Petrol İş'in örgütlü olduğu DYO Matbaa Mürekkepleri fabrikasında çalışan işçilerin taşerona devredilmesi nedeniyle, sendikanın yetkisi tehlikede.
Petrol-İş Sendikası İzmir Şubesi, örgütlü olduğu DYO Matbaa Mürekkepleri fabrikasını alan Japon firmanın taşeronlaştırmayı dayatarak fabrikada uyguladığı baskıya karşı eylem yaptı.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrikanın yüzde 75'ini satın alan firma fabrikanın adını da Toyo Matbaa Mürekkepleri olarak değiştirdi. 35 yıldır Petrol-İş'in örgütlü olduğu fabrikayı satın alan Japon Toyo firması yönetimi son Torba Yasa ile yürürlüğe giren İş-Kur üzerinden işçi alımı ve istihdam büroları üzerinden kiralık işçilik uygulaması başlattı.
Manisa'da bulamadığı kiralık işçileri Akhisar'dan getiren patron halen üretim bölümünde 12 kiralık işçi çalıştırıyor.
Patron ayrıca 1 ocak 2017 tarihinde yetki alarak TİS görüşmelerine başlayacak sendikanın yetkisini düşürmek için güvenlik, sevkiyat ve mal kabul bölümlerinde bulunan 30 işçiyi ismi belli olmayan bir taşerona devretti. Taşeronda çalışmak istemeyen 14 işçi ise ihbar ve kıdem tazminatları verileceği söylenerek işten atıldı. İşçilere, verilen işi kabul etmedikleri gerekçe olarak gösterildi.
Yaşanan gelişmelere karşı fabrika önünde yapılan eylemde konuşan Petrol-İş İzmir Şube Başkanı Gani Gündoğdu yetkilerine sahip çıkacaklarını vurguladı. Gündoğdu, “Siz Türkiye'yi sömürge, işçileri köle mi sanıyorsunuz, sendikanın suskun kalacağını mı düşünüyorsunuz? Atılan işçilerin geri alınması ve 2017'de imzalanacak TİS için mücadele edeceğiz. Fırsatçı işverenler torba yasalardan çıkan kanunları sendikaları yok etmek için kullanmaktadır. Türkiye'de yüzde 5 ila 6 oranındaki sendikalı işçi oranı yüzde 3'e inecektir. Buradan sınıf sendikacılığı yapan tüm sendikalara sesleniyorum. İstihdam büroları kiralık işçilik ve taşeronlaşmaya karşı alanlara inilecektir. Aksi taktirde bütün işyerleri Japon Toyo Matbaa Mürekkepleri işyeri gibi olacaktır. Toyo firmasını uyarıyorum. 35 yıldır örgütlü olduğumuz işyerini size bırakmayacağız. Ya var olacağız ya yok olacağız" dedi.
Türk-İş Ege Bölge Temsilcisi Süleyman Yıldırım da özel istihdam büroları ile ilgili eylemler yaptıklarını, milyonlarca imzayı meclise gönderdiklerini söyleyerek, Anayasa Mahkemesine itiraz ettiklerini hatırlattı. Yıldırım, "Şu an İş-Kur aracılığı ile gerçekleştirilen istihdamların önümüzdeki günlerde facialara sebep olmaması için gece gündüz mücadele edecek, yetkimizi kaptırmayacağız. Üretimden gelen gücümüzü, iş kanunlarından ve uluslararası yasalardan kaynaklı haklarımızı sonuna kadar kullanacağız" diye konuştu.
Eyleme katılan sendikanın üyesi TPI, Tetrapak ve DYO Boya işçileri, “Taşeron ölümdür yasaklansın”,”İşçiye uzanan eller kırılır”, “Atılan işçiler geri alınsın” sloganları attı. Fabrikada 117'si sendika üyesi olmak üzere toplam 229 işçi var. (Manisa/EVRENSEL)