Broşür dağıtıp mahalleliyle yüz yüze konuşmak, dinlemek için Hikmet Durukanoğlu ve arkadaşlarıyla Sakızağacı Parkı’na doğru yürüyoruz... Hal hatır sorarken sorularımı cevaplıyor Hikmet Durukanoğlu…
Özel Röportaj: Seyhan AKIN
“Haydi Acıbadem, daha yeşil daha yaşanabilir bir mahalle için el ele verelim…Gelin hep birlikte eskisi gibi mimozalı, leylaklı, mor salkımlı, hanımeli kokan yeşil Acıbademimizi ve eski komşuluk ilişkilerimizi dayanışma ruhuyla yeniden kuralım…” cümlelerini içeren bir broşür geçti elime. Okudukça,‘aaa, kim yazmış bunları, yoksa 70’li yıllarda, benim gibi sokakta oynamış, baştan sona tek bir aileymiş gibi birarada yaşayan, paylaşmayı seven insanlarla dolu bir sokakta büyümüş olmalı, boş arsalarda top koşturan, yere kilim sererek evcilik oynayan çocuklardan olmalı’ diye düşünüyorum. Yanılmıyorum. Kadıköy Acıbadem Mahallesi Muhtar Adayı Hikmet Durukanoğlu da mahalle kavramının tüm yaşantımızı biçimlendirdiği yıllarda çocukmuş benim gibi. Broşürü okudukça görüyorum ki, mahallemizde son birkaç yıldır kamusal alanların korunması, yeşil kalması ve mahallelinin kullanımına açılmasıyolunda verilen tüm mücadelelerin içinde yer almış Hikmet Durukanoğlu. Mahalle sakini olarak, son birkaç yıldır takip ettiğim çalışmalarının doğal bir sonucu muhtar adaylığı. Hikmet Durukanoğlu ile Validebağ Korusu’nda, geçenlerde ValidebağGönüllüleri’nin yaptığı basın açıklamasındatanıştık. Broşürünü okuduğumu, mahalle sakini olarak birkaç yıldır çalışmalarını takip ettiğimi, ailece kendisini desteklediğimizi söyledim. Gün boyu, Acıbadem Mahallesi ve yapmak istediklerini, beraber çalıştığı çalışkan ve idealist pırıl pırıl ekibini tanıdım. Bir hafta sonra Hukukçular Sitesi sakinleriyle biraraya geldiğinde yine oradaydım. Yöneltilen ilk soru “Bir deprem riski var,ilk 72 saate nasıl bir organizasyonla hazır olacaksınız” idi.
Desteğe hazır
Toplantıya katılan mahalle sakinleri,gönüllü çalışmalara kendi meslekleri bağlamında desteğe hazır olduklarını belirttiler. Kadıköy Acıbadem
Mahallesi Muhtar adayı Hikmet Durukanoğlu’nun“çalışkan karıncaları” her katılımcının iletişim bilgilerini toplantı bitmeden almışlardı bile.
“Demokratik, katılımcı, halkçı ve kamuya açık bir muhtarlık olacağız” diyen Hikmet Durukanoğlu; bütün mahallelinin katılımına açık “Mahalle Meclisi”oluşturacaklarını ve düzenli aralıklarla toplanarak çalışmaları mahalleli ile hep birlikte yürüteceklerini açıkladı. Amaçlarının mahalle halkını yönetime katmak olduğunu vurguladı.
Günlük işlerini bir sandalye masa ile yürütebileceğini söyleyen Hikmet Durukanoğlu, muhtarlık binası içerisinde,20-30 kişilik, içerisinde bilgisayar, kütüphane, sınırsız internet ve projeksiyonu olan bir derslik-toplantı salonu oluşturacaklarını duyurdu.
Çözüm için varız!
Broşür dağıtıp mahalleliyle yüz yüze konuşmak, dinlemek için Hikmet Durukanoğlu ve arkadaşlarıyla Sakızağacı Parkı’na doğru yürüyohruz... Bir yandan seçmenlerle selamlaşıp hal hatır sorarken sorularımı cevaplıyor Hikmet Durukanoğlu…
- Acıbadem Mahallesi’nin çözüme kavuşturulması gereken belli başlı sorunları nelerdir?
Kabaca trafik, park, toplu ulaşım, kentsel dönüşüm ve düz lise diyebiliriz.
Trafik, mahallemiz için önemli bir sorun. Konforlu toplu taşıma hatlarının arttırılması ile bu sorunun çözülebileceğini düşünüyoruz. Acıbadem’in yeşili bol, ama halkın kullanımına açık park alanları yetersiz. Mahallemizdeki kamusal alanları korumak ve bu alanları; çocukların oynayacağı, yaşlıların dinleneceği, engellilerin kolay ulaşacağı, konforlu güvenli mekânlar haline getirmek önceliğimiz olacak.
Kentsel(rantsal) dönüşümden değil, yerinde dönüşümden yanayız. Yanimahallelimizin temel insan hakkı olan barınma hakkına sahip çıkarak, bu sorunu mahallenin ve mahallelinin çıkarlarını koruyarak kamusal yollarla çözümlemek istiyoruz.
Eğitim mahalleden başlar
Bildiğiniz gibi 4+4+4 eğitim sistemi ile birlikte düz liseler kapatıldı.Çocuklarımız, İmam Hatip Liselerine, Meslek Liselerine, Açık
Liselere ya da Özel Okullara gitmek zorunda bırakıldı.
Çocuklarımızın en temel insan hakkı olan taşımasız, sınavsız, bilimsel, laik, parasız eğitimden yararlanmasını istiyoruz. Bu çerçevede düz liselerin mahallemizde yeniden açılması yolunda çalışmalar yapacağız.
- Görevinizi yürütürken nasıl bir yöntem izleyeceksiniz?
Sorunlarımıza mahalleli ile birlikte çözüm üretebilmemiz için öncelikli olarak mahalleli ile iletişim halinde olmamız gerekiyor. Bunun için demahallelimiz ile güçlü bir iletişim ağı oluşturmak istiyoruz. Tabii ki iletişim karşılıklı olan bir durumdur. Ama biz muhtarlık olarak mahallelinin bilgilenme hakkı vardı bunu yerine getirmek de muhtarlığın görevidir diyoruz. Muhtarlık binamızı iletişimi kolaylaştıracak ve güçlendirecek şekilde düzenleyeceğimizi bahsetmiştim. Bilgi çağında yaşıyoruz ve bilgi güçtür diyoruz. Sosyal medya da bilginin en hızlı, en ucuz paylaşıldığı bir alan ve biz bunu en iyi şekilde kullanmayı düşünüyoruz.
Bir de yaş oranı yüksek olan bir mahalleyiz. Kâğıt kokusunu almadan okuyamayan komşularımız içinde süreli bir mahalle bültenimiz de olacakJ
- Varolan muhtarlık yapısında ne gibi sorunları görüyorsunuz da, yeni muhtarlık anlayışı diyorsunuz?
Bu soruyu cevaplamaya muhtarlığın tanımı ile başlamak gerekiyor. Muhtarlık, ilkokuldan bu yana bize öğretildiği gibi en küçük en temel yerel yönetim birimidir.Ama maalesef şimdiye kadar masa başında mühür basan muhtarlık anlayışı gelişti ve bu da günümüz ihtiyaçlarını karşılamıyor…
Tüzel yapı oluşturulmalı
Aslında mahalle muhtarlıklarında en önemli sorun, muhtarlığının tüzel bir yapısı yok. Dolayısıyla bütçesi de yok.
Muhtarlığın tüzel yapısının olmaması,aynı zamanda mahalleliye ait bilgi birikiminin korunamaması, sürekliliğinin sağlanmaması anlamına gelir ki bu da ‘devlette devamlılık esastır ilkesi’ önünde en büyük engel olarak duruyor. Yeni bir yasal düzenlemeyle muhtarlıkların tüzel bir yapıya ulaştırılması gerekiyor. Bunun içinde gerekli çalışmaları yapacağız.
-Sözünü ettiğiniz yeni muhtarlık anlayışını biraz açar mısınız?
Öncelikli olarak muhtarlığı; il, ilçe ve belde belediyeleri gibi bir yerel yönetim birimi olarak düşünmek zorundayız. Bu çerçevede de günümüz ihtiyaçları “mahalle belediyeciliği” anlayışını da zorunlu kılıyor.
“Gezi” sonrası mahallelerde bir araya gelerek dayanışmalar, forumlar adı altında sorunlara çözüm arayan, mücadele eden mahalleliler; yeni bir mahalle kültürünün temelini oluşturdu. En temel yerel yönetim birimi olan muhtarlıkların da bu değişimin dışında kalması beklenemezdi.Muhtarlık anlayışını değişime zorlayan da esas itibariyle mahallelerde verilen bu mücadelelerdir.
Muhtarlık bir meslek değil, kamusal görev ve sorumluluktur
- Söylemlerinizde dikkatimi çeken bir konu da iki dönem muhtarlık yapacağınızı taahhüt ediyorsunuz, neden?
Muhtarlık bir meslek değil, kamusal görev ve sorumluluktur. Seçilmişlerin en fazla iki dönem görev yapması aslında sosyolojik bir sınırlamadır. Gerekçesi de seçilmişlerin bir görevde uzun süre kalması iktidar zehirlenmesine neden oluyor. İlk iki dönem kuruma katkı sağlayan kişi daha uzun iktidarda kaldığında bulunduğu kuruma zarar vermeye başlıyor. Bu nedenle kurumların zarar görmemesi için iki dönem sınırlaması gerekli görülüştür. Tabii ki iki dönem sınırlaması kişilerin inisiyatifiyle değil, yasal düzenlemeyle güvence altına alınmalıdır. Şimdilik sadece broşürde taahhüt edebiliyorum. Ama yasal değişiklikler içinde mücadele edeceğim.:)
Her alanda, her zaman…
Muhtarlık konusundaki anlayışımızın temelini,aslında dayanışmalarla birlikte mahallede verdiğimiz mücadeleler ve de yaptığımız çalışmalar oluşturuyor.
Örnekleyecek olursak;Gazhane’nin kültür ve sanat merkezi olması, Özdemiroğlu’nun İmam Hatip olmaması, Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin yıkılmaması ve lisenin yanındaki araziye AVM yapılmaması, Validebağ Korusu’nun korunması, Tibaş Park arazisinin bağışlandığı gibi park ve kültür merkezi olarak kalması için verilen mücadeleler…
Depreme, afete karşı“ilk 72 saat”e hazır örgütlü bir mahalle olma çalışmaları, sokak hayvanları için barınma alanları, mama dayanışması ve sahiplendirme çalışmaları, ucuz ve sağlıklı gıdaya ulaşımını sağlayacak kooperatifleşme çalışmaları gibi…
Biz bütün bunları muhtarlık çerçevesine oturtarak mahallemizde hem yaygınlaşmasını hem de kalıcı hale gelmesini istiyoruz.
Kadın dayanışması…
Kadıköy Acıbadem Mahallesi Muhtar Adayı Hikmet Durukanoğlu, heyecan ve büyük bir azimle yapılması gerekenleri ve belli bir program çerçevesinde yapmayı hedeflediklerini sıralıyor arka arkaya… Bunlardan biri de, toplumun en önemli kesiminin, kadınların yaşama katılması ve cinsiyetçi ayrımcılığa karşı mücadele edilmesi… Biliyorum ve görüyorum ki, tabandan gelen ve toplumsal her etkinlik ve çaba içerisinde yer alıyor Hikmet Durukanoğlu. Onun, “Kadın sorunlarına duyarlılığımızın temelini mahallemizdeki kadın dayanışmalarıyla yürüttüğümüz etkinlikler oluşturuyor” cümlesine inanıyorum.
Acıbadem Mahallesi Muhtar Adayı, son söz olarak, “Cumhuriyet’in önemli günlerinde hâlihazırda halkla birlikte yaptığımız kutlamaları muhtarlık bünyesine taşıyarak, mahalleye yaymak hedefimiz” diyor. Böylelikle muhtarlık denilen devletin halka en yakın ve en içindeki birimini toplumsallaştıracak. Katılmamak elde mi?
Durukanoğlu'dan Acıbadem halkına taahhütname:
Sevgili Komşum Merhaba,
İstanbul’un en güzel semtlerinden birinde yaşıyoruz. Geçmişte yemyeşil bahçeleri, bağları, mandıraları olan köşklerde doğa ile iç içe yaşanıyordu. Daha sonra mahallemizde plansız kentleşmeyle birlikte çok büyük dönüşümler yaşandı. Önce köşkler yerini üç dört katlı, balkonlu, bahçeli apartmanlara bıraktı. Sonra 1980'li yıllarda apartmanlar büyük sitelere dönüştü.
Günümüzde ise bizler bir başka dönüşüme şahitlik ettik, ediyoruz. Kentsel (rantsal) dönüşüm adı altında balkonlu apartman ve siteler yıkılarak yerlerine pahalı, alt katları dükkan, bahçesi ve balkonu yok denecek kadar az olan yeni binalar dikildi. Doğal olarak bu durum beraberinde yoğun nüfus ve trafik sorununu da mahallemize getirdi.
Bir de güzel Acıbademimizin kamusal ve yeşil alanlarının, parklarının, doğal,
kültürel ve tarihi varlıklarının rant politikalarıyla bir bir elimizden alınma tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Bütün bu gasp girişimlerine karşı mahalle sakinleri olarak dayanışma içerisinde hep birlikte;
Gazhane'nin kültür ve sanat merkezi olması, Özdemiroğlu İlköğretim Okulu’nun İmam Hatip olmaması, Ahmet Sani Gezici Lisesi’nin yıkılmaması ve lisenin yanındaki eğitim arazisine AVM yapılmaması, Validebağ Korusu’nun korunması, Tibaş Park arazisinin bağışlandığı gibi Park ve Kültür Merkezi olarak kalması için mücadele ettik, ediyoruz…
Artık mahallemizde eski komşuluk ilişkilerinin yanında, bir de yavaş yavaş vermiş olduğumuz mücadeleler sayesinde, dayanışma temelli yeni ilişkiler ağı gelişmeye başladı. Yeni gelişen bu ilişkilerin oluşturduğu yeni mahalle kültürünün en güzel örneklerini Acıbadem’de yaşıyor ve de yaşatıyor olmak da bizim için ayrı bir onur ve kıvanç meselesidir.
Oluşumuna katkıda bulunduğumuz yeni mahalle kültürüne uygun olarak; en küçük, en temel yerel yönetim birimi olan muhtarlıklar için de yeni bir muhtarlık anlayışı geliştirme sorumluluğuyla bu dönem Kadıköy Acıbadem Mahallesi Muhtarlığı için 4 asıl ve 4 yedek olmak üzere 8 aza arkadaşımla birlikte aday oldum.
Ve Diyoruz Ki;
• Demokratik, katılımcı, halkçı, kamucu bir muhtarlık olacağız. Şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışını kural haline getireceğiz.
• Bütün mahallelinin katılımına açık Mahalle Meclisi ve azalarla
birlikte kolektif çalışan bir muhtarlık olacağız.
• Muhtarlık bir meslek değil kamusal görev ve sorumluluktur. Bundan dolayı da görevimizi en fazla iki dönem yapacağımızı taahhüt ediyoruz.
• Mahallemizdeki kamusal ve yeşil alanları korumak, bu alanları; çocukların oynayacağı, yaşlıların dinleneceği, engellilerin kolay ulaşacağı, konforlu, güvenli mekanlar haline getirmek önceliğimiz olacaktır.
• Kentsel (rantsal) dönüşüme karşı, mahallelinin ihtiyaçlarını ve katılımını dikkate alarak “yerinde dönüşüm” temel anlayışımız olacaktır.
•Mahallemizde depreme hazırlık çalışmaları yapacağız. Afetlere karşı ‘İlk 72 Saat’e hazır örgütlü bir mahalle olacağız.
• Yaşamımızın bir parçası olan sokak hayvanlarını, mahallemizin sakinleri kabul ederek, barınma alanları, kısırlaştırma, mama dayanışması ve sahiplendirme programları üzerinde çalışacağız.
• Mahallemizdeki trafik sorununun çözümüne yönelik, yetersiz toplu taşıma araçlarının artırılması, kaldırımların güvenli ve sağlıklı olması için çalışmalar yapacağız.
• Mahallelinin ucuz, sağlıklı, güvenli ve adil gıdaya erişimini sağlama çalışmaları yapacağız, mahallemizdeki kooperatif çalışmalarına katkı sunacağız.
• Çocuklarımıza ve gençlerimize yönelik laik, bilimsel eğitim programları ile kendilerini geliştirebilecekleri yaz okulları, şenlikler, sportif etkinlikler düzenleyeceğiz.
•Muhtarlık binamızda 20-30 kişilik, içerisinde bilgisayar, sınırsız internet ve projeksiyonu olan bir derslik-toplantı salonu yapacağız. Gündüzleri gençlerin çalışma ve okuma salonu olarak kullanabileceği, akşamları da mahallelinin toplanabileceği bir mekanımız olacak.
•Mahalleliyi hem yapmış olduğumuz çalışmalar, hem de mahallemiz hakkında bilgilendirmek amacıyla muhtarlık olarak süreli bülten çıkaracağız.
• Kadın sorunlarına duyarlı, kadınların eşitlik ve hayatın içinde özgürce var olma mücadelesini destekleyen bir muhtarlık olacağız.
• Başta Laiklik olmak üzere Cumhuriyetin değerlerine sahip çıkacağız ve Cumhuriyetimizin önemli günlerini mahalleliyle hep birlikte kutlayacağız.
Haydi Acıbadem, daha yeşil, daha yaşanabilir bir mahalle için el ele verelim… Gelin hep birlikte eskisi gibi mimozalı, leylaklı, mor salkımlı, hanımeli kokan yeşil Acıbademimizi ve eski komşuluk ilişkilerimizi dayanışma ruhuyla
yeniden kuralım…
Söyleyecek Sözümüz, Yapacak Güçümüz Var… Sevgi ve saygılarımla Hikmet Durukanoğlu Kadıköy Acıbadem Mahallesi Muhtar Adayı