İstanbul Barosu avukatları, bugün başlayacak genel kurullarının genelge ile iptal edilmesini protesto etti.
İSTANBUL
Beyoğlu Belediyesi önünde toplanan avukatlar kurulun yapılacağı Haliç Kongre Merkezi'ne yürümek istedi, polis engelledi. Polis barikatının önünde açıklama yapan avukatlar mesleklerine, barolara ve savunmaya yönelik her türlü saldırıya karşı direneceklerini vurguladı.
Avukat Hakları Grubu, Avukat Hareketi, Avukatlar Sendikası, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Demokrasi İçin Hukukçular, Hukuk Hareketi Platformu, Hukukta Sol Tavır Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Katılımcı Avukatlar, Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu Yükseliş Hareketi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, pandemi bahanesiyle İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile bugün başlayacak olan İstanbul Barosu'nun genel kurulunun iptal edilmesini protesto etti.
Eski Beyoğlu Belediye binası önünde toplanan avukatlar, "Savunma susturulamaz", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları ve alkışlar eşliğinde Haliç Kongre Merkezi önüne yüründü. Yürüyüşe ÖDAV'ın İstanbul Barosu Başkanlığı'na aday gösterdiği Sezin Uçar ile diğer adaylar da katıldı.
Haliç Kongre Merkezi önüne barikat kuran polis, Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu'nun "seçimleri iptal" kararını göstererek, kurulun yapılacağı Haliç Kongre Merkezi'ne gidilmesine izin vermedi.
Bunun üzerine avukatlar polis barikatının önünde basın açıklaması yaptı. Metni okuyan Avukat Yıldız İmrek, "İçişleri Bakanlığının 2 Ekim 2020 tarihli genelgesi ile, pandemi gerekçe gösterilerek, Baro genel kurullarının 1 Aralık tarihine kadar erteleneceği duyurulmuştur. Aynı gün, Beyoğlu 1. İlçe Seçim Kurulu aynı gerekçe ile İstanbul Barosu genel kurulunun iptali kararı vermiştir" dedi.
AVUKATLARIN SEÇME VE SEÇİLME HAKKINA MÜDAHALE
Baro genel kurullarını erteleme ve iptal kararlarının avukatların örgütlenme, seçme ve seçilme haklarına müdahale olduğu kadar, baroların ve avukatın bağımsızlığının yok edilerek; esasta savunma hakkının ve yürütmenin yargı eliyle denetlenmesinin ayakta kalan dayanaklarının da çökertilmesi girişimi olduğunun altını çizen İmrek, genelge ile yandaş barolara zaman kazandırılmak istendiğini kaydetti.
İmrek, şöyle devam etti: "Avukatlık Kanunu geçici 23. madde hükmü, Ekim ayının ilk haftası Baro genel kurullarının tamamlanmasını zorunlu kılmaktadır. Genelge, İl Hıfzısıhha Meclisi veya İlçe Seçim Kurullarının kanun hükmünü geçersiz kılma veya değiştirme gücü yoktur. Normlar hiyerarşisi ve kuvvetler ayrılığı ilkesi gereği, bir yasa hükmünü sadece yasama meclisi değiştirebilir. İstanbul Barosu, 12 Eylül askeri darbesinin karanlığına karşı hak ve özgürlükler, demokrasi ve hukuk devleti için mücadele geleneğine sahip, bugün için 47.000 üyesi olan bir barodur. Bugün de İstanbul Barosunun üyesi avukatlar, hukuk kurumları ve Baro seçim grupları olarak, bu onurlu geleneği sürdürmeye kararlıyız."
Anayasa ve yasaların rafa kaldırıldığı, hukuki güvenlik hakkı ve hukuk devleti ilkesinin ilga edildiği, kuralsızlığın kural haline getirildiği bir hukuksuzluğu tespit etmek için mücadele ettiklerini vurgulayan İmrek, barolara, avukata ve savunmaya yönelik nereden ve kimden gelirse gelsin her türlü darbeci, hukuk ve yasa tanımaz müdahaleye karşı mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.
Açıklamanın ardından avukatlar, yasak kararına ilişkin tutanak tuttu.
Buradaki eylemlerini sonlandıran avukatlar, 14.00'da açıklama yapmak üzere İstanbul Barosu'na geçti.