Kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne ilişkin “Eşit, özgür olacağız! Şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya kuracağız” şiarıyla Kadıköy’de buluştu.
Fotoğraf: Kerim Eren
Kadınlar 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla “Eşit, özgür olacağız! Şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya kuracağız” şiarıyla Kadıköy’de bir araya geldi.
“Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz!”, “Hükümet istifa!” “Direne direne kazanacağız!” sloganlarının sık sık atıldığı eylemde kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda kadınların ataerkil kapitalist sistemde karşı karşıya kaldığı saldırılara karşı dünyanın pek çok yerinde direndiği belirtildi. AKP iktidarının politikalarının teşhir edildiği konuşmalarda “kapitalizme karşı mücadele” vurgusu öne çıktı.
İEKK adına yapılan konuşmada 25 Kasım’ın tarihine değinilerek şunlar ifade edildi:
“Kelebeklerin bizlere bıraktığı bu mirasa en büyük coşkumuzla sarılıyoruz. Trujillo diktatörlüğünden bugüne baskı ve gericilik devam ediyor. Tek adam rejiminin saldırılarından en çok biz işçi-emekçi kadınlar etkileniyoruz. Tek adam rejimi kadın ve LGBTİ+ düşmanı politikalarını büyük bir pervasızlıkla hayata geçirmeye çalışıyor.”
Fabrika direnişlerinde kadınların ön safta olduğu belirtilen konuşmada “Her türlü saldırıya, gericiliğe, baskıya karşı mücadelemiz devam ediyor. Bizler karşı karşıya olduğumuz saldırının kaynağında bu sömürü düzenin olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. Yaşamak için sosyalizm” denildi.
Kürsüden yapılan konuşmalarda pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle kadınların maruz bırakıldığı eşitsizlikler ve haksızlıkların arttığına dikkat çekilerek “Türlü bahanelerle ilk işten çıkarılan, eğitim hayatından ilk koparılan kadınlar oldu. İşçi kadınlarınsa yükleri çocuk ve hasta bakımı, temizlik derken iki kat arttı. İş yerlerinde güvencesizlik, esnek çalışma koşulları, mobbing ve baskılar en çok kadınları etkiledi. Göçmen kadınlar ve LGBTİQ+’lar bu dönemde en çok yalnız bırakılanlar oldu” denildi.
Eşit, özgür, şiddetsiz ve sömürüsüz başka bir ülke, başka bir dünya mümkün!
Eylemde son olarak mücadele talepleri şu şekilde sıralandı:
“- Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik her türlü şiddeti durdurmak, şüpheli kadın ölümlerindeki gerçeği açığa çıkarmak için,
- Yeterli sayıda sığınakların, cinsel şiddet kriz merkezlerinin kurulması için,
- 6284 sayılı kanunun ve kazanılmış haklarımızın etkin uygulanmasını sağlamak, daha birçok hakkımızı kazanmak için,
- İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak için,
- Bakım, temizlik, yemek gibi hizmetlere bütçe ayrılmasını, bunların kamusal olarak düzenlenmesini sağlamak için,
- Tüm yaşam alanlarında ve işyerlerinde ücretsiz kreşlerin açılması için,
- İş yerlerinde taciz, mobbing ve baskının son bulması, sendikalaşma ve örgütlenme hakkına sahip çıkmak için,
- Gerici politikaların karşısında laiklik için,
- Fiili ‘kürtaj yasaklarını’ kaldırmak için,
- Cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine karşı her türlü ayrımcılığı sonlandırmak için,
- Patronları ve onların siyasi temsilcilerini, şiddet uygulayan erkekleri kollayanları yenmek için,
- Kadınların istihdama katılımı önündeki tüm engelleri kaldırmak için,
Kadınların kendi hayatlarına dair kararları şiddetsiz, özgürce alabilmesi ve sömürüyü ortadan kaldırarak eşitçe yaşayabilmesi için hep beraber mücadele edeceğiz. Eşit, özgür, şiddetsiz ve sömürüsüz başka bir ülke, başka bir dünya mümkün.”
Katledilen kadınların yakınlarının da katıldığı eylemde katledilen kadınların isimleri okunarak “buradayız” diye haykırıldı.
İşçi Emekçi Kadın Komisyonları’nın destekçi olarak katıldığı eylemde imzacı kurumlar şu şekilde:
“Devrimci İşçi Partili Kadınlar, Eşitlik Kadın Örgütü, FKF’li Kadınlar, İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği , Kadın Meclisleri, Kadınlar Direnişte - Özgür Kadın Dayanışması, Kırmızı Gazete, Sosyalist Kadın Hareketi.”