İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ekim ayında en az 165 işçinin iş cinayetlerinde can verdiğini bildirdi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), ekim ayında en az 165 işçinin iş cinayetlerinde can verdiğini bildirdi. Bu rakamla birlikte yılın ilk 10 ayında en az 1596 işçi yaşamını yitirirken, AKP’nin iktidar olduğu 14 yıl içinde ölen işçi sayısı 18 bini geçti. OHAL’le birlikte işçi sağlığı için mücadele edenlerin işten atıldığı ve iş cinayetlerinde artış yaşandığı vurgulanan İSİG raporunda “Bu gidişle yıl sonunda ‘yeni fakat utanılası bir rekor’ kıracağız: İş cinayetleri tarihimizin en üst seviyesine ulaşacak” uyarı yapıldı.
OHAL sonrası iş cinayetlerinin sayısal olarak arttığı ve OHAL’in fırsata çevrilip işten atmaların olağanlaştırıldığı ifade edilen raporda, “İşçi sağlığı mücadelesi de bu noktada her geçen gün hedef alınıyor. Geçtiğimiz ay Çapa İSİG İşyeri Temsilcisi Cemal Bilgin ve Enerji-Sen İSİG Sekreteri Tarık Yüce görevlerini yaptıkları için işten atılmıştı. Son KHK ile birlikte Zonguldak’taki maden işçilerinin öncülerinden, yıllardır İSİG mücadelesinin emektarı olan Salim Çalık da işten atıldı. Bu yaşananlar gösteriyor ki genel olarak işçi sınıfı ve bir parçası olarak işçi sağlığı iş güvenliği mücadelesi hedef tahtasında” dendi.
* Soma’daki maden katliamında hayatını kaybeden 301 işçiden 14’ünün ailelerinin açtığı manevi tazminat davasının temyiz duruşması, 25 Ekim’de Yargıtay 21. Hukuk Dairesinde yapıldı. Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin patronlarının avukatı Kadir Çekin, yargılama sürecine sunulan bilirkişi raporlarının çelişkili olduğunu öne sürüp ailelere ödenen tazminat miktarlarının da çok yüksek olduğunu savundu. Dosyadaki kararın bundan sonraki tüm iş kazalarına emsal teşkil edeceğini belirten Çekin, “Davayı açanlar, harç falan da yatırmadıkları için hayallerinin bile üstünde bir rakam istediler ve mahkeme bu rakamlara hükmetti. Deliller bile toplanmadan karar verildi. Bu yönüyle bile yerel mahkeme kararlarının bozulması gerekir” dedi.