Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesinin emektarı, belgesel yönetmeni İlknur Yılmaz’ı kaybettik.
Hayat Televizyonu ve Evrensel Gazetesinin emektarı, belgesel yönetmeni İlknur Yılmaz’ı kaybettik. Kanser hastalığına yenik düştü.
Hayatını işçi ve emekçilerin kurtuluşu mücadelesine adayan Yılmaz, üyesi olduğu Emek Partisi’nin (EMEP) de aktif bir üyesiydi. Yılmaz, bir süredir memleketi Gönen’de hastanede tedavi görüyordu.
İlknur Yılmaz, 1961 yılında Balıkesir’de doğdu. Genç yaşlarda devrimci mücadelenin içinde oldu. Tariş direnişi sırasında, Gültepe’de işçi aileleriyle beraber direnişin bir parçası oldu. 12 Eylül darbesi gerçekleştiğinde 9 Eylül Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fransızca Bölümü’nde öğrenciydi. Uzun süre kaçak olarak yaşamak zorunda kaldı.
Birçok işçi havzasında ve fabrikada işçi olarak çalıştı. Yılmaz, ilerleyen yıllarda aralarında SES’in de olduğu birçok sendikada görev aldı.
Dönem dönem kanserle mücadele etmek zorunda kalan İlknur Yılmaz, doktorları bile şaşırtacak bir inatla hastalığını birden çok kere yendi. 2007 yılında Hayat Televizyonu’nun kuruluş çalışmalarına büyük bir coşkuyla katıldı; televizyonun Ankara bürosunda kameramanlıktan muhabirliğe hemen her görevi aldı. Yılmaz’ın bu süreçte tanıştığı kamerayla ilişkisi kalıcı oldu. Belgeseller çekmeye başladı.
Kanser peşini bırakmasa da o çalışmaya, üretmeye devam etti. Yılmaz, son olarak Ankara’daki Gezi eylemlerine dair bir belgesel hazırlığı içindeydi.
Bir süredir yeniden atağa geçen kanser hastalığı nedeniyle tedavi gören Yılmaz, bugün akşam saatlerinde Gönen Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
İlknur Yılmaz'ın bazı çalışmaları şöyle:
2008 – KAPI VE KİLİTLERİN ÖYKÜSÜ (YÖNETMEN/SENARİST)
Bu belgeselde, Ulucanlar Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’nde daha önce kalmış olan siyasi ve adli tutsaklarla röportajları; avukatların idamlar, firarlarla ilgili görüşleri anıları; şimdi kapatılmış olan cezaevinin bundan böyle nasıl değerlendirileceğine dair Mimarlar Odası ve Baronun görüşleri aktarılmıştır.
2008 – BİR MACAHEL EZGİSİ (YÖNETMEN/SENARİST)
Artvin Borçka’da yöre halkının Macahel olarak adlandırdığı bölge toplam 18 köyden oluşuyor. Ankara antlaşması ile sınırlar çizildiğinde 12 köy Gürcistan’da, 6 köy Türkiye’de kalmış, 1937’de ise sınır tümüyle kapatılmış. Belgeselde, Türkiye sınırı içerisinde kalmış olan Camili köyünde yaşayanların yaşamları, gelenekleri, müzikleri, sınırın diğer yakasında kalmış olan akrabaları, doğayla barışık yaşama düzenleri aktarılıyor.
2010- NİNNİLERİN GÖÇÜ (YÖNETMEN/SENARİST)
Farklı etnik kökene sahip olan, farklı dilleri konuşan, farklı dinlere mensub olanları ve göçlerle gelerek Anadolu’yu yurt edinmişleri anlatan bir belgesel. Ninnilerin Göçü, Pomaklar, Gürcüler , Çerkeslerle başladı ve Lazlar, Hemşinliler, Boşnaklar, Bulgaristan’dan göçle gelen Türkler, Ermeniler, Rumlar, Lehler, Abhazlar, Kürtler, Makedonlar, Tatarlar, Yörükler, Tahtacılarla, Zazalar, Süryaniler, Araplar, Azeriler, Karapapaklar (Terekemeler), Molokanlar ile devam etti.