Tire’de 7 köyün yaşam ve doğasını etkileyecek olan mermer ocağına karşı dayanışma çağrısı yapan Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın, hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.
İzmir’in Tire ilçesi kızılçam ormanlarıyla kaplı Kartal Dağı’nda Emerald Madencilik, yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı kurulması amacıyla Şubat ayında Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne başvuru yaptı. Bölge halkının zeytin, incir, ceviz gibi tarımsal faaliyetlerle geçimini sağladığı alanda Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde sulak alan ilan edilen Belevi Gölü bulunuyor.
BÖLGE HALKI PLATFORM KURDU
Mermer Ocağı’ndan etkilenecek olan Mehmetler, Üzümler, Küçükkale, Büyükkale, Alaylı, Kurşak, Hasançavuşlar ile Aydın'a bağlı Habibler köyü bir araya gelerek, Kartal Dağı Korumu Platformu kurdu.
95 HEKTAR MADENE AÇILACAK
Kartal Dağı'nın doğası ve endemik yapısının korunması gerektiğini belirten Kartal Dağı Platform Sözcüsü Zeynel Aydın, tarihi kalıntılar nedeniyle bölgenin arkeolojik SİT alanı ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Dört yıl önce Küçükkale köyüne yerleşen Aydın, “Bu köye doğası, havası ve insanı için yerleştim. Sakin ve huzurlu bir köy. Buraya mermer ocağının açılacağını duyduğumuzda huzurumuz kaçtı. Valilikten toplamda doksan beş hektarlık bir bölgenin maden sahası ilan edildiğini öğrendik” dedi. Aydın, mermer ocağına karşı halkla birlikte yapılması gerekenlere ilişkin toplantılar düzenlediklerini dile getirdi.
'BELEVİ GÖLÜ KURUYABİLİR'
Kurulacak ocakların su kaynaklarını tüketeceğine dikkati çeken Aydın, bölgede bulunan ve Ramsar Sözleşmesi çerçevesinde, 2003’te sulak alan ilan edilen Belevi Gölü'nün eko siteminin de olumsuz etkileneceğini, su kaynaklarının tükenmesiyle kuruyabileceğini belirtti. Aydın, bölgedeki orman ve toprak alanın azalmasının, sel felaketlerine de yol açabileceği uyarısında bulundu.
ZEYTİN YASASINA AYKIRI
Mermer ocağı projesine göre şantiyelerin köye çok yakın yerlerde kurulacağını ifade eden Aydın, Zeytin Yasası’na göre; ocak sahasıyla zeytin alanının arasında en az üç kilo metre mesafenin olması gerektiğini hatırlattı. Aydın, şantiyelerin kurulmasıyla birlikte bölge halkının zeytin gibi tarım üretiminin de ciddi oranda olumsuz etkileneceğini vurguladı.
'HELENİSTİK DÖNEMDEN KALINTILAR VAR'
Dağda arkeolojik sit alanının da yer aldığını sözlerine ekleyen Aydın, "Bu alanın kayda geçmesi için köylüler olarak arama yaptık. Her ağacın altına baktık. Helenistik dönemden kalan tapınak kalıntıları bulduk. Bu kalıntılardan maalesef definecilerin haberi var ama devletimizin haberi yok. Müzeye haber verdik, alanda inceleme yapacaklar" dedi.
'HERKESİ DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Mermer ocağı başta olmak üzere alanın maden sahasına dönüştürülmemesi için hukuki süreç başlatacaklarını belirten Aydın, “Yasalarla koruma altına alınan dağımız, ovamız, gölümüz için mücadele ediyoruz. Kimsenin burada yasa dışı bir şey yapmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu sorunun çözümü için herkesi dayanışmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
'ENDEMİK DOKUSU YOK OLACAK'
Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölümünden emekli olan Erkuter Erler de otuz yıl önce Küçükkale köyüne yerleştiğini ve bölgenin endemik yapısının zenginliğine işaret etti. Erler, endemik dokunun birbirleriyle yaşamsal bağı olduğunu, maden ve benzeri projelerin bu dokuyu yok edebileceği uyarısında bulundu.
Kaynak: MA / Sevda Aydın - Semra Turan