“Hayata Dönüş Operasyonu”nda bir uzman çavuş ile dört tutuklunun öldürüldüğü Ümraniye Hapishanesi davasında karar verildi. Yargılanan askerler, “kanıt bulunamadığından” beraat etti.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; “Hayata Dönüş Operasyonu”nda bir uzman çavuş ver dört tutuklunun öldüğü Ümraniye Hapishanesi davasında karar verildi.
ZAMAN AŞIMI
İstanbul Anadolu 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin değişmiş olan ve dosyayı bugün devralan heyeti, müdahil avukatların tüm taleplerini reddettikten sonra kararı açıkladı. Mahkeme, 15 yıl önce açılan dava süresince hayatını kaybetmiş olan beş sanık hakkında davanın düşürülmesine karar verdi. Kalan 262 sanıktan bazıları hakkında açılmış olan “kasten yaralama” ve “işkence” suçlarından davanın zaman aşımından düşmesine karar verildi.
Sanıklar, yargılandıkları “faili belli olmayacak şekilde kasten öldürme” suçundan da “aleyhlerine mahkumiyetlerine yeterli her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı kanıt bulunamadığından” beraat etti.
Türkiye cezaevlerinde “devletin şefkatli eli” adı altında 30’u siyasi tutuklu, 2’si asker olmak üzere toplamda 32 kişinin yaşamını yitirdiği ‘Hayata Dönüş’ operasyonlarının üzerinden tam 16 yıl geçti. Geçen süreye rağmen sanık askerler hakkında açılan davalarda bir adım ilerleme yok. Bayrampaşa ve Ümraniye cezaevleri katliamlarına dair açılan davalara bakan iki mahkeme de, adeta dosyaların zaman aşımına uğraması konusunda birbirleriyle yarışıyor.
Ne olmuştu?
20 CEZAEVİNDE EŞ ZAMANLI OPERASYON YAPILMIŞTI
2000 yılının sonbaharında cezaevlerinde koğuş sisteminin yerine getirilmek istenen “F Tipi” cezaevi uygulamasına karşı çıkan siyasi tutuklu ve hükümlüler, 19 talep öne sürerek süresiz açlık grevi eylemine başladı. 20 Ekim’de başlayan açlık grevi, 45’inci günde ölüm orucuna dönüştürüldü. Eylemin büyüyerek devam etmesi üzerine 19 Aralık 2000 tarihinde 20 cezaevinde aynı anda “Hayata Dönüş Operasyonu” adıyla operasyon başlatıldı. Operasyon 3 gün sürdü. 3 günlük sürede 30’u siyasi tutuklu, 2’si asker olmak üzere toplamda 32 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar sırasında yüzlerce tutuklu yaralandı. Kimi mahpuslarda kalıcı hasarlar oluştu. 19 Aralık günü en büyük vahşete tanıklık eden cezaevi ise Bayrampaşa Cezaevi oldu. 14 saat aralıksız devam eden operasyonda 12 tutuklu ve hükümlü diri diri yakılarak öldürüldü. 14 saatin ardından cezaevinden geriye sadece enkaz ve onlarca yaralı kaldı.
‘TUTUKLU VE HÜKÜMLÜLER CEZA ALDI’
“Hayata Dönüş Operasyonu” adı altında gerçekleştirilen operasyon sonrası “Devlet malına zarar vermek” ve “İsyan çıkarmak” ile suçlanan tutuklu ve hükümlülere ardı ardına davalar açıldı. Bu davaların büyük bir kısmının sonuçlanması ile tutuklu ve hükümlüler 2’şer yıla kadar ceza aldı. Ancak, 32 kişinin ölümü ve yüzlercesinin yaralanmasına sebebiyet veren katliamın asıl sorumlular hakkında gerçek bir yargılama süreci yürütülmedi.