"Proje bitişiğindeki Halilağa, Hacıbekirler, Muratlar köyleri yok olacak, onlarca köy olumsuz etkilenecek."
Cengiz Holding‘in Çanakkale Bayramiç‘teki Hacıbekirler köyü yakınlarında açmak istediği Halilağa Altın- Bakır Madeni projesi kapsamında, devlet ormanında ağaç kesimine ve yol açmaya başlaması üzerine bölge halkı ve çevre savunucuları bugün şantiye alanında büyük bir miting gerçekleştirdi.
Kıyımı önlemek için hafta içinde Hacıbekirler Köyü’nde toplanmak için çağrı yapan ekoloji örgütlerinin daveti yanıtsız kalmadı; çevre il ve ilçelerden, Çanakkale, İstanbul, Ankara, Balıkesir, Muğla, Akbelen, Ayvalık, Bursa, Rize gibi pek çok ilden çok sayıda çevre savunucusu ve ekoloji örgütü temsilcileri şantiye alanında bir araya geldi.savunucuları bugün şantiye alanında büyük bir miting gerçekleştirdi.
Cengiz Holding’in yan kuruluşu Truva Bakır A.Ş.’ye ait iş makineleri, yargı süreci devam etmesine rağmen tesislerini hızla tamamlamış ve geçen hafta ormanda yoğun ağaç kesimine başlamıştı.
Hacıbekirler Köyü’nde toplanan kalabalık, buradan ağaç kesim alanına doğru yürüyüşe geçti. “Cengiz defol, Kazdağları bizimdir”, “Direne direne kazanacağız”, “Altıncı şirket Kazdağını terk et”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atarak yürüyen grup şantiye alanında bir basın açıklaması yaptı.
Kazdağları Ekoloji Platformu tarafından yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:
‘Cengiz Holding altın arayacağını saklıyor.Mehmet Cengiz’in sahip olduğu Truva Bakır A.Ş.’nin Kanadalı Liberty Gold firmasından satın aldığı ruhsat alanı 5.995,74 ha. yani yaklaşık 60 bin dönüm. Şirket, şimdilik bu alanın onda birinde faaliyet göstereceğini beyan ederek, 580,21 hektar yani yaklaşık 5 bin 880 dönüm için Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) izni aldı. Daha sonra kapasite artışları ile ÇED alanını da peyderpey büyüteceği aşikar.”
1 milyona yakın ağaç kesilecek, üç köy haritadan silinecek
Açıklamada yıkımın durdurulmaması halinde yaşanacak çevre felaketleri şöyle sıralandı
1 Milyona yakın ağaç katledilecek.
Proje bitişiğindeki Halilağa, Hacıbekirler, Muratlar köyleri yok olacak, onlarca köy olumsuz etkilenecek.
3 köy, verimli tarım alanı ile birlikte haritadan silinecek.
Projenin proses suyu ihtiyacı, DSİ ile şirket arasında yapılan protokol kapsamında, ÇED süreçlerinden kaçırılarak, ÇED kapsam dışı kararlar verilerek planlanan iki adet gölet ile sağlanacak. Ayrıca, yüzey sularının yetmeyeceği hesaplanarak, Çan İlçesi’nin can damarı Kocabaş Çayı’ndan derivasyon kanalı ile tesise su alınacak. Bölgenin zaten çok kıt olan ve yöre halkına yetmeyen tüm su varlıkları maden projesine tahsis edilecek. Bölgede kuraklık artacak.
Madenin yaratacağı kirlilik Bayramiç ve Ezine tarım alanlarını, yaşam alanlarını yüzyıllarca tehdit edecek.
Köylülerin tarlaları kamulaştırma kararları kapsamında açılan davalarla gasp edilecek.