Güncel

İşçiler Başbakanlık önünde Varlık Fonu'nu protesto etti

Varlık Fonu’na karşı Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık Ofisi önünde toplanan Devrimci Sağlık-İş’lilerin önüne polis barikat kurdu. Devrimci Sağlık-İş’lilerin ısrarı sayesinde polis barikatı açıldı.

20 Ağustos 2016 Saat: 23:05
İşçiler Başbakanlık önünde Varlık Fonu'nu protesto etti
İşçiler Başbakanlık önünde Varlık Fonu'nu protesto etti

 Açıklamada Devrimci Sağlık-İş’liler Varlık Fonu ile İşsizlik Fonu birikimlerinin ve çok sınırlı olan İşsizlik Fonu ödemelerinin de tehlikede olduğu belirtildi.

İstanbul’da DİSK/Devrimci Sağlık-İş’liler Varlık Fonu’na karşı bugün (20 Ağustos) Beşiktaş’ta bulunan Başbakanlık Ofisi önünde eylem yapmak için toplandı. Eyleme DİSK/Enerji-Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin de desteğe geldi.

Başbakanlık Ofisi önünde basın açıklaması yapmak isteyen Devrimci Sağlık-İş’lilerin önüne polis barikat kurdu. Basın açıklaması yapmak isteyen Devrimci Sağlık-İş’liler barikat açıklana kadar bekleyeceklerini belirterek açıklama yapmakta kararlı olduklarını söyledi.

Devrimci Sağlık-İş’lilerin ısrarı sayesinde polis barikatı açtı. Barikatın açılmasının ardından basın açıklamasını Gürsel Kaya okudu. Kaya, Varlık Fonu ile sermayeye ölçüsüz, denetimsiz, esnek ve cömert bir teşvik sistemi getirildiğini vurguladı. Ülkenin kaynaklarının sermayeye peşkeş çekileceğini belirten Kaya, hükümetin bu düzenlemeyle istediği kamu kaynağını isteği sermayedara teşvik olarak vereceğini söyledi.

‘Emeklilik hakkımız piyasaya açıldı’

Halkın malları yatırımcı şirketlere 49 yıllığına devredilebileceğini ifade eden Kaya, “Talep edilmesi halinde bedelsiz devir de yapılacak. Hükümetin belirlediği yatırımlarda 10 yıla kadar sigorta prim teşviki sağlanacak. Halen var olan sigorta prim teşvikleri düşünülürse işverenler neredeyse sigorta primi ödemez hale gelecek. Hükümet istediği yatırımların enerji harcamalarının yüzde ellisini on yıl süreyle karşılayacak ve kalifiye çalışan için asgari ücretin 20 katına kadar ücret desteği söz konusu olacak” dedi.

Varlık Fonu’nun en önemli gelirini özelleştirmelerin oluşturacağını belirten Kaya, yasa teklifinde özelleştirilmesi istenen TRT, TPAO, ÇAYKUR, Türkiye Taş Kömürü gibi 100’den fazla kamu kurumunun özelleştirilmesinden vazgeçilse de birçok kamu kurumunu ve kuruluşunu özelleştirme tehlikesi beklediğini söyledi.

Varlık Fonu ile İşsizlik Fonu birikimlerinin ve çok sınırlı olan İşsizlik Fonu ödemelerinin de tehlikede olduğunu altını çizen Kaya şunları söyledi: “Varlık Fonu kurulması ve çeşitli yasalarda değişiklik yapılmasını içeren torba yasa teklifi TBMM genel kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Bir nevi devletin şirketleşmesi anlamına gelen Varlık Fonu ile sermayeye ölçüsüz, denetimsiz, esnek ve cömert bir teşvik sistemi getirilirken, ülkemizin kaynakları ve işçilerinin birikimleri sermayeye peşkeş çekilmek istenmektedir. Bu yasa ile getirilen teşvik sistemi şeffaf değil, denetime açık değil. Hükümet bu düzenleme ile istediği kamu kaynağını istediği sermayedara teşvik olarak verebilecek. Hükümet istediği yatırımları kurumlar vergisinden ve gümrük vergisinden muaf tutabilecek. Halkın malları yatırımcı şirketlere 49 yıllığına devredilebilecek. Talep edilmesi halinde bedelsiz devir de yapılacak. Hükümetin belirlediği yatırımlarda 10 yıla kadar sigorta prim teşviki sağlanacak. Halen var olan sigorta prim teşvikleri düşünülürse işverenler neredeyse sigorta primi ödemez hale gelecek. Hükümet istediği yatırımların enerji harcamalarının yüzde ellisini on yıl süreyle karşılayacak ve kalifiye çalışan için asgari ücretin 20 katına kadar ücret desteği söz konusu olacak” dedi. 

Varlık Fonu’nun en önemli gelirini özelleştirmelerin oluşturacagını belirten Kaya, “Yasa teklifinde özelleştirilmesi istenen TRT, TPAO, Çaykur, Türkiye Taş Kömürü gibi 100’den fazla kamu kurumunun özelleştirilmesinden vazgeçilse de bir çok kamu kurum ve kuruluşunu özelleştirme tehlikesi beklemektedir. Varlık Fonu ile İşsizlik Fonu birikimleri ve çok sınırlı olan İşsizlik Fonu ödemeleri de tehlikededir. İşsizlik Fonu’nun 2015 geliri 18.2 milyar lira iken, gideri 6.5 milyar lira olarak gerçekleşti. Ancak bunun sadece 2.1 milyar lirası işsizlik sigortası olarak işsizlere ödendi. Haziran 2016 itibari ile işçilerin eğitimi ve işsizlik sigortası ödemesi yapılması gereken ancak işçi için harcanmayan  97.5 milyarlık bir kaynak Varlık Fonu ile sermayeye yatırım teşvikinde kullanılacaktır” şeklinde konuştu. 

Zorunlu Bireysel Emeklilik sistemiyle de emeklilik hakkının piyasaya açıldığını ifade eden Kaya, "Hükümet bu yasa ile cebimizde kalan son üç kuruşu da sermayeye peşkeş çekmek için can atmaktadır” dedi.

Enerji-Sen Genel Sekreteri Süleyman Keskin ise Meclis’ten geçen yasayla işçilerin alınterinin, geleceğinin çalındığını söyledi. Varlık Fonu adı altında paraların bilinmedik bir yere aktarılacağını vurgulayan Keskin “Biz basın açıklaması yapmak için buraya geldik, sözde bu memlekette artık demokrasi rüzgarının estiğinden bahsediyoruz ve bir kez daha söylüyoruz emeğin haklarının olmadığı hiçbir yerde demokrasi olmaz."diye konuştu. 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız