İstanbul'un dört yanından bir araya gelen hizmet sektöründe yer alan esnaflar, pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasının sektörlerine kesilmesine tepki gösterdi.
Fabrika ve AVM'ler açıkken, cafe, bar, restoran gibi işletmelerin kapatılmasıyla iktidarın, çiifte standart uyguladığına dikkat çeken esnaflar, iktidardan destek istedi, "batıyoruz" dedi.
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER), Kadıköy Esnaf Derneği (KADİDER), Beşiktaş Esnafları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Avcılar Cafe, Bar İşletme Derneği (AKİD), Kocaeli Eğlence Yerleri Yatırımcıları Derneği (KEYDER) pandeminin yarattığı ağır koşulların faturasının sadece yeme-içme ve eğlence sektöründeki cafe, bar, restoran, içkili lokanta, kulüp, diskotek, tekel bayii ve nargile kafelere kesildiğini kaydetti.
Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi önünde yapılan eylemde, "Esnaf destek bekliyor, batıyoruz" yazılı pankart ile esnafların maruz kaldığı zorluklar ve hükümetten bekledikleri taleplerin yer aldığı dövizler taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu da esnafların eylemine katılarak destek verdi.
'BU CEZALANDIRMADIR'
Basın metnini okuyan Tuncay Savaşlı, kendilerinin, pandeminin yayılmasının tek sorumlusuymuş gibi gösterildiğine dikkat çekti. Fabrikalar ve alışveriş merkezleri faaliyete devam ederken, toplu taşımalarda yoğunluk sürerken, hizmet sektörünün faaliyetinin durdurulmasının cezalandırma olduğunu vurgulayan Savaşlı, "Çözüm gibi sunulan gel-al, paket servisi veya online satışla binlerce çalışanı olan koskoca bir sektörün ayakta kalacağına inanmadığımız gibi, cafe, bar, restoran ve içkili eğlence yerlerinin paket servisi hizmetiyle alakası olmadığı da aşikardır" dedi.
Savaşlı, "Kapalı olduğumuz dönemlerde bile, ruhsatları bar statüsünde olduğu için 9 aydır açılmayan işletmelerden hala kira stopajı, SSK stopajı, muhasebe stopajı, damga vergisi, Kurumlar vergisi, geçici vergi, eğlence vergisi, işgaliye vergisi, katı atık ve çöp vergisi, tabela-reklam vergisi ve faturalardan alınan vergiler tahsil edilmeye devam ediliyor. Hükümet bize herhangi bir destek vermediği gibi bizlerden aldığı vergiden de vazgeçmiyor. Salgını önleme konusunda Avrupa'daki çalışmaları örnek alan hükümetimiz, ne yazık ki Avrupa'da esnafa yapılan ekonomik destekleri örnek almıyor" diye konuştu.
'ESNEK DESTEK BEKLİYOR ÇÜNKÜ BATIYORUZ'
Devletin, işletmelerin kapalı olduğu dönemlerde kira yardımı yapılması, kredibilitesine bakılmaksızın bankaların esnafa faizsiz ve bir yıl ertelemeli kredi desteği vermesi, mevcut kredilerini faizsiz ertelenmesi, çalışanlara Kısa Çalışma Ödeneği ve ücretsiz izin paralarının da en az asgari ücret düzeyinde ödenmesi gerektiğini ifade eden Savaşlı, şöyle devam etti: "Yeme-içme ve eğlence sektörünü sınırlayarak ya da kapatarak işletme sahibi, garson-komi, barmen, aşçı, bulaşıkçı gibi çalışanları ve binlerce aileyi de kaderine terk ettiğiniz gibi, sektörün paydaşları olan müzisyen, oyuncu, performans sanatçıları, taksiciler-çiçekçiler tekel bayileri ve binlerce tedarikçi ile çalışanlarını ve onların ailelerini işsizliğe ve açlığa mahkum ettiğinizi bilmenizi isteriz. Esnaflar ve çalışanlar olarak yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Pandemi kurallarına ve alınan önlemlere hiçbir şekilde karşı değiliz. Ancak önlemler çerçevesinde kapattığınız ya da tek çözüm olarak sunduğunuz paket servisi önerisi ile kapatmaktan beter ettiğiniz esnafın artık ayakta kalacak gücü kalmamıştır. Bir an önce taleplerimize ses verilmesini ve bizlere gerçekçi bir çözüm sunulmasını istiyoruz. Bilinmelidir ki, bu zorlu süreçten, bizleri batırarak ve binlerce çalışanın evine ekmek götürmesine mani olarak ülke ekonomisini düze çıkaramazsınız. Bu nedenle bir kez daha yüksek sesle dile getiriyoruz. Esnaf destek bekliyor çünkü batıyoruz."
TEPKİ OLARAK ANAHTAR ATTILAR
Açıklamanın ardından esnaflar tepki olarak mekanlarının anahtarlarını meydana attı.
Eyleme Kadıköy-Beşiktaş vapurunda da devam eden esnaflar, "Esnafa bütçe" sloganını attı. Bu sırada tekel bayi çalışanları da "Hırsız değil tekel bayiyiz" sloganlarını attı.
Etha