İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin geleceğini şekillendirecek planlama çalışmalarında bu kez "Akıllı Şehir Stratejik Planı"nı gündemine aldı. İlk adım olarak da Büyükşehir'le birlikte ilçe belediyeleri, İzmir Kalkınma Ajansı, Bilişim Derneği, üniversiteler ve meslek kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı "İzmir Akıllı Şehir Platformu" oluşturuldu.
"Akıllı Şehir" uygulamalarına yönelik altyapı yatırımları ile öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yolda önemli bir adım daha atarak "İzmir Akıllı Şehir Platformu" oluşturdu. "Akıllı Şehir Stratejik Planı"nı hazırlıklarında çok önemli bir rol oynaması beklenen Platform, ilk toplantısını "Geleceğin İzmir'i için Akıllı Adımlar Atıyoruz" başlığı ile gerçekleştirdi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Muzaffer Tunçağ, Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği fiber altyapı yatırımları ile İzmir'in bu alanda büyük bir avantaja sahip olduğunu söyledi. Tunçağ, "Bir konuda eylem yoksa vizyon da olamıyor; vizyon yoksa da eylem işlevsiz kalıyor. Biz İzmir olarak her ikisini birden yürüteceğiz. İnanıyorum ki bu platform, Akıllı Şehir olma vizyonu doğrultusunda çok güzel işlere imza atacak" dedi.
İzmirliler de sürece dahil edilecek
Toplantının evsahipliğini yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Güler Sağıt da İzmir'in sahip olduğu güçlü altyapıya dikkat çekti. Tüm paydaşların ortak ve yaratıcı aklı ile kentin 'Akıllı Şehir Stratejik Planı'nı hazırlayacaklarını söyleyen Sağıt, Akıllı Şehir olma yolunda yalnızca kurum ve kuruluşların katılımının yetmeyeceğini ve kentlinin de bu vizyon doğrultusundaki çaba ve uygulamalara dahil edilmesinin önemini vurgulayarak, "Vatandaşın dahil edilmediği, vatandaşın yaşamına dokunmayan uygulamalar sürdürülebilir olmuyor. Bizim amacımız, Akıllı Şehir Uygulamaları ile hem kentsel standartlarımızı hem de hemşehrilerimizin yaşam standartlarını artırmaktır" dedi.
Akıllı Şehir Platformu'nın çalışmalarına ışık tutmak amacıyla yapılacak anketin yürütücüsü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretimm Üyesi Doç. Dr. Koray Velibeyoğlu, ortaya çıkacak sonuçların platformun çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağını belirtti. İZKA (İzmir Kalkınma Ajansı) Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Soygun Can Oğuz ise İzmir Büyükşehir Belediyesi ile konu üzerinde 2016'da çalışmaya başladıklarını hatırlatarak geniş paydaş katılımı ile 'Akıllı Şehir Uygulamaları'nı belirleyip yönetişimini sağlamayı ve uluslararası işbirliklerini geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.