Avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılarak, avukatların şiddet ve yoksulluk sarmalına terk edildiğini vurgulayan İzmir Barosu, avukatların yaşamını zorlaştıran bütün uygulamalardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
TÜRKER DEMİRCİ
İzmir Barosu, avukatlık mesleğinin itibarsızlaştırılmasına ve avukatların yoksullaşmasına yönelik İzmir Adliyesi C Blok önünde basın açıklaması yaptı. "Avukatlığı itibarsızlaştırmanıza, avukatları yoksullaştırmanıza karşı söyleyecek sözümüz, alacak hakkımız var" pankartı açılan açıklamaya çok sayıda hukukçu katıldı.
İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, avukatların itibarsızlaştırılırken, diğer taraftan fiziksel şiddetin hedefi haline getirildiklerini ve ekonomik olarak da güçsüzleştirildiklerine vurgu yaptı. Yılmaz, "Avukatı bir kamu hizmetinin öznesi olarak görmeyen ve topluma bu şekilde yansıtan anlayış, yeterli ve gerekli eğitimin verilemediği çok sayıda hukuk fakültesinin açılmasına yol vermekle kalmadı, meslek tekelimizi daraltarak, avukatın görev aldığı yargı süreçleri ve işlemlerde başka meslek mensuplarına yetki vererek yaşamımızı daha da zorlaştırdı" dedi.
Adli Yardım ve CMK ücretlerinin, verilen kamu hizmetinin değeri ve saygınlığı ile orantılı olarak arttırılması gerektiğini aktaran Yılmaz, "Avukatlık hizmeti, kuvvetler ayrılığının yargı ayağında verilen, temel insan hakları kapsamındaki savunma hakkı kapsamında verilen bir kamu hizmetidir. Bireyin ve toplumun temel bir ihtiyacı avukatlar tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda elde edilen kazancın vergilendirilmesinde bu husus dikkate alınmalı, başta Adli Yardım ve CMK olmak üzere, avukatlık ücretinden alınan KDV yüzde 1'e indirilmeli, gelir vergisi oran ve miktarlarında iyileştirmeler yapılmalıdır. Asgari ücreti, emekli ve memur maaşlarına oransal olarak büyük artışlar getirildiği şu günlerde, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yeniden ve ivedilikle düzenlenmeli ve iyileştirmeler yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Stajyer avukatların, staj dönemlerinde, sigortalanarak, staj süresi boyunca devlet tarafından ücret verilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Yeni hukuk fakülteleri açılmamalı, var olan fakültelerin kontenjanları azaltılmalıdır. Son yıllarda sayıları giderek artan yenileriyle birlikte, tüm hukuk fakültelerinde nitelikli eğitimin verilmesi için düzenlemeler yapılmalı, akademik yapıları güçlendirilmeli ve hukuk fakültelerine kabul için ilk 50 bin sınırlaması getirilmelidir. Avukata yönelik fiziksel şiddetin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalı, adliyelerde, keşif ve haciz mahallerinde emniyet güçleri bulundurulmalıdır" dedi.