Güncel

İstanbul Tabip Odası'ndan filyasyon raporu: Çalışanların en temel ihtiyaçları karşılanmadı

Koronavirüs salgını döneminde kentteki filyasyon çalışmalarına ilişkin rapor hazırlayan İstanbul Tabip Odası, çalışanların en temel ihtiyaçlarının dahi karşılanmada zorlukların yaşandığını belirtti.

26 Ocak 2021 Saat: 16:47
İstanbul Tabip Odasından filyasyon raporu: Çalışanların en temel ihtiyaçları karşılanmadı
İstanbul Tabip Odası'ndan filyasyon raporu: Çalışanların en temel ihtiyaçları karşılanmadı

İstanbul Tabip Odası, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını döneminde kentteki filyasyon çalışmalarına ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Cağaoluğu'nda bulunan binalarında gerçekleştirilen açıklamaya İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Yönetim Kurulu Üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu ve İstanbul Tabip Odası'na bağlı Çevre ve Halk Sağlığı Komisyonu Üyesi Dr. Deniz Mardin katıldı.

SAİP: AŞILAMA SÜRECİ ŞEFFAF OLMALI
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, genel olarak salgın sürecinde iktidarın tekçi ve şeffaf olmayan politikaları nedeniyle yaşanan sorunları sıralayarak, filyasyon çalışmalarında da önemli eksiklikler yaşandığını belitti. Filyasyon çalışmasının salgının kaynağını bulmaya dönük en önemli aşamalardan biri olduğunu ifade eden Saip, aşılama sürecine ilişkin ise iktidarı şeffaf olmaya davet etti.

Hazırlanan raporu açıklayan Çevre ve Halk Sağlığı Komisyonu Üyesi Dr. Deniz Mardin, filyasyon çalışmalarının salgının etkenine, kaynağına ve bulaş yoluna dair bilgileri toplamak, bulaş yolunun tespit edilmesi ile ilişkili örneklerin alınması, temaslılara dair bilgileri toplamak, uygun koruma ve kontrol önlemlerinin alınması, salgın raporu yazılması ve ilgililerle paylaşılması görevlerini kapsadığını ifade etti.

FİLYASYON EKİPLERİNİN SORUNLARI
Filyasyon çalışmaları yürüten sağlık çalışanlarının süreç içerisinde farklı sorunlarla karşı karşıya kaldığını söyleyen Mardin, "Bunların başında filyasyon ekibindeki sağlık çalışanlarına kurum içi eğitim düzenlenmediği ya da eğitim düzenleyen ilçelerde geçici görevlendirme ile gelen sağlık çalışanlarının sürekli değişmesi nedeni ile eğitimlere devam edilemediği yer almaktadır. Ayrıca sağlık profesyoneli olmayan sağlık çalışanlarına Covid-19 ve hijyen konusunda eğitimlerin düzenlenmemesinin bu çalışanlar arasında Covid-19 pozitif görülme oranını arttırdığı belirtilmiştir. Vaka sayılarının artması ile etkin bir filyasyon çalışması yapmanın imkansız hale geldiği ve filyasyonun kaç vakaya ne kadar zamanda gidildiği ile ölçülmesinin filyasyon çalışmalarını amacının dışında parametreler olduğu aktarıldı" diye anlattı.

TEMEL İHTİYAÇLARINI GİDEREMEDİLER
Çalışma şartlarının filyasyon ekibindeki sağlık çalışanlarının en temel ihtiyaçlarını gidermelerine olanak sağlamadığını aktaran Mardin, "Tuvalete gidecek yer bulmakta zorlandıkları, yemek ya da su içmek için sahada hijyenik koşulların sağlanmasının zor olması nedeni ile bu ihtiyaçlarını birçok kez erteledikleri veya karşılayamadıkları paylaşılmıştır. Filyasyon çalışması yapanların vakaları kendi kişisel telefonlarından araması, mesai saatlerinin sürekli değişken ve günde en az 12 saat olması, ayrıca apartmanın merdivenlerinde ya da apartman boşluklarında numune almanın zorlukları aktarılan diğer sorunlar arasında yer alıyordu. Filyasyon ekiplerinin kendilerini korumaları için kullandıkları kişisel koruyucu malzemelerin bazen yetersiz ve kalitesiz olması Covid-19 açısından çalışanları riske atmaktadır. Ekipte çalışanlara düzenli tarama yapılmaması, sağlık çalışanlarının sağlığı açısından önemli bir sorundur" diye belirtti.

ÖNERİLER SIRALANDI
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Rukiye Eker Ömeroğlu ise filyasyon çalışmalarına yönelik şu önerileri sıraladı:

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız