Güncel

Hayvan hakları savunucuları: Yaşam için yasa istiyoruz

Hayvan hakları savunucuları, Hayvan Hakları Yasası'na dair çalışmalardan vazgeçilmesi ve hayvanların haklarını korumaktan uzak bir yasal altyapının hazırlanması üzerine birçak ilde eş zamanlı eylemler gerçekleştirdi.

28 Mayıs 2021 Saat: 08:18
Hayvan hakları savunucuları: Yaşam için yasa istiyoruz
Hayvan hakları savunucuları: Yaşam için yasa istiyoruz

Beş siyasi partinin uzlaşısı ile Meclis Başkanlığı'na sunulan TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu Raporu'nun üzerinden 1,5 yıl geçmesine rağmen 'Hayvan Hakları Yasası'nın hala çıkarılmaması hayvan hakları savunucuları tarafından protesto edildi.

Hayvan hakları savunucuları İstanbul, Ankara, Eskişehir, İzmir, Eskişenir, Bursa, Urfa ve Antalya'da yapılan eylemler de yıllardır çıkarılmayı bekleyen hayvan hakları yasasının neden hala bekletildiği, bu süre içerisinde birçok hayvanın katledildiği, işkenceye maruz kaldığı ve bunları yapanların cezasız kaldığı belirtildi.

İllerde yapılan açıklamalarda, Meclis'teki tüm siyasi partilere hayvanlardan taraf, adil, köklü ve dönüştürücü bir yasa için yıllardır çağrı yaptıklarını vurguladı.

Açıklamada, hazır olduğu söylenen yasa taslağının 'hak temelli bir yaklaşım' içermediğini ifade ederek şunları dile getirdi:

"Gelinen noktada, komisyon tavsiye kararlarındaki hayvan hakları açısından olumlu kazanımlardan da geri adım atıldı. Failleri şiddete teşvik eden ve hayvan istismarını olumlayarak üzerini örten maddelerin yeniden gündeme getirilmeye çalışılıyor. Hayvanlar yalnızca seçim zamanında veya infial yaratan ihlallerden sonra gündeme geliyor. Hayvanlar politika malzemesi yapılamaz.  Meclis'te yapılan görüşmelerde ve basına verdikleri demeçlerde hayvanlar yararına 'devrim niteliğinde' bir yasa hazırlığında olduklarını aktaran milletvekillerine bir kez daha sesleniyoruz. Hayvanların tarafında olduğunuzu iddia ederek toplumu kandırmaya çalışmaktan vazgeçin. Hayvanların tutsak edildiği, sömürüldüğü tesisleri korumak için verdiğiniz çabanın binde birini hayvanların haklarını korumak için verseydiniz, 17 yılda pek çok ölüm ve acı önlenebilirdi."

Son yıllarda toplumsal infial yaratan hak ihlallerinin yalnızca bazılarına değinebilen yaşam hakkı savunucuları, hak temelli bir yasanın çıkmadığı her günün hayvanlar için daha fazla ölüm ve zulüm getirdiğini şu sözlerle vurguladı:

"Eğer Hayvan Hakları Yasası taleplerimiz doğrultusunda çıksaydı; Ozan Öztürk tarafından yere vurularak öldürülen Dora köpek, Ankara Batıkent'te 3 kişi tarafından verilen zehirli etlerle öldürülen 16 köpek, Cumhuriyet Üniversitesi'ne yaşadığı köyden alınıp getirilerek, Anatomi dersi için şah damarı kesilip kadavra yapılan Kangal köpek, taşla vurularak öldürülen 8 Kaplumbağa, Van Çaldıran'da katledilen 70 köpek, B.Y. ve arkadaşları tarafından İspir dağlık alanda yakalanıp işkenceyle öldürülen yavru kurt, Murat Özdemir tarafından işkence edilerek öldürülen Bahtiyar papağan, Annesini emerken Berat Kaya tarafından köpeklere parçalatılan sıpa ve daha binlerce hayvan şu an yaşıyor olabilirdi. Çünkü onların hayatlarını koruyacak etkin ve caydırıcı yasalar yok."

'GİTMİYORUZ, BURADAYIZ'
yasa koyucular sivil toplumun taleplerine kulak tıkadığı müddetçe daha gür bir sesle haykıracaklarını söyleyen aktivistler "Hayvanların haklarını geri alana kadar gitmiyoruz. Hayvan istismar eden sektörlerin değil, hayvanların çıkarını esas alan yasa teklifinin bir an önce son haline getirilerek hayvan haklarının pazarlık konusu yapılmaması gerektiğini yeniden ve yeniden hatırlatıyoruz. Buradan bir kez daha haykırıyoruz: Yaşam için yasa istiyoruz" dedi.

Basın açıklamasında, "yasaklı/tehlikeli ırk" tanımının kaldırılmasından yunus parkları ve hayvanat bahçelerinin kapatılmasına, petshop, üretim çiftlikleri ve internette hayvan satışlarının son bulmasından hayvana şiddete yönelik hapis cezası alt sınırının en az 3 yıl olarak belirlenmesine, belediyelerin ceza kapsamına alınmasından canlı hayvan ticaretinin ve kürk üretimi/ithalatının yasaklanmasına, geleneksel olduğu iddia edilen tüm boğa ve deve güreşlerinin yasaklanmasından hayvan deneylerine son verilmesine, ihlaller karşısında vatandaşın şikayet hakkının ve mevcut yasadaki 6. maddenin korunmasına kadar yasadan talepler sıralandı.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız