Güncel

İzmir nöbette: hayvan katliamına izin vermeyeceğiz

İzmir Yaşam Hakkı Savunucuları, sokakta yaşayan hayvanların "uyutmak" adı altında katledilmek istenmesine karşı süresiz nöbete başladı.

18 Temmuz 2024 Saat: 12:34
İzmir nöbette: hayvan katliamına izin vermeyeceğiz
İzmir nöbette: hayvan katliamına izin vermeyeceğiz

ERKAN SOYLU


 "Canımızı veririz, canlarımızı vermeyiz" diyen çok sayıda kişi Alsancak'ta başlattığı nöbette, AKP-MHP iktidarına seslenerek "Gözlerini köpeklerin canlarına dikenlerin yakasında olduğumuzu ve olmaya devam edeceğimizi buradan bir kez daha bildiriyoruz" uyarısı yaptı.  "Katliam ve tecrit yasası Meclis'te. Şimdi değilse ne zaman? Katliama geçit yok!" şiarıyla Kıbrıs Şehitleri Caddesi ÖSYM önünde yapılan nöbette, "Barınak=Ölüm kampı. Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin" pankartı açtı; Ayrıca, "Sokaktayım, yanındayım", "Katliamdan yasa olmaz", "Mahalle sakininin değil mahalle katilinin peşine düş", "Sokaktaki köpeğin hayatı tehlikedeyken ben özgür değilim", "Zulüm meşru ise #YasayıGeriÇek isyan haktır", "Hayvanlar için diren" sloganlarının öne çıktığı dövizleri taşıdı. 

Nöbet eyleminde sık sık, "Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat", "Susma haykır, katliama hayır", "Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, dostlarımızı vermiyoruz", "AKP elini hayvanlardan çek", "Kurtuluş yok tek başına ya tüm türler ya hiçbirimiz", "Yaşasın türlerin dayanışması", "Faşizme karşı omuz omuza", "Nefrete inat yaşasın hayat", "Direne direne kazanacağız", "İçeride, dışarıda kafesleri parçala", "Hayvana insana yeryüzüne özgürlük", "Sokaktayım, yanındayım" sloganları atıldı. 

Eylemde DEM Parti  İzmir milletvekili İbrahim Akın, Halkın Kurtuluş Partisinden Yusuf Gencer, Sol Parti İzmir il Sözcüsü, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonundan Melike Özdemir Ballı, Yeşil Sol Parti’den Kenan Işık da söz alarakkonuyla ilgili görüşlerini dile getirdiler.

Meclise getirilen yasa tasarısında bahsedilen, "barınakların hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakıldığı ve rehabilite edildiği yerler" olarak değiştirilmesini kabul etmeyen hayvan hakları savunucuları, barınakların ihtiyacı olan hayvanların tedavilerinin yapıldığı geçici bakım evleri olduğunun altını çizdi.

Açıklama yok.

HERŞEY RANT UĞRUNA

Açıklamada, hayvandan hayvana veya hayvandan insana bulaşıcı hastalığı olan ve su kaynaklarının, yaban hayatının ve biyolojik çeşitliliğin zarara uğramasına sebep olan hayvanların ötenazi ile katledilmesini kabul etmediklerini, sokakta yaşayan hayvanların hasta olmalarının en büyük sebebinin rant hırsıyla hayvanların yaşam alanlarını işgal eden, sokaklarda aç kalmalarına sebep olan, hayvanlar için bütçe ayırmayan veya ayrılan bütçeyi cebine indiren iktidar ve yerel yönetimler olduğu vurgulandı. 

Yasa tasarısında talimatları verilen bakım evlerine sağlanacak ücret ile Türkiye'deki tüm köpeklerin kısırlaştırılabileceğine dikkat çekilen nöbet eyleminde, "Rant hırsları için köpeklerin hedef gösterilmesini kabul etmiyoruz! Bu yasaya uymayanlar yani köpekleri hapseden ve katleden belediye başkanlarına altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilmesini kabul etmiyoruz" ifadeleri kullanıldı. Hayvanları değil failleri koruyan ve 20 yıldır yürürlükte olmasına rağmen uygulanmayan ve denetlenmeyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun neredeyse hayvanlar yararına tek iyi maddesi olan 6. Maddeyi, yani "kısırlaştır/aşıla/yerinde yaşat" hükmünün kaldırılmak istendiği vurgulanan eylemde, "Ama katilleri aramıza salan adaletsizlik ve cezasızlık sistemini değiştirmek istemiyorlar. Bizzat besledikleri bu sömürü düzenine karşı ses çıkarıyoruz! Yüzyıllardır bu topraklarda ekmeğimizi, suyumuzu paylaştığımız mahalle sakinlerimiz köpeklerin, bugün bilinçli bir bilgi kirliliği ve manipülasyon ile, 'başıboş' denilerek, 'ulusal güvenlik sorunu' olarak yaftalanarak haklarını savunan insanlarla birlikte düşmanlaştırılıp canavarlaştırılmasına izin vermiyoruz" denildi. 

Açıklama yok.

HER AKŞAM ALSANCAK'TA NÖBET

Bu yasa tasarısının yıllardır meclisten geçirilmeye çalışılıp başarılamaması, halkın direnişinin, hayvanlardan yana konan iradenin başarısı olduğu, sokak hayvanlarına karşı uygulanmak istenen tecridin ve katliamın önüne geçebilmenin tek yolunun birlikte hareket etmek ve sokak hayvanlarının yanında, nefrete inat yaşamdan yana olmak olduğunu vurgulayan yaşam savunucuları, “Bu yasa tasarısı geri çekilene kadar Türkiye'nin dört bir yanında sokaklardayız! Bu kanlı yasa tasarısı geri çekilene kadar İzmir'de yaşam nöbetimizi başlattığımızı ve her akşam 20.00'da sokakta olacağımızı ilan ediyoruz! Bugünden itibaren her gün 20.00'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi ÖSYM binası önündeyiz. Tüm İzmir halkını haklı nöbetimize destek olmaya sokağa çağırıyoruz! Tüm Türkiye'yi de kendi mahallelerinde, semtlerinde örgütlenmeye, eylemler yapmaya, nöbetler başlatmaya davet ediyoruz”dedi.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

Açıklama yok.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız