İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, Harmandalı Çöplüğü'nde çıkan yangın üzerine bölgede yaptığı çalışmanın raporunu yayınladı.
Yayınlanan raporda şöyle denildi:
6 Temmuz gecesi saat 23.30 civarında Harmandalı Çöplüğü’nde çıkan yangın onlarca itfaiye aracının yoğun müdahalelerine rağmen ancak 5-6 saatte kontrol altına alınabildi. Çöplük’te gece kalan işçi arkadaşlarımızın yangını erken farkedip kaldıkları çadırları boşaltmaları ve güvenli bir bölgeye çekilmeleri sonucunda bilinen bir yaralanma ya da ölüm olmadı. Eğer yangın çöpte oluşan bir metan birikmesine rastlasa ya da erken farkedilemeyip işçilerin kaldığı çadırları sarsa Ümraniye Çöplüğü’nden bildiğimiz, Esenyurt AVM inşaatındaki çadır yangınından bildiğimiz manzaralarla karşı karşıya kalmamıza, onlarca işçi arkadaşımızı iş cinayetinde kaybetmemize ramak kalmıştı.
Bu yangın bir uyarı fişeğidir: Bir halk sağlığı sorunu olduğu kadar bir işçi sağlığı sorunu da olan Harmandalı Çöplüğü acilen bilimsel standartlara uygun, doğayı ve insan sağlığını koruyan bir geri dönüşüm tesisine dönüştürülmelidir. Bu tesis işçi sağlığını merkeze alan bir anlayışla inşa edilmelidir. Bütün kenti saracak bir geri dönüşüm kültürünün filizleneceği bir sosyal merkez olmalıdır. Bugüne kadar, tamamen güvencesiz, sağlıksız koşullarda bu çöpleri ayrıştırıp, geri dönüştürerek daha az tüketmemizi ve doğayı daha az katletmemizi sağlayan onlarca işçi arkadaşımız, edindikleri deneyimle bu tesisin çalışanları olmalıdır.
İzmir İSİG Meclisi’nin son yangından 5 gün önce, 1 Temmuz’da yaptığı toplantının gündemi “Harmandalı Çöplüğü’nde Çalışma Koşulları ve İşçi Sağlığı” idi. İzmir İSİG Meclisi yaptığı toplantıda:
Meclisimiz işçi sağlığını merkeze alan bir anlayışla Harmandalı Çöplüğü’nde işçi sağlığını tehdit eden unsurları bu şekilde sıralamıştır. Bu tehdit unsurları acilen giderilmelidir. Çöplük bir seçim yatırımı değil, bir halk sağlığı ve işçi sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır! İzmir Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerine düşeni acilen yapmalıdır!
Neyi bekliyoruz? Ümraniye’de 39 işçi arkadaşımızın ölmesi gibi, Harmandalı’da da onlarca işçi arkadaşımızın ölmesini mi?
Meclisimiz bütün iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının önlenebilir olduğu bilimsel gerçeğinden hareketle, kentimizin önemli işçi sağlığı sorunlarını gündemine alıp, bilimsel gelişmelere uygun, doğa ve insan sağlığını koruyan çözüm önerileri geliştirip bunu başta işçilerle, demokratik kitle örgütleriyle, yerel yönetimlerle ve diğer muhataplarla paylaşmaya, kamuoyu oluşturmaya ve işçi sınıfının hafızasını taze tutmaya devam edecektir.