ANKARA - KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, zamların geri alınması ve özelleştirmelerin iptal edilmesi talebiyle önümüzdeki süreçte bir dizi eylem ve etkinlik düzenleyeceklerini belirtti.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türkiye genelinde enerji zamları çerçevesinde “Zamlar geri alınsın, özelleştirmeler iptal edilsin” talebiyle Mülkiyeliler Birliği’nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan KESK Eşbaşkanı Mehmet Bozgeyik, Türkiye’nin içinde olduğu siyasal, ekonomik ve sosyal çoklu krizin faturasının baskı ve şiddetten beslenen tam bir anayasasızlık haliyle halka ve emekçilere kesildiğini söyledi.
Alım gücünün düşmesine değinen Bozgeyik, “Resmi verilere göre 2022 Ocak ayı itibari ile tüketici enflasyonu yıllık yüzde 48,69, gıda enflasyonu yıllık yüzde 56, ulaştırma enflasyonu ise yüzde 69 artmıştır. Ancak asıl artış enerji kullanımı ile ilişkili olarak petrol, elektrik ve doğal gaz fiyatlarında yaşanmıştır. Merkez Bankası'na göre, üreticilerin elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı fiyatları yüzde 138,5 artarken, tüketicilerin enerji kullanım fiyatları ise yüzde 76,4 artmıştır. Yılbaşı akşamı elektriğe yüzde 50 ile yüzde 127 arasında, ortalama yüzde 80 oranlı tarihi bir zam yapılmıştır. Doğalgaza ise yüzde 25 zam yapılmıştır. Otomatiğe bağlanan akaryakıt zamları toplu ulaşıma yılın ilk günlerinde yüzde 40 zam olarak yansımıştır” diye belirtti.
Söz konusu zamlar karşısında kamu emekçileri ve emeklilerin Ocak ayından itibaren önümüzdeki altı ay için yapılan artışın sadece yüzde 7,5 olduğunun altını çizen Bozgeyik, “2021 Aralık ayı itibari ile maaşı 5 bin TL olan bir kamu emekçisinin 2022 Ocak ayı itibari ile maaşı enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı ile birlikte 6 bin 500 TL olmuştur. Ancak toplam bin 500 TL’lik bu artışın bin 125 TL’lik kısmı 2021 Haziran -2021 Aralık dönemi enflasyon farkından kaynaklıdır. Yani söz konusu kamu emekçisinin maaşında 2022 Ocak ayından Temmuz ayına kadar yapılan artış sadece yüzde 7,5 orana denk gelen 375 TL’dir” dedi.
Bozgeyik, zamlarla birlikte 210 TL olan elektrik faturasının 370 TL’ye; 400 TL olan doğalgaz faturasının 500 TL’ye ve aylık 360 TL olan ulaşım masrafının 504 TL’ye çıktığını kaydetti.
ÖZELLEŞTİRME TALANI
Bozgeyik, bir avuç mutlu azınlık dışında kalan başta dar gelirliler ve ücretli kesimler olmak üzere milyonlarca insan enerji fiyatlarındaki bu devasa artış sonucunda ısınma ile beslenme arasında seçim yapmaya zorlandığını belirtti. Halkın artan gıda fiyatları yüzünden yeterince beslenemediği gibi sert geçen kış koşullarında yeterince ısınamadığı halde nerdeyse kira giderlerine ulaşan elektrik ve doğalgaz faturaları ile baş etmeye çalıştığını ifade eden Bozgeyik, “Tüm bunlar 21 dağıtım şirketi ve sayısı iki elin parmaklarını geçmeyen enerji şirketinin çıkarının 84 milyonun çıkarının üzerinde tutulmasının, yıllardır süren özelleştirme talanının sonucudur” dedi.
ÖZELLEŞTİRMELER İPTAL EDİLSİN EYLEMLERİ
Bozgeyik, bu duruma karşı önümüzdeki süreçte şu temalarda eylem ve etkinlikler düzenleyeceklerini ifade etti:
“* KESK olarak, bu hafta boyunca tüm yurtta daha çok zamlarını merkez alan bir noktadan, ‘Zamlar Geri Alınsın, Özelleştirmeler İptal Edilsin’ şiarı ile eylem ve etkinlikler düzenleyeceğiz. Tüm işyerlerinde konuya ilişkin materyallerimizin yaygın dağıtımını yapacak, basın açıklamaları düzenleyeceğiz.
* Sadece işyerlerinde değil, kent meydanlarında da basın açıklamaları, yürüyüşler, oturma eylemleri, fatura yakma eylemleri düzenleyeceğiz. Bu etkinliklere yereldeki emek, meslek örgütleri ve demokrasi güçlerinin en geniş katılımı sağlamak için çaba sarf edeceğiz.
* Başta kamu emekçileri olmak üzere tüm emekçileri, işçileri, dar gelirlileri göz göre göre yaşanan bu soyguna dur demek için omuz omuza vermeye, işyerlerinde, alanlarda buluşmaya çağırıyoruz.”