Güncel

İzmir'de Hatice Onaran için özgürlük istendi

İHD İzmir Şubesi, 298. hafta eyleminde hasta tutsak ve insan hakları savunucusu Hatice Onaran'ın durumunu kamuoyuyla paylaşarak, serbest bırakılması çağrısı yaptı.

19 Ekim 2024 Saat: 21:08
İzmirde Hatice Onaran için özgürlük istendi
İzmir'de Hatice Onaran için özgürlük istendi

ERKAN SOYLU


İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi ve tutsak yakınları, 298. hafta eylemi için Konak eski Sümerbank önünde yan yana geldi. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, "Hasta mahpuslar ölüyor, susma, suça ortak olma" pankartı açıldı.

İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş, Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinde tutulan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Hatice Onaran'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı.

Onaran'ın desteğe ihtiyacı olan birkaç tutsağa cüzi miktarda bir para yatırdığı için tutuklandığını aktaran Gümüş, 60 yaşındaki Hatice Onaran'ın 2020 yılında geçirdiği tetkiklerde, kolon seviyesinde bağırsakları tıkayan bir kitle tespit edildiğini belirtti.

Bir 10 kişi, kalabalık ve yazı görseli olabilir

Gümüş, şöyle devam etti: "Kitleden kaynaklı olarak ameliyata karar verilmiş ve 23.12.2020 tarihinde geçirdiği 2 saatlik ameliyat ile kolonun ucu dışarı alınarak kolostomi torbası takılmış, bir süre bu şekilde yaşamak durumunda kalmıştır. Ameliyatın ardından kitlenin kanserli olup olmadığının anlaşılması için patolojiye gönderilmiştir. İnceleme sonucunda 04.01.2024 tarihli düzenlenmiş patoloji raporuna göre kitlenin kanserli olduğu, tümörün bağırsak içinde yayıldığı tespit edilmiş ve ardından kemoterapi süreçlerine başlanmış ve hastanın sürekli olarak kontrol altında tutulması zorunlu hale gelmiştir."

Bir 11 kişi ve yazı görseli olabilir

Onaran'da ileri derecede skolyoz bulunduğunu ve kolon kanseri de nedeniyle yüzde 79 engelli raporu verildiğini ifade eden Gümüş, "16 Ekim'de periyodik kontrol ve muayene randevusu bulunan ve 3 ayrı vücut bölgesinden tomografi çektirmesi ve detaylı biyokimyasal analiz yaptırması gereken Hatice Onaran'ın, hapishane koşullarında bu randevusuna götürülüp götürülmeyeceği dahi halen netleşmemiştir" ifadelerini kullandı.

Onaran'ın hastalıklarının tedavi ve takibinin yanı sıra özel beslenme ve hijyenik bir ortamda yaşama ihtiyacı bulunduğunu kaydeden Gümüş, "Hapishanenin olumsuz koşulları ve kontroller ile tedavilerde yaşanacak olan aksaklıklar; kanser hastalığının nüks etmesi, yayılması ihtimalini de güçlendirmektedir. İnsan hakları savunucusu olan Hatice Onaran'ın hapishanede tutulması kabul edilemez. Tüm bu nedenlerden dolayı Hatice Onaran'ın acilen tahliye edilerek, ailesinin yanında sağlıklı koşullarda tetkik ve tedavilerine devam edebilmesi için gerekli işlemlerin başlatılmasını talep ediyoruz" dedi.

Bir 14 kişi, kalabalık, Brandenburg Kapısı ve yazı görseli olabilir

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız