Buca Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla bir araya gelen siyasi partiler, emek örgütleri ve Buca halkı zamları protesto etti. Eylemde elektrik ve doğalgaz faturaları yakıldı.
BUCA-E.SOYLU
İzmir-Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, Buca’da, meydanda zamlara, yoksulluğa ve işsizliğe karşı eylem gerçekleştirerek, faturaları yaktılar. Eylemde, Emek ve Demokrasi Güçleri adına Eğitim-Sen 5.Nolu Şube başkanı Özcan Çetin konuşma yaparken, SYKP,ESP, HDP, EMEP, SOL PARTİ, SEP, Dostluk ve Kültür Derneği, DİSK-Emekli-Sen de katılarak destek verdi.
Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, İzmir Şirinyer Migros önünde, "Geçinemiyoruz, zamlar geri alınsın" talebiyle eylem yaptı.
"Artık yeter, geçinemiyoruz zamlar geri alınsın" pankartının açıldığı ve "Temel ihtiyaçların KDV'si kaldırılsın", "Bu fatura ödenmez enerji şirketleri derhal kamulaştırılsın" dövizlerinin öne çıktığı açıklamaya HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de katıldı. Basın metnini Eğitim-Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin okudu.
Açlık, işsizlik ve yoksulluğun derinleşerek devam ettiğini kaydeden Çetin, asgari ücrete yapılan yüzde 50 zammın daha işçinin eline geçmeden açlık sınırının altında kaldığını söyledi. Çetin, kamu emekçilerinin maaşlarının ise yoksulluk sınırı rakamlarının çok gerisinde seyrettiğine dikkat çekti. Temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz halde olduklarını vurgulayan Çetin, "Gıda ürünlerinden doğalgaza, akaryakıttan elektriğe kadar tüm ürünlere birbiri ardına gelen zamlar, emeğiyle geçinen geniş toplum kesimlerinin hayatlarını sürdürülemez hale getirdi" dedi.
'EMEK EKSENLİ POLİTİKALAR GELİŞTİRİLSİN'
Ekonomik krizle mücadelenin yolunun krizi yok saymak olmadığını belirten Çetin, krizden çıkışın yolunun emek eksenli politikalar geliştirilmesi, kamusal anlayışın yaygınlaştırılması ve üretime dayalı bir ekonomik yapının kurulması olduğunu söyledi.
'ZAMLARA İSYAN BÜYÜYOR'
Her ürünün zamlandığına dikkat çeken Çetin, iktidarın doların ateşini söndürdüğünü söyleyip övündüğünü ancak mutfaklarındaki yangının artarak devam ettiğini aktardı. Çetin, "Ülkenin dört bir yanından hayat pahalılığına ve fahiş zamlı faturalara karşı yapılan eylemlerle isyan büyüyor. Şirketleri zengin etmek için garibanın, yoksulun, emekçinin cebindeki üç kuruşu çalıyorlar. İktidar eliyle malum şirketler daha da kazansın diyerek elektriğe yüzde 127 zam yaptılar, kademeli tarife getirdiler" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın bedelini ödemek istemediklerini belirten Çetin, talepleri sıraladı:
"♦ Başta gıda ürünleri olmak üzere elektrik, doğalgaz, akaryakıt, ulaşım gibi temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar geri alınmalı, vergiler düşürülmelidir.
♦ Yoksulluk sınırının altında yaşayan kesimlerin temel gereksinimleri karşılanmalıdır.
♦ Öncelikle 150 kWh elektrik yardımı uygulaması şeffaflaştırılarak ölçütleri kamuoyu ile paylaşılmalı ve yardım sınırı aylık 230 kWh'a yükseltilmelidir.
♦ Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suya yansıyan KDV sıfırlanmalıdır.
♦ Enerji bir insan hakkıdır; Maddi imkansızlık nedeni ile elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeme zorluğu çekenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, bu ihtiyaçlar kamu kaynaklarından sağlanıp, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. Kalıcı çözüm için enerji şirketleri derhal kamulaştırılmalıdır.
♦ Kamu hizmetlerinin piyasalaştırılmasına, tasfiyesine ve özelleştirme soygununa son verilmelidir.
♦ Hızla artan fiyatlar karşısında düşük ücretleri hızla eriyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir."