Güncel

'İhraç edilen sağlık emekçileri işe geri alınsın'

SES İstanbul Şubeleri, sağlık emekçilerini yok sayan Sağlık Bakanlığı bütçesine ilişkin Fatih'te açıklama yaptı.

24 Kasım 2021 Saat: 16:26
İhraç edilen sağlık emekçileri işe geri alınsın
'İhraç edilen sağlık emekçileri işe geri alınsın'

Savaş politikalarının toplum sağlığına zararlı olduğunu ve savaşa barış politikalarının geliştirilmesi için sağlık alanına söz hakkı verilmesi istendi. 

KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sağlık emekçilerini yok sayan Sağlık Bakanlığı Bütçesi'ne ilişkin İstanbul Fatih'te bulunan İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Milletvekili Musa Piroğlu da katıldı. 

Piroğlu, Türk parasının değer kaybettiğine dikkat çekti. Ekonomik krizin derinleşerek devam ettiğine işaret eden Piroğlu, "Bu kriz birilerine dolar ve devlet ihaleleriyle spekülasyon milyarlar kazandırıyor. Aynı kriz emekçilere, işçilere ve yoksullara sefalet dışında hiç bir şey sunmuyor." dedi.

Basın metnini ise SES Şişli Eş Başkanı Fadime Kavak okudu. Bütçe hakkı temel bir hak olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Kavak, "Toplumun siyasi partileri aracılığıyla, emekçilerin, işçilerin, üretenlerin özcesi bütçeyi oluşturan vergi mükelleflerinin örgütlü yapıları aracılığıyla bütçenin hazırlanmasında, dağıtılmasında ve denetlenmesinde söz ve karar sahibi olacağı mekanizmalar geliştirilmesi için mücadele yürütülmelidir" dedi.

Sağlık hizmetlerinin finansmanına ilişkin ortaya konulması ve kitleselleştirilmesi gerektiği yönünde şu önerileri sıraladı:
▪ "Genel bütçe gelirleri içinde gelir vergisi payı artırılmalıdır. Bu artış, gelir vergisi içinde kurumlar vergisi payı artırılarak sağlanmalıdır. Yoksullardan, emekçilerden, ücretlilerden alınan direk ve dolaylı vergi payları azaltılmalı, sermaye sahiplerinin vergi sorumluluğu arttırılmalıdır.
▪ Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi bütçenin payı arttırılmalıdır.
▪ Sağlık Bakanlığı bütçesinin genel bütçe içindeki payı %10'un üzerine çıkarılmalıdır. SGK pirim gelirleri içinde çalışanların ve kendi hesabına çalışanların payı azaltılmalı, patronların payı artırılmalıdır. SGK'ye genel bütçeden aktarılan pay artırılmalıdır. 
▪ Sağlık hizmetleri harcamalarında merkezi devlet harcamalarının payı artırılmalı, SGK ve hane halkları harcamalarının payı azaltılmalıdır. Katkı-katılım, ilave ücret gibi hiçbir ad altında halktan sağlık hizmetleri için ücret alınmamalıdır. 
▪ SGK'nin özel hastanelerden hizmet satın alması hizmet başına (fee-for-services) ve vaka başına (case payment) ödeme ile değil, toptan bütçeleme (global butgetting) ile olmalıdır.
▪ Sağlık emekçileri sayısı OECD ortalamasına güvenceli ve kadrolu istihdamla çıkarılmalıdır.
▪ Sağlık emekçilerine ek ödeme, döner sermaye vb. adlarla yapılan, ekip anlayışını bozan, rekabet oluşturan ve çalışma barışını bozan ödeme yöntemi yerine yoksulluk sınırının üzerinde, tek kalemde, tamamı emekliliğe yansıyacak şekilde maaş ödenmesine başlanmalıdır.
▪ Özel sağlık kurumlarına aktarılan her türlü pay kaldırılmalıdır. Kamu sağlık kurumları ve sağlık eğitimleri için bütçeden ayrılan pay yükseltilmelidir. 
▪ Covid-19 pandemisinde gördüğümüz gibi sağlık sistemleri çökme aşamasına gelmiştir. Mevcut kapitalist sistemin doğaya olan tahakkümü nedeniyle yeni pandemilerin olacağı da öngörülmektedir. Bu nedenle toplum sağlığı için Sağlık Bakanlığı'nın kentleşmeden tarım politikalarına, çevre politikalarına ve üretim ilişkilerine kadar müdahil olacak bir yapıya büründürülmesi gerekmektedir. Ayrıca yaşanması muhtemel yeni salgınlara karşı da bütçe kalemi oluşturulmalıdır. 
▪ Sağlıklı bir toplum için tedavi edici hizmetler yeterli değildir. Koruyucu sağlık hizmetlerinin yeniden ele alınması ve güçlendirilmesi gerekmektedir. 
▪ Savaş toplum sağlığına zararlıdır. Ülke içinde ve dışında savaşa karşı barış politikalarının geliştirilmesi gibi konularda da sağlık alanın söz sahibi olması gerekmektedir.
▪ Sağlık hizmetlerinin üretilmesi planlanması ve sunulmasının tüm aşamalarında sağlık emekçileri ve örgütlerini ve halkı karar alma süreçlerine dahil edecek mekanizmalar oluşturulmalıdır.
▪ Hukuksuz bir şekilde ihraç edilen ve hakkında kesinleşmiş yargı kararı bulunmayan sağlık emekçileri derhal işe başlatılmalıdır."

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız