Güncel

Hayrat Halkı HES Projesine Karşı Direniyor

Trabzon'un Hayrat ilçesinde halkın itirazlarına rağmen yeniden kurulmak istenen Barma Regülatörü ve HES projesine karşı açıklama yapan Derelerin Kardeşleri Platformu, bölgedeki doğal dengeyi bozacak projeye onay verilmemesi çağrısı yaptı.

12 Ekim 2024 Saat: 07:40
Hayrat Halkı HES Projesine Karşı Direniyor
Hayrat Halkı HES Projesine Karşı Direniyor

Süleyman Hacıbektaşoğlu


Trabzon’un Hayrat ilçesinden gelen yaşam savunucuları, Ancumah Vadisi üzerinde yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesine karşı direnişlerini Ankara’ya taşıdı. Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) ve Hayrat Halk Meclisi üyeleri, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda düzenlenen İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısına katıldı. Toplantı öncesinde Bakanlık binası önünde bir basın açıklaması yapan DEKAP Hayrat temsilcileri, yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını kararlı bir şekilde dile getirdi. "Hayrat’ı HES projelerine teslim etmeyeceğiz," diyen platform, vadilerini koruma iradelerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Açıklama yok.

Halkın Sesi Duyulmadı, Şirketler Lehine Karar Alındı

Toplantıya katılan DEKAP Hayrat temsilcisi İrfan Altıner, toplantı sonrası yaptığı açıklamada kara haberi duyurdu: Bakanlık, Ömerler İnşaat ve Hanlı Enerji’ye ait projelere onay verdi. Altıner, halkın taleplerinin görmezden gelindiğini, şirketler lehine aceleci kararlar alındığını belirterek, hükümetin halkın sesini duymadığını ifade etti. "Yaşam alanlarımızı koruma mücadelemiz devam edecek," diyen Altıner, Hayrat halkının bu kararı kabul etmeyeceğini söyledi.

İşçi ve Yaşam Savunucularından Ortak Mücadele Çağrısı

Karar sonrası DEKAP Hayrat temsilcileri, Soma'daki Fernas işçilerini ziyaret etti. Fernas işçileriyle dayanışma içinde yapılan ortak basın açıklamasında, işçiler ve yaşam savunucuları düzenin değişmesi gerektiğini vurguladılar. DEKAP adına konuşan Habip Meriç, "Bu düzen işçilerin ve yaşam savunucularının ortak mücadelesiyle değişecek," dedi. Fernas işçileri de Hayrat halkının direnişine destek vererek, yaşam alanlarını savunanlarla dayanışma içerisinde olacaklarını belirttiler.

Siyasi Destek de Geldi

Ankara’daki eyleme CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de katılarak, Hayrat halkının yanında olduğunu belirtti. Suiçmez, hemşerilerine desteğini ifade ederken, halkın yaşam alanlarına yönelik saldırılara karşı mücadelesinde yalnız olmadığını vurguladı. Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer de açıklamaya katılarak, "Yaşam hakkımız gasp edilemez," dedi ve Hayrat halkının mücadelesine sonuna kadar destek vereceklerini, birlikte bu kirli düzene karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Hayrat’taki HES projesine karşı direniş sürerken, yaşam savunucuları ve işçilerin ortak mücadelesi, kapitalist sistemin çevreye ve insan hayatına verdiği zararların durdurulması için birleşik bir direnişin habercisi oldu.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız