Kenan Ateş için fakültesinde anma düzenlendi: Devrimciydi, aydındı, emekçiydi.
Geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Bilim İnsanı Kenan Ateş için, İstanbul Tıp Fakültesinde bulunan İstanbul Üniversitesi Deneysel Tıp Araştırma Enstitüsü (DETAE) binasında anma düzenledi. Anmaya, Ateş’in ailesi ve yakınlarının yanı sıra meslektaşları, öğrencileri ve Evrensel Basım Yayın çalışanları da katıldı.
Ateş’in editörlük yaptığı Evrensel Basım Yayın adına konuşan Olcay Geridönmez, Ateş’in çok değerli çalışmaları olduğunu, yazdığı makalelerle Avrupa’da özellikle bilim alanındaki gelişmeleri aktardığını söyleyerek, “İnsandı, devrimciydi, aydındı, emekçiydi ve insanlığın tüm kazanımlarını, din, dil, ırk farkı gözetmeksizin bütün insanlığın kazanması için mücadele etti” şeklinde konuştu. Bilim çalışmalarında, bilim kitaplığındaki katkılarının eksikliğini hissedeceklerini söyleyen Geridönmez, “Ancak bize onlarca belge bıraktı, bunlar bizim çalışmalarımıza ışık olacaktır” dedi.
‘İSTANBUL’A DÖNMEK İSTİYORDU’
İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Beyhan Tüysüz ise, Kenan Ateş’le tanışıklığının öğrencilik yıllarına dayandığını ifade etti. Pek çok kültürel sosyal aktiviteye ev sahipliği yapacak bir sosyal kulübün açılması için uğraştıklarını aktaran Tüysüz, Ateş’le birlikte emek harcayarak iyi işler yaptıklarını söyledi. Kenan Ateş’in kendisine yıllar sonra yurt dışından Türkiye’ye dönmek istediğine ilişkin bir mail attığını söyleyen Tüysüz, Ateş’in İstanbul’u çok özlediğini ve artık dönmek istediğini dile getirdiğini aktardı. Ateş’in son dönemde projeler yapamamaktan kaynaklı üzüntülü olduğunu ifade eden Tüysüz, eğitim sistemi üzerine de defalarca toplantılar yaptıklarını, saatlerce tartıştıklarını söyledi.
Eğitim Emekçisi Sevgi Yılmaz da, yaptığı konuşmada çok kıymetli bir dostunu kaybetmenin üzüntüsü içerisinde olduğunu belirterek Ateş’ten öğrendiği çok şey olduğunu söyledi. Yılmaz, Ateş’in akademide oluşan bilgiyi, Evrensel gazetesi, Evrensel Kültür dergisi aracılığıyla kendileriyle paylaştığını, bilgiyi topluma aktarma kaygısıyla hareket ettiğini dile getirdi.
‘KENAN SAYESİNDE BİLİME İLGİ DUYDUM’
Daha sonra söz alan Ateş’in kuzeni Hüseyin Ateş, gençlik yıllarında Ateş’le birçok anısı olduğunu, sıkıyönetim koşullarında birlikte dışarıda yatmak zorunda kaldıklarını anlattı. Ateş, “Lise mezunu olmama rağmen Kenan sayesinde bilime ilgi duydum ve bu alanda çok fazla şey öğrendim’ dedi. Ateş bilimin toplumun en alt kesimine kadar anlaşılır ve bilinir olmasının önemli olduğunu ve Kenan Ateş’in bu konuda önemli katkıları olduğunu ifade etti.
Programın ardından Kenan Ateş’in anısına çay ve kahve ikramı yapılarak, Ateş’in sürekli kahvesini ve sigarasını alıp arkadaşlarıyla sıkça sohbet ettiği enstitünün yan bahçesine gidildi. Bu bahçeye arkadaşları tarafından Ateş’in anısına ortanca çiçeği dikildi