Çapa'daki İstanbul Tıp Fakültesinde çalışan sağlık emekçileri, düzenledikleri eylemle hastanenin borcunu kapatmak için el koyduğu ek ödemelerini istedi.
Sağlıkta dönüşüm programıyla birlikte uzun süredir borç içine itilen üniversite hastanelerinden İstanbul Tıp Fakültesinde sağlık emekçilerine düşen ek ödeme miktarı 11 kuruş oldu. "Her ayın 15'inde hesabımıza yatırdıkları 11 kuruşlarla bizimle alay ettiler" diyen sağlık emekçileri, "Tavandan ek ödemelerimiz adil bir şekilde derhal ödenmelidir" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul-Aksaray Şube üyesi sağlık emekçileri, İstanbul Tıp Fakültesi ana giriş kapısında basın açıklaması yaptı.
Açıklamayı okuyan SES İşyeri Temsilcisi Aynur Gürcan, "1 yıldır sürdürdüğümüz koronavirüs mücadelesinde 390 arkadaşımızı kaybettik, 200 binin üzerinde sağlık emekçisi arkadaşımız Kovid oldu. Tedavileri bitince işlerinin başına döndü" dedi. Hayatları pahasına hizmet verdiklerini ifade eden Gürcan "Bu mücadele döneminde de şiddet gördük, kişisel koruyucu ekipmanlar verilmedi, sandviç arası peynirle marulla beslenmeye çalıştık" hatırlatmalarında bulundu.
'NANKÖRLÜKLE SUÇLADILAR'
Bu sürede sefalet zamları nedeniyle açlık sınırı düzeyinde maaş almaya devam ettiklerini vurgulayan Gürcan "Balkonlardan alkışlandık, kahraman ilan edildik ama bunlar karın doyurmuyor, evimize ekmek götürmek zorundayız. Basın açıklamaları yaptık, sosyal medyada taleplerimiz görünür olsun diye sorunlarımızı ifade ettik. Bizleri nankörlükle fırsatçılıkla suçladılar, hakaret ettiler. Maaş bordrolarımızı paylaşmamıza rağmen çok yüksek maaş aldığımız yönünde halkı bizlere karşı kışkırtmaya kalkıştılar" diye konuştu.
'ALAY ETTİLER'
Pandemide gelir kaybına uğradıklarını dile getiren Gürcan "Temel maaşlarımız dışında aldığımız ek ödemeler hastane gelirlerinden karşılandığı için, hastane gelirleri düştüğü için performans ödemeleri yapılmadı. Nöbet ücretlerini alamadık. Buna ilişkin mart, nisan, mayıs aylarını kapsayan genelge yayımlandı. Sağlık Bakanlığı personeli bu ödemeden adil olmasa da yararlandı. Ama biz İstanbul Tıp Fakültesi çalışanlarına çok az miktarda ve çok az kişiye ödeme yapıldı, mağdur edildik. Yine 1 Ağustos'tan geçerli dağıtılacak ek ödemelerden üniversite hastaneleri kapsam dışı bırakıldı. Yine mağdur edildik. Kasım ve aralık aylarını kapsayan ek ödeme üniversite hastanelerine verilmesine rağmen kurumumuz İstanbul Tıp Fakültesi bu ödemeyi yapmayarak, hastanenin çok borcu olduğunu, borcunu kapatmak için karar aldıklarını söylediler. Her ayın 15'inde hesabımıza yatırdıkları 11 kuruşlarla alay ettiler" dedi.
'SESİMİZİ DUYUN, HAKKIMIZI ÖDEYİN'
İstanbul Tıp Fakültesi sağlık emekçilerinin bunu hak etmediğini belirten Gürcan, "Her geçen gün temel ihtiyaçlardaki artış nedeniyle geçinemez hale geldik. Alacağımız her kuruşa ihtiyacımız var. Hükümetin bizlere ödenmesi için verdiği paraya üniversite yönetiminin el koymasını kabul etmiyoruz. Tavandan ek ödemelerimiz adil bir şekilde derhal ödenmelidir. Bizleri alanlara çıkmaya mecbur etmeyin. Sesimizi duyun haklarımızı ödeyin" dedi.