KESK heyeti, toplu iş sözleşmesi gezileri kapsamında İzmir'de basın toplantısı düzenledi, teleplerini açıkladı.
İZMİR
2022-2023 yıllarını kapsayacak TİS süreci ile ilgili Tüm Bel-Sen izmir 1 Nolu Şubede basın toplantısı düzenleyen KESK heyeti, tüm kamu emekçilerine insanca yaşam, güvenceli iş ve güvenli gelecek taleplerini dile getirdi.
Açıklamayı KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan okurken öncelikle orman yangınlarıyla ilgili konuştu. Muğla'ya gittiklerini söyleyen Kablan, "Karadan müdahale ile bu yangın kontrol altına alınamazdı bunu ilk baştan söyledik. Bugün yangının neden çıktığı üzerine yapılan tartışma yapaydır, biz daha çok neden söndürülmüyor meselesini konuşmalıyız. İktidarın sorumluluğu belediyelere attığını gördük, alınmayan önlemler ve geçiştirilen süreçle can kayıplarının yaşanmasına neden oldu. Yangınlar kamusal hizmetlerin tasfiyesinin sonucudur" dedi. Ayrıca itfaiye emekçilerinin çalışma koşullarına değinen heyet, haklarının tanınması, meslek hastalıklarının tanınmasının çok önemli olduğunu ekledi.
'6 TEMEL MADDEDE TALEPLER HAZIRLANDI'
Sözleşme ile ilgili devam edilen açıklamada Kablan "İnsanca bir yaşam, demokratik, grevli bir toplu sözleşme" şiarıyla 6 temel talep üzerinden TİS sürecine hazırlandıklarını söyleyerek taleplerini sıraladı, "İnsanca yasamaya yetecek bir ücret, halktan yana bir kamu hizmeti, temel gelir güvencesi, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik ve adil bir çalışma yaşamı ve gerçek bir toplu pazarlık başlıkları altında taleplerimizi hazırladık."
Yıllardır 'reform' ve 'dönüşüm' adı altında hayata geçirilen düzenlemelerle görev yaptıkları kamu alanının tanınmaz hâle geldiğini belirten Kablan, "Son iki yıldan beri kamuya personel alımı neredeyse durma noktasına gelmiştir. Buna karşın özellikle sözleşmeli istihdam artmaya devam etmektedir. 2014 Mart itibariyle her 100 kamu emekçisinden 4'ü sözleşmeli iken, 2021'de her 100 kamu emekçisinden 15'i sözleşmeli hale getirilmiştir" diye konuştu.
'KADIN TEMSİLİYETİ SAĞLANMALI'
Ayrıca sendikal ayrımcılık, özellikle kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılık ve mobbingin sistemli hale getirildiğini belirten Kablan, kamuda çalışan kadın emekçilerinin taleplerinin, TİS masasında kadın yöneticiler tarafından ele alınması gerektiğini söyleyerek kadınların taleplerini sıraladı.
"Grevli, gerçek bir toplu sözleşme yasası yapılmalı, kadınların görüşmelerde temsiliyeti sağlanmalı, kamu kreşleri yeniden açılmalı, İstanbul Sözleşmesinin feshi iptal edilmeli ve etkin bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır. Kamuda toplumsal cinsiyet eşitsizliklerini ortadan kaldırmak ve kadınların yönetim düzeylerinde yer almalarını sağlamak için cinsiyet eşitliği sağlayan mekanizmalar uygulanmalıdır."