaştan harap olmuş ülkelerden gelenlerden oluştuğunu ve uluslararası korumaya gereksinim duyduklarını bildirdi.
BMMYK´ne göre bu göçmenlerin yüzde 49’u Suriye, yüzde 21’i Afganistan ve yüzde 8’i Irak’tan geliyor. Eritre’den gelenler yüzde 4; Pakistan, Nijerya ve Somali herbirinden gelenler yüzde 2; Sudan, Gambia ve Mali herbirinden gelenler yüzde 1 oranında.
Bu tehlikeli yolculuğa kalkışanların büyük çoğunluğunun ülkerlerindeki savaş, şiddet ve zulümden kaçtıklarını vurgulayan Komiserlik, göçmenlerin yüzde 25’inin çocuk, yüzde 17’sinin yetişkin kadın ve geri kalan yüzde 58’in yetişkin erkek olduğunu bildirdi.
152 bin kişi İtalya’ya, 3 bin 592 kişi İspanya’ya ve 105 kişi Malta’ya ulaştı; ancak 844 bin 176 kişinin gittiği Yunanistan temel varış noktası.
3 BİN 735 BİN KİŞİ BOĞULDU
Tahminen 3 bin 735 bin kişi geçiş yaparken denizde yaşamını kaybetti; öte yandan bu rakam yalnızca yaşayanların tanıklıklarına dayalı olduğu için gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor.
BMMYK, 2015 yılında kaydedilen göçmen akışının daha önceki yıllara göre artış gösterdiğinin altını çiziyor.
2013’de Avrupa’ya geçen göçmen sayısı 59 bin, 2014’de ise 216 bin.
2016 yılının ilk ayı, Akdeniz’deki mültecilerin ölümleri açısından en fazla can kaybının yaşandığı ay oldu. Akdeniz’de Avrupa’ya gitmeye çalışan en az 283 mülteci bu yolda yaşamını yitirirken kayıplarla beraber 368’i buluyor. Ölümlerin 257’si Ege Denizi’nde yaşanırken, 113 kişi Türkiye kara sularında yaşamını yitirdi. Öte yandan yine ocak ayında Türkiye üzerinden 50 binden fazla mülteci Avrupa’ya ulaştı.
Ülkelerindeki savaştan ve baskıcı yönetimlerden kaçan mülteciler, Avrupa’nın güvenli geçişi sağlamaması üzerine Ege ve Akdeniz’de yaşamını yitirmeye devam ediyor. Avrupa’nın sınırlı sayıda başvuru alacağını öğrenen mülteciler, ocak ayının olumsuz hava koşullarını da göze alarak bir an önce Avrupa’ya geçmeye çalışıyor. Uluslararası Göç Örgütünün 1-29 Ocak arası verilerine göre Akdeniz’de en az 244 mülteci ‘umut yolculuğunda’ canından oldu. Bu sayıya 30 Ocak tarihinde Çanakkale açıklarında batan mülteci teknesinde yaşamını yitiren 39 mülteci eklendiğinde sayı 283’e ulaşıyor, kayıplarla beraber de 368’e çıkıyor.
ESKİ TEKNE VE LASTİK BOTLARLA YAPILAN GEÇİŞLER ÖLÜM DEMEK
Ölümlerin 26’sı Orta Akdeniz olarak tabir edilen ve İtalya’ya geçiş güzergahında yaşanırken geriye kalan 257 mülteci Ege Denizi’nde, Türkiye ve Yunanistan kara sularında yaşamını yitirdi. 2015 ocak ayında Akdeniz’de 82 mülteci yaşamını yitirirken 2014 ocak ayında ise 12 mülteci yaşamını yitirmişti. 2015 ocak ayında ise Ege Denizi’nde mülteci ölümü gerçekleşmemiş. 2016’nın ocak ayı Ege Denizi mülteci ölüm verileri, 2015’in ilk sekiz ayında yaşanan ölümlerden daha fazla. Eski tekne ve lastik botlarla yapılan geçişlerde ölümler, boğulmadan, hipotermi geçirmeden ve kayalıklara vurarak yaşamını yitirmekten kaynaklı oluyor. Ölümlerin 113’ü ise Türkiye kara sularında ve Türkiye’de gerçekleşti. Ölümlerin büyük bir bölümü ise Midilli Adası yolunda oldu. Türkiye kara sularında yaşanan en büyük ölümlü facialar ise 32 mültecinin yaşamını yitirdiği 5 Ocak’ta ve 39 mültecinin yaşamını yitirdiği 30 Ocak tarihinde gerçekleşti. Hayatını kaybedenlerin büyük kısmını Suriyeliler oluştururken, Afganistan ve Iraklı mülteciler de Ege Denizi’nde can verdi. 8 mülteci ise daha kıyıya ulaşamadan kendilerini taşıyan otobüsün kaza yapması sonucu yaşamını yitirdi.
Yine Uluslararası Göç Örgütünün 1-28 Ocak arasındaki verilerine göre Türkiye üzerinden Yunanistan’a 52 binden fazla mülteci ulaştı, İtalya güzergahı ile birlikte bu sayı 55 bini aşıyor. Bu rakam günde ortalama 2 bin mültecinin geçtiği anlamına geliyor.
OCAK AYINDA YAŞANAN MÜLTECİ ÖLÜMLERİ:
5 Ocak: İzmir’in Dikili ile Balıkesir’in Ayvalık ilçesinden Midilli’ye geçmeye çalışan mülteci botlarının batması sonucu, çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 32 mülteci hayatını kaybetti.
9 Ocak: Balıkesir’in Havran ilçesinde, yaşanan trafik kazasında 8 mülteci hayatını kaybetti.
18 Ocak: İzmir’in Menderes ilçesinde sahile beş mültecinin cansız bedeni vurdu.
18 Ocak: Ayvalık ilçesi Sarımsaklı sahilinde iki mülteci cesedi bulundu.
21 Ocak: İzmir’in Foça ilçesi açıklarında mültecileri taşıyan botun alabora olması sonucu, çoğu Iraklı 13 kişi hayatını kaybetti.
26 Ocak: Didim’deki Fener Koyu açıklarındaki faciada, beş mülteci hayatını kaybetti.
27 Ocak: Yunanistan’ın İstanköy Adası açıklarında bir botun batması sonucu, 8 mülteci hayatını kaybetti.
27 Ocak: Aydın’ın Didim ilçesinde sahile bir mültecinin cansız bedeni vurdu.
30 Ocak: Çanakkale açıklarında batan mülteci teknesinde 39 mülteci hayatını kaybetti.