Sağlık Bakanlığı'nın halktan gizlediği kanser raporunu açıkladığı için yargılanan Gıda Mühendisi Bülent Şık'a 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Sağlık Bakanlığı’nın halktan gizlediği kanser raporunu kamuoyuna açıkladığı için yargılanan Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın davasında karar duruşması görüldü. Yasaklanan bilgileri temin etmek ve açıklamak suçlamalarından beraat eden Bülent Şık, göreve ilişkin bilgilerin açıklanması suçundan ise 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bülent Şık hükmün geri bırakılmasını kabul etmedi. Şık, başta kanser olmak üzere birçok hastalığın bireysel tercihlerden ziyade yaşadığımız çevre ile ilgili olduğunu savunmasında vurgularken çocuklarda riskin 10 kat fazla olduğunu ifade etti.
Evrensel’in haberine göre; İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Bülent Şık’a destek olmak üzere çok sayıda kişi Çağlayan’daki adliyeye geldi.
“Sessiz kalması, Sağlık Bakanlığı’nın işlediği suçu büyütüyor”
Bülent Şık, savunmasında “Bir kamu kurumu olan bakanlık, böylesine geniş bir kamu kesimince dile getirilen bir talebi nasıl sessizlikle karşılar anlamak güç. Sessiz kalması Sağlık Bakanlığının işlediği suçu büyütüyor. Toksik ve kanserojen kimyasallardan kaynaklanan çevre kirliliği başta çocuklar olmak üzere, insan ve doğal hayatın sağlığına yönelik olarak ciddi bir risk oluşturur ve bu riski bertaraf etmek için ilgili kamu kurumlarının gereken tedbir ve güvenlik önlemlerini alma yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmemek, (ceza yasasında böyle bir suç tanımı var mı bilemiyorum ama) açıkça ve bilinçli bir şekilde insanları tehlikeye atma suçunu işlemek olarak görülmelidir. Ben bu suçu işlemedim, o nedenle beraatımı talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
Bülent Şık’ın savunmasından sonra avukat Can Atalay söz aldı. Atalay, müvekkilinin ekolojik yıkımdan bahsettiğini vurgulayarak, “Sadece biz değil tüm dünya kamuoyunun gündemi bu” dedi. Atalay “Bülent Şık, nitelikli bir vatandaşlık ödevi uygulamasında bulunmuştur. Bunu, sizin ya da benim bilemeyeceğimiz teknikleri kullanarak, tespitler yaparak gerçekleştirmiştir. Kamu idaresi görevlileri hangi fabrikanın nehirlere atık su akıttığını, hangi yasak pestisitlerin kullanıldığını biliyor. Gereğini yerine getirmiyorlarsa suçu burada aramak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Avukat Tora Pekin de ifade özgürlüğünün ancak acil bir kamu faydası olması halinde sınırlandırılabileceğini belirterek burada sınırlamayı gerektirecek bir şey yok dedi. Antalya ve Ankara barolarını temsilen söz alan avukatlar da Bülent Şık’ın beraatini talep ettiler.
1 yıl 3 ay hapis cezası
Mahkeme heyeti, Bülent Şık’ın “yasaklanan bilgileri temin etmek ve açıklamak” suçlamalarından beraatine karar verdi. Şık, “Göreve ilişkin bilgilerin açıklanması” suçlamasından ise 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bülent Şık hükmün geri bırakılmasını kabul etmedi.