Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, ailesi ve sevenleri tarafından mezarı başında anıldı. Konuşmalarda Kazım Koyuncu'nun yaptığı müzikle halkların kardeşliğini ortaya koyduğu vurgulandı.
Karadenizli sanatçı Kazım Koyuncu, ölümünün 15. yılında Artvin'in Hopa ilçesinde bulunan Pançol (Yeşilköy) köyündeki mezarı başında anıldı. Ağabeyi gibi sanatçı olan Niyazi Koyuncu ve aile üyelerinin de bulunduğu anmaya çok sayıda kişi katıldı.
Anmada Koyuncu ailesi adına konuşan Hasan Bilgin, "Zaman kimseyi beklemiyor" dedi. Bilgin, bazı insanların toprağa gömülüp unutulduklarını fakat bazılarının ise toprağa ekilerek çiçek verdiklerini söyledi. Kazım Koyuncu ve Metin Lokumcu'nun Karadeniz'de açan çiçekler olduğunu belirten Bilgin "Kazım neden dünyaya geldi ve ne için mücadele etti. Kazım Karadeniz'e yapılmak istenen sahil yoluna karşı mücadele veriyordu. Şimdi de Hopa sahiline dolgu yapılmak isteniyor. Biz buraya geldiysek Kazım'ın değerleri için bir araya geldik. Eğer biz bu değerlerimize sahip çıkarsak, Kazım'a karşı görevimizi yapabiliriz" dedi.
Memleketini anlatmasını istediklerinde "Denizin dalgası ile ormandaki dalların tokalaştığı yer" olarak tanımladığını aktaran Bilgin, fakat bu denizin doldurulması ile denizin dalgasının sesini duyamayacaklarını ifade etti.
'TÜM TÜRKİYE'NİN KALBİNDE YER EDİNDİ'
Ardından konuşan Pançol köylülerinden Hasan Asaklı da Kazım Koyuncu'nun çevreci olduğunu vurguladı. Koyuncu'nun diğer bir özelliğinin ise enternasyonalist bir ruha sahip olması olduğunun altını çizen Asaklı, "İlk defa Hemşince bir türküyü ulusları alana taşıyacak bir müzik yaptı. Kardeş halk olan Gürcüce de müzik yaptı. Yaptığı müzikle halkların kardeşliğini ortaya koydu. Kazım'ın söylediği türküler Anadolu'nun Bozok yaylalarında, Ağrı Dağı'nın eteklerinde, Tendürek de ifadesini buldu. Kazım öldüğünde beni Ağrı'dan arayan bir meslektaşım,'Burada çocuklar ağlıyor' dedi. Bu anlamıyla Kazım sadece Karadeniz'e özgü değil, tüm Türkiye'de kalplerde yer etmiş bir ruhu vardı" diye konuştu.
'BİZE SEVGİYİ ÖĞRETTİ'
Hopa Halkevi yöneticisi Atakan Asılbay ise Koyuncu'yu anmanın sadece mezarı başında konuşmak olmadığını söyledi. "Kazım'ı anmak bir çocuğa gitar, tulum çalmasını öğretmektir" diyen Asılbay, her sene yaptıkları ücretsiz kurslarla yeni Kazım Koyuncular büyüttüklerini aktardı. Kazım Koyuncu'nun insanlara kendilerinden olmayanları sevmeyi öğrettiğini dele getiren Asılbay, "Bugün bu iktidarın karşısında barış şarkıları söyleyebiliyor, ırkçılığa karşı sevgiyi büyütebiliyorsak, bunu Kazım'a borçluyuz. Kazım'a anmak istiyorsak Diyarbakır'da ölen bir annenin de İstanbul'da ölen bir annenin de yanı başında olmalıyız" diye belirtti.
Hopa sahiline yapılmak istenen deniz dolgusuna da değinen Asılbay, "Eğer biz Kazım'ı gerçekten seviyorsak, bu dolguya karşı çıkabilmektir. Biz Kazım'a yaşatacaksak buna karşı tüm Hopa'yı örgütlemek zorundayız" diye konuştu.