İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, kuruluşunun 30 ılı nedeniyle üyeleri ve aktivistlerle kutlama 17 Temmuz'da etkinliğinde buluşacak.
12 Eylül askeri darbesinden sonra cezaevlerindeki evlatlarına ve yakınlarına destek olmak için direnişler ve çeşitli etkinlikler düzenleyen ailelerin ve aydınların öncülüğünde kurulan ve 30 yıldır insan hak ve özgürlükleri için mücadele veren bir kurum olan İnsan Hakları Derneği,3o kuruluş yıldönümünü kutlayacak.
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, 17 temmuz pazar günü, saat 17.00'de, Beyoğlu Cezayir Toplantı salonunda 30 yıl kutlaması gerçekleştirecek. Dernek yönetimi tarafından yapılan açıklama, "Üyeleri, aktiviztleri ve dostlarımızı kutlamaya katılmaya ve bu onuru birlikte paylaşmaya davet ediyoruz" denildi.
İHD HAKKINDA:
İnsan Hakları Derneği (İHD),17 Temmuz 1986 tarihinde 98 kişilik kurucu üye grubuyla gerçekleştirilen girişim; gönüllülüğe dayanan bir oluşumdur. Irk, dil, din,renk, cinsiyet, siyasi görüş vb.. ayırt etmeden, temel insan haklarının savunuculuğunun yapılması temelinde, ölüm cezası, işkence,militarizm, gibi olgulara karşı durmak, adil yargılanma, düşünce ve inanç özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü gibi olguları savunmak ilkelerini temel prensip edindiğini belirten İHD, Ankara dışında da başta İstanbul, İzmir, Adana gibi büyük iller olmak üzere toplam ilde şube ve temsilcilikleri var.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHV) kurucusu olan dernek, aynı zamanda, Uluslararası Ceza Mahkemesi Koalisyonu'nun (UCMK) kurucusu, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'nun (FIDH) ve Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Ağı'nın (EMHRN) üyesidir.Uluslararası Af Örgütü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi gibi kurum ve kuruluşlarla sürekli ilişki içinde olan dernek, birçok kurum ve kuruluşla ortak çalışmalar yapmakta, çeşitli yayınlar ve etkinliklerle faaliyetlerini sürdürmektedir.
İHD’nin kurucuları, günümüzde birçoğu hayatta olmayan aşağıdaki kişilerden oluşmaktadır:
Didar Şensoy, Gülizar Çağlayan, Tahsin Şülekoğlu,Leman Fırtına, Şaziment Şulekoğlu, Fatma Ümit sezer, Osman Öğe, Sacide Çekmeci, Melahat Sarptunalı, Ali Aydemir, Emil Galip Sandalcı, Arslan Başer Kafaoğlu, Murat Kadri Belge, F. Adalet Sümer, Şükran Ketenci, Gencay Gürsoy, M. Nuri Karacan, Adnan Çelik, Sennur F. Çelik, S. Özcan Öktem, Yücel Sayman, Ragıp Zarakolu, H. Alpay Kabacalı, O. Merih Sezen, Z. Ayla Akbal, Bekir Doğanay, Nebi Barlas, Ahmet H. Kırım, M, Ali Özpolat, Kemal İ. Keleşoğlu, Handan Koç, Filiz Karakuş, M, İzzet Eray, Srap Yakut, Recep Cüre, M. Oktay Akıncı, Mihriban Kırdök, Şükran Akın, Zarif Sel, Hüseyin Ekinci, Neriman Deniz, İbrahim Saydan, Rona Aybay, Aydın Aybay, Sadık Gürbüz, Osman Ergin, Vahide Açan, Işıl Özgentürk, Müşerref Toper, Mahmut Tali Öngören, Mehmet Ali Aybar, Ercümennt Tahiroğlu, Aykut Başçıl, Şirin Tekeli, Niyazi Ağırnaslı, Haldun Özen, Yavuz Önen, Cahit Talas, Hıdır Göktaş, Güngör Aydın, Aydın Erdoğan, Jülide Gülizar, Ayşe Sirmen, Cevat Geray, M. Yücel Akıncı, Kazım Bayraktar, Vecihi Timuroğlu, Hüsnü Öndül, İbrahim Tezan, Zeki Tavşancıl, Ahmet Bozkurt Çağlar, Mehdi Bektaş, Fevzi Bahattin Argun, Ahmet Abakay, Nusret Fişek, İbrahim Açan, Ahmet Tahtakılıç, Veli Devecioğlu, Nevzat Helvacı, Akın Birdal, Fatma Çakır, İsmet Özdal Demirdöven, M. Emin Değer, Halit Çelenk, Gülten Akın, Erbil Tuşalp, İsmail Sami Çakmak, Ali Bozkurt, M. Suphi Gürsoytrak, Aziz Nesin, Haluk Bahri Gerger, Hamdi Konur, Hikmet Koçak, İbrahim Yetkin, Nurkut İnan, İsmet Pekdemir, Perihan Akçam