Güncel

Her ilde sık sık istinat duvarları neden çöküyor?

Mühendisliğin gerektirdiği bilim ve tekniği hiçe sayan bu yaklaşımlarlabüyük facialara davetiye çıkarılmaktadır.

12 Mart 2018 Saat: 23:37
Her ilde sık sık istinat duvarları neden çöküyor?
Her ilde sık sık istinat duvarları neden çöküyor?

Niyazi Temizkan/Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi

Son zamanlarda yağışın da etkisiyle İstanbul’da 3, Kocaeli, Bursa ve Trabzon’da birer istinat duvarı çökmesi olayı yaşanmıştır. Şehrimizde sık sık yaşanan bu olaylar, kontrolsüzve/veya bir mühendislik hizmeti almadan yapılan istinat duvarlarının nasıl tehlike saçtığını gözler önüne sermektedir.

İstinat yapıları özellikle eğimli arazilerde yamaç yüzeyinidoğal açısından daha dik şev açılarında tutmak ve heyelan, kayma ve akma gibi toprak hareketlerini engellemek amacıyla imal edilen mühendislik yapılarıdır. Bu mühendislik yapıları maalesef basite indirgenerek ciddiye alınmamakta, gerekli hassasiyetler gösterilmemekte, ilgili jeoloji ve inşaat mühendislerin proje ve denetimi olmadan imalatı gerçekleştirilmektedir. Mühendisliğin gerektirdiği bilim ve tekniği hiçe sayan bu yaklaşımlarlabüyük facialara davetiye çıkarılmaktadır.

İstinat duvarları yapılırken gerek tasarımında, gerekse duvar arkasında desteklenecek olan zeminin fiziksel ve mekanik özellikleri, jeolojik konumu, yer altı suyu durumu, duvarın stabilitesi açısından en önemli etmenlerdir. Bu yapılarda öncelikle, zemin araştırmasında yapılacak sondaj işleri ile zemin katmanlarının litolojisi fiziksel ve mekanik özellikleri yerinde ve alınan numunelerle laboratuvarda belirlenerek projelendirilmesi çok büyük önem arz etmektedir.

Bu anlamda istinat duvarı inşa edilirken amacına uygun modellenmeli ve projelendirme içingerekli zemin etütleri yapılmalıdır. Özellikle alanda yeraltı suyu problemi mevcutsa sahanın gerçek durumuna elverişli duvar inşa edilmeli, imalat sırasında projeye uygun davranılmalıyüzey ve yeraltısuyu akış modeli tanımlanarak buna uygun drenaj sistemi belirlenmeli ve hiç bir etmen gözardı edilmemelidir.

İstinat duvarları için zemin koşullarının tanımlandığı jeolojik etüd ve incelemeler zaman kaybı ve maliyet artırıcı unsurlar olarak görülmemeli, bu yapılarındabirer mühendislik eseri olduğu unutulmamalıdır.Bu yapıların denetim ve kontrolü belediyeler ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sorumluluğundadır.Denetimlerin gerektiği gibi yapılması, istinat yapıları için ayrıca zemin etütlerinin hazırlanması ve imalat sırasında gerekli hassasiyetin gösterilmesi konularında TMMOB Jeoloji Mühendisliği Kocaeli İl Temsilciliği olarak üzerimize düşecek görevlere hazır olduğumuzu belirtiriz.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız