Güncel

Kocaeli Cezaevi'nde inceleme yapan ÖHD işkenceyi doğruladı

Kocaeli 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsaklarla görüşen ÖHD'li avukatlar, tutsakların şiddete maruz kaldığına işaret ederek, sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.

17 Ağustos 2024 Saat: 07:34
Kocaeli Cezaevinde inceleme yapan ÖHD işkenceyi doğruladı
Kocaeli Cezaevi'nde inceleme yapan ÖHD işkenceyi doğruladı

TÜRKER DEMİRCİ


Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi tarafından Kocaeli 2 No'lu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutsakların darp edilmesine dair basın toplantısı düzenlendi. Beyoğlu'ndaki dernek şubesinde, avukatların katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşan ÖHD üyesi Berivan Bekçi, darp iddiaları sonrası tutsaklarla yaptıkları görüşmelerde edindikleri aktararak, gardiyanların koğuş araması sırasında insan onuruyla bağdaşmayacak şekilde davrandıklarını söyledi. Aramaya katılan başgardiyanın tutsakları proveke ettiğini belirtti. Bekçi, "Başgardiyan tutsaklara, 'Beni kırıyorsunuz, soy ismimi dilekçelerinizde yanlış yazmışsınız, bana T. Başkan diyeceksiniz' demiş" ifadelerini kullandı. 
'BOĞAZINI SIKMIŞLAR'
Yaşan darp ve hak ihlalinin nasıl gerçekleştiğine dair bilgi veren Bekçi, olayı, "Arama sonrasında hücrede kalmakta olan M. A., M. D. ve Adem Dinç isimli mahpusların hücrelerinden alınarak başka bir hücreye götürüldüğü, yarım saat sonra ise Adem Dinç isimli mahpusun 'Eşyalarını toplayacaksın' denilerek eski hücresine götürüldüğü aktarılmıştır. Adem Dinç eşyalarını toplarken başgardiyanın ‘benim askerime polisime karşı silah sıkacaksın bir de burada rahat durmayacaksın’ diyerek Adem Dinç'e vurmaya çalıştığı, Adem Dinç'in kendini korumak için kollarını yüzüne doğru kaldırması sonucunda yumruğun koluna çarptığı, ardından yanlarında bulunan iki gardiyanın Adem Dinç'in kollarını tuttuğu, bir gardiyanın ise boğazını sıktığı, bu sırada baş gardiyanın üç kere daha Adem Dinç’in yüzüne vurduğu belirtilmiştir. Bu darbelerden dolayı Adem Dinç'in sağ gözünün etrafının şiştiği ve gözünün içinde kan toplandığı aktarılmıştır" sözleriyle anlattı. 
'DARP RAPORU VERİLMEDİ'
Bekçi, tutsak Adem Dinç'in darp raporu talep ettiği, ancak kendisine verilmediğini ve gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulunduğunu da aktardı. Tutsaklardan Mehmet Şirin Tekmenüray'a da aynı başgardiyanın bulunduğu bir grubun dedektör ve elle aramanın yanında çıplak aramaya da maruz bırakıldığını belirten Bekçi, Tekmenüray'ın işkenceye maruz kaldığını dile getirdi. Tekmenüray'a da talebi olmasına rağmen darp raporu verilmediğini aktaran Bekçi, "Cezaevi idaresine 3 defa dilekçe yazmasına rağmen kendisine cevap verilmemiş. Bu durum uluslararası sözleşmelere ve iç hukuka aykırıdır" dedi. 
ETKİN SORUŞTURMA ÇAĞRISI
Tüm bu yaşananların cezasızlık politikasından kaynaklandığını vurgulayan Bekçi, "Bu nedenlerle işkence ve kötü muamele olaylarının tekrarlanmaması için devleti, Adem Dinç, Mehmet Şirin Tekmenüray ve diğer mahpusların uğradığı işkence ve kötü muameleye ilişkin etkin bir soruşturma yapmaya ve tüm sorumlulara gerekli yaptırımların uygulanması için aktif yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. ÖHD olarak işkencenin insanlık suçu olduğunu hatırlatıyor ve Kocaeli 2 No'lu F Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tekrarlanan işkence ve kötü muamele uygulamalarıyla ilgili sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiriyoruz" diye konuştu.(Kaynak: MA) 

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız