Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kırklareli'deki kömürlü termik santral projesini iptal etti.
Greenpeace'in 2 senedir süren mücadelesi sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kırklareli'nde kurulması planlanan kömürlü termik santral projesini iptal etti. Greenpeace, "'Çiçek gibi Trakya'ya kömürlü termik santral olmaz be ya' sloganımız karşılık buldu" dedi.
'11 BİN 230 ERKEN ÖLÜMÜN ÖNÜNE GEÇİLDİ'
Greenpeace, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Kırklareli'nde yüzde 85'i tarım arazisi olan 50 hektarlık bir alanı kapsayan termik santral projesinin iptal edilmemesi durumunda, santralin 40 yılda 230 erken ölüme, 7 bin 800 solunum rahatsızlığı vakasına, 1300 iş gücü kaybına ve hava kirliliğine bağlı senede 117 milyon euro maliyete neden olacağını vurguladı.
Greenpeace'in kararla ilgili yaptığı açıklamada şöyle:
"Bu kararla, daha önce iptal edilen diğer santrallerle birlikte Trakya'nın verimli tarım arazileri ve temiz havası korundu. Trakya'da üç santralin iptaliyle termik santrallere bağlı yaşanabilecek 11 bin 230 erken ölümün önüne geçildi. 'Çiçek gibi Trakya'ya kömürlü termik santral olmaz be ya' sloganımız karşılık buldu.
75 BİN KİŞİ DESTEK VERDİ
"Greenpeace Akdeniz'in 'Olmaz Be Ya' kampanyasına destek veren 75 bin kişi, Kırklareli'nin sesini yükseltmesine yardım etti. Türkiye ortalamasına göre yaklaşık 3 kat verim ortalamasına sahip tarım arazisi de korundu."
AYNI KARARLAR DİĞER ŞEHİR İÇİN DE ALINMALI
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül ise konuyla ilgili yapılan açıklamada şunları dile getirdi;
"Bugün kömür karşıtı mücadele için güzel bir gün. Bugün Trakya halkının ve sivil toplum kuruluşlarının mücadelesi, bir kömürlü termik santral tehdidini daha ortadan kaldırdı. Kırklareli'nde planlanan kömürlü termik santrale, yaşamları, gelecekleri ve temiz hava hakları için, ayçiçeği aşkına 'hayır' diyen Trakya halkı kazandı.
"Greenpeace Akdeniz'in, bölge tarımıyla ilgili raporu, santralin planlandığı bölgenin birinci sınıf tarım topraklarından oluştuğunu ortaya koymuştu. Santral su kaynaklarını ve bölgenin temiz havasını da tehdit ediyordu. ÇED raporu santralin saatte 120 ton su tüketeceğini ifade ediyordu. Yine Greenpeace'i yaptığı modellemeye göre, santral doğaya yılda yaklaşık 3 milyon ton karbondioksit salacaktı.
"Projeyi mümkün kılan çevre düzeni planı değişikliği de geçtiğimiz aylarda Danıştay tarafından iptal edilmişti. Yargının verdiği bu kararı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın projenin tarım toprakları ve su kaynakları üzerindeki etkisini gözeterek aldığı bu nihai karar ile takip etmesini memnuniyetle karşılıyoruz."
Türkiye'de üretimdeki santrallerin zehir saçtığına ve planlanan projelerin de hayatımızı tehdit ettiğine dikkat çeken Akgül, aynı kararın Kahramanmaraş, Eskişehir, Ankara, Konya, Muğla ve Çanakkale gibi kömür tehdidini yaşayan şehirlerde de verilmesi çağrısında bulundu.