Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, TMMOB Kocaeli İKK ve MMO Kocaeli Şubesi üyelerinin katılımıyla iş cinayetlerinde ölümlere dikkat çekilerek Kocaeli’de yaşanan iş cinayetleri açıklandı.
SERPİL ÜNAL
KOCAELİ - 3 Mart kapsamında dün İzmit Sabri Yalım Parkı’nda TMMOB ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamaya Kocaeli İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, TMMOB Kocaeli İl Koordinasyonu Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, DİSK Bölge Temsilciliği, Eğitim Sen Kocaeli Şubesi, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Kocaeli Şubesi Kocaeli Dersimliler Derneği, Kocaeli Kadın Platformu temsilcileri katıldı.
“İnsanlar Ölüyor Devlet Seyrediyor”
Açıklamayı okuyan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Murat Kürekci, “2020’ler Türkiye’sinde emekçiler, işyerlerinde can vermeye devam ediyor. Her yıl, Kozlu faciasında kaybettiğimiz yurttaşlarımızın en az 6 katı iş cinayetlerinde hayatını kaybediyor" diyerek sözlerine başladı. AKP’nin iktidar olduğu yıllarda en az 24 bin 106 emekçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, işyerlerinde insanlar ölürken; patronlar ve devletin ölümleri seyrettiğini ve önlem alınmadığını vurgulayan Kürekçi, önlem alınmayan işyerlerine yaptırım uygulamadığını belirterek, "İşyerleri yıllardır, işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden denetlenmediği gibi, ölümlü iş kazalarının olduğu işyerlerine, iş kazalarını incelemek üzere bile iş müfettişi görevlendirilmiyor" dedi.
"Her Gün En Az 5 İşçi İş Cinayetlerinde Ölüyor!"
Her gün en az 5 işçinin işyerlerinde iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini fakat artık haber niteliği bile taşımadığına işaret eden Kürekçi, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin iş cinayeti raporlarındaki verileri aktardı.
Raporlara göre Ocak ayında Kocaeli’den 3 kişi iş cinayetinde yaşamını yitirdi.
* 2019 yılında 1736 kişi hayatını kaybederken Kocaeli’den 70 kişi,
* 2018 yılında 1923 kişi hayatını kaybederken Kocaeli’den 81 kişi,
* 2017 yılında 2 bin 6 kişi hayatını kaybederken Kocaeli’den 71 kişi
* 2016 yılında 1970 kişi hayatını kaybederken Kocaeli’den 89 kişi,
*2015 yılında 1730 kişi hayatını kaybederken Kocaeli’den 54 kişi,
* 2014 yılında 1886 kişi hayatını kaybederken Kocaeli’den 65 kişi,
* 2013 yılında 1235 kişi hayatını kaybederken Kocaeli’de 33 kişi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.
“Sermaye İçin Her Türlü Denetim Ortadan Kaldırıldı”
İktidarın ekonomi politikasının bir sonucu olarak yıllar içinde çalışma yaşamının esnekleştirildiğini, sendikalı işçi oranının düştüğünü, kamu çalışanları da dahil olmak üzere iş güvencesinin tamamen ortadan kalktığını, gelir dağılımında adaletsizlik ve işsizlik arttığını belirten Kürekçi "Sermaye için hertürlü denetim ve sınırlama ortadan kaldırılmıştır. Bu durum iş cinayetlerine ve meslek hastalıklarına bağlı ölümleri artırmıştır" dedi.
“433 İşçi İntihar Etti”
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre 2013 yılında en az 15, 2014 yılında en az 25, 2015yılında en az 59, 2016 yılında en az 90, 2017 yılında en az 89, 2018 yılında en az 73, 2019 yılında ise en az 82 işçi işyeri içinde ve işyeri dışında işe bağlı olarak intihar ederek yaşamını yitirdiğini aktaran Kürekçi "Son 7 yılda en az 433 işçi ağır çalışma koşulları, işsizlik nedeniyle intihar etmiştir" diyerek dedi.
“İş Cinayetlerinin Sorumluları Yargılanmıyor”
İşçi intiharlarının farklı zaman ve mekanlarda olmasına karşın benzer nedenlerden kaynaklandığını, Türkiye'nin haftalık 60 saatten fazla çalışanların toplam çalışanlara oranının en yüksek olduğu ikinci ülke olduğunu belirten Kürekçi, "İş cinayetlerinin sorumlusu patronlar, bürokratlar ve siyasiler yargılanmıyor. Yargılananlar ise çoğunlukla günah keçisi haline getirilen iş güvenliği uzmanlarıdır. Yine mahkemeler iş cinayetlerini cezalandırmıyor, failleri 24 taksitli para cezası vererek serbest bırakıyor'. İş cinayetlerinin sorumlusu patronlar, bürokratlar ve siyasiler yargılanmalıdır" dedi.
“SGK'ya Göre Meslek Hastalığı Ölümü Yok”
Meslek hastalıkları tespitinin ise hemen hiç yapılmadığına dikkat çeken Kürekçi, "SGK istatistiklerine göre, yıllardır ülkemizde meslek hastalıkları nedeni ile ölüm hiç yoktur. Oysa bilimsel gerçeklikler göstermektedir ki; ülkemizde her yıl binlerce insan meslek hastalığından ölmekte, ama bu gerçeklik tespit edilmemekte, kamuoyuna açıklanmamaktadır. Meslek hastalıkları konusunda araştırma yapan tanı ve tedavi hizmeti veren polikliniklerin sayısı artırılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin düzenlemelerin ve denetimin yalnızca Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülmesi, doğru kararların alınmasının önünde bir engeldir. Tüm ülkede, tüm çalışma alanlarında işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin artırılması, bağımsız denetim sisteminin yerleştirilmesi, iş cinayetlerinin ve iş kazalarının durdurulması için yılmadan mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz" dedi.