İSTANBUL – ICAD Uluslararası Büro, Cumartesi Anneleri'nin, 800’üncü haftasını selamlayarak, herkesi kayıp yakınlarının sesi olmaya çağırdı.
Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD) Uluslararası Büro, Cumartesi Anneleri’nin gözaltında kaybedilen yakınlarını akıbetini sormak, faillerin yargılanması talebiyle başlattığı “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 800’üncü haftasına ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
Devletin gözaltında kaybetme politikalarının doruğa ulaştığı 1995 yılında gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın, yoldaşları ve ailesinin ısrarlı mücadelesi sonucu kimsesizler mezarlığında bulunan bedeninin 17 Mayıs'ta Gazi Mahallesinde büyük bir törenle uğurlandığı belirtilen açıklamada, törenden 10 gün sonra 27 Mayıs'ta Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda ilk oturma eylemine başladığı hatırlatıldı.
SINIRLARI AŞAN BİR EYLEM
Devletin sistematik baskı ve saldırılarına rağmen Cumartesi Anneleri'nin, Türkiye ve dünyanın en uzun erimli eylemini gerçekleştirdiğini kaydeden ICAD, sınırları aşan bu eylemin birçok ülkede kayıp yakınlarının mücadelesiyle buluştuğuna dikkati çekildi.
‘BİNLERCE KAYIBIN AKIBETİ AÇIKLANMIYOR'
Açıklamada, farklı ülkelerde organize ettiği uluslararası kurultaylarla Latin Amerika'dan Asya'ya, Ortadoğu'dan Afrika'ya kadar onlarca ülkeden kayıp yakınlarını buluşturarak, bu mücadeleye katkı sunmaya çalıştığını vurgulandı.
ICAD’nin açıklamasının devamında, "Kayıp yakınlarının mücadelesi Amed'den Batman'a birçok kente yayıldı. Ancak faili kendisi olan Türk devleti, hala binlerce gözaltında kaybın akıbetini açıklamaktan kaçınmaya devam etmektedir. Egemen sınıfların kendi iktidarlarını korumak için toplumsal muhalefete yönelik uyguladıkları bu saldırı yöntemiyle dünyamızda yüzbinlerce insan devlet güçleri veya onlara bağlı paramiliter çeteler tarafından kaçırılarak kaybedildi. 20’nci yüzyılda Hitler faşizminde, Latin Amerika'da ABD destekli diktatörlüklerde olduğu gibi, Türkiye'den Sri Lanka'ya, Pakistan'dan Irak'a, Suriye'den Kolombiya'ya, Meksika'dan, Balucistan'a ve Arjantin'den Marokko'ya kadar dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bu saldırıya karşı kayıp yakınlarının, insan hakları savunucularının, ilerici ve devrimci güçlerin mücadelesi sürmektedir” denildi.
MÜCADELEYE SES OLMA ÇAĞRISI
"Gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin ortaya çıkarılması ve sorumluların cezalandırılması için yürütülen mücadele güncelliğini korumaktadır” diye belirtilen açıklamada, şunlar ifade edildi: “800’üncü haftasında Cumartesi Annelerinin mücadelesini selamlıyoruz. ICAD, Cumartesi Anneleri'nin 800’üncü hafta eylemleri vesilesiyle, gözaltında kayıplara karşı mücadeleyi güçlendirmek, Cumartesi Annelerinin sesini dört bir yana yaymak, gözaltında kayıpları unutmamak ve unutturmamak için tüm duyarlı insanları her alanda sokağa çıkmaya çağırmaktadır. Gözaltında kayıpların akıbetlerinin açıklanmasını ve tüm sorumluların yargılanması için mücadeleyi büyütelim. Gözaltında kayıpları unutmayacak, katilleri affetmeyeceğiz."