Konak'ta bulunan eski Sümerbank önünde bir araya gelen çok sayıda kişi, kayıpların fotoğrafının yer aldığı "Kayıplar vicdanındır sahip çık", "Kayıplar belli failler nerede" pankartlarını açtı.Yapılan açıklamada, Gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin için İzmir'de yapılan eylemde, görgü tanıklarına rağmen Bilgin'in dosyasının zamanaşımı ile düştüğü kaydedildi.
'10 TANIĞA ULAŞILARAK İFADE TOPLANDI'
Basın metnini okuyan İHD İzmir Şube yöneticilerinden Caner Canlı, Bilgin'in Ankara Dikmen'de gözaltına alındıktan sonra kendisinden haber alınamadığını anımsattı. Kenan Bilgin'in otobüs durağından sivil polislerce gözaltına alındığını belirten Canlı, kardeşi İrfan Bilgin'in aranarak abisinin Gölbaşı'nda tutulduğu ve gördüğü işkenceler sonrasında durumunun ciddi olduğu aktarıldı. Ailenin Ankara Devlet Güvenlik Mahkemesi ve Başsavcılığa dilekçe ile de başvurduğunu belirten Canlı, "Başsavcılıktan 10 Ekim'de gelen cevapta Kenan Bilgin adında birinin gözaltı kayıtlarında görünmediği söylendi. Bilgin ailesi, kendileri de 12-27 Eylül tarihleri arasında Ankara Emniyet Müdürlüğünde gözaltında tutulan, Kenan Bilgin'i gözaltında gören ve işkenceye tabi tutulduğuna şahit olan 10 tanığa ulaşarak yazılı ifadelerini topladı, bu ifadelerle birlikte savcılığa yeniden başvurdu ve Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde görevli polislerden şikâyetçi oldu" dedi.
DOSYA ZAMANAŞIMI İLE DÜŞÜRÜLDÜ
Kenan Bilgin'i gözaltında gördüğünün söylenmesine rağmen Emniyet Müdürlüğü'nün Kenan Bilgin'in gözaltına alındığını inkar ettiğini belirten Canlı, Bilgin ailesinin daha sonra AİHM'ye başvurduğunu söyledi. Mahkemenin Kenan Bilgin'i gözaltında gören 11 tanığı, olayı araştıran iki savcıyı, Ankara Emniyet Müdürlüğünde görevli bir komiser yardımcısı ile Terörle Mücadele Şubesinden bir polisi dinlediğini kaydeden Canlı, AİHM'in Türkiye hakkında hak ihlali kararı verdiğini anımsattı. Canlı tüm bu gelişmelere karşın, Kenan Bilgin'in gözaltında kaybedilme davasının 12 Eylül 2014'te zamanaşımı ile düşürüldüğünü ifade etti.