ANKARA - Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’ndan işten çıkarılan sanat emekçilerinden bazıları yürütmeyi durdurma kararı almalarına rağmen yıllık sözleşme imzalayamadı. Kültür Sanat Sen, “Devlet sanat kurumları açıkça yasa ihlali yapmaktad
Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları’nda sözleşmesi imzalanmayarak 4 Ocak’ta işsiz bırakılan sanat emekçilerinden 8’i, Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat Sen) ile beraber yürüttükleri hukuksal mücadelenin sonunda yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak sanat kurumlarının başında bulunan idareciler, idare mahkemelerince verilen yürütmeyi durdurma kararıyla işe geri dönmeye hak kazanan kültür sanat emekçilerine ilişkin kararı uygulamıyor.
Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Kültür Sanat Sen, Anayasa'nın “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir” maddesini hatırlatarak, hukuk devleti olmanın gereğinin yerine getirilmesi çağrısında bulundu.
YILLIK SÖZLEŞME YAPMADILAR
Yıllardır hizmet veren sanat emekçilerinin Anayasa Mahkemsi’nin iptal ettiği güvenlik soruşturması gerekçe gösterilerek işten atıldıkları vurgulanan açıklamada, “Sanat kurumlarının başındaki yöneticiler hukuk devleti olmanın gereğini yerine getirmek yerine intikamcı politikalarla arkadaşlarımıza yapmaları gereken yıllık sözleşmeyi yapmaktan imtina ettiler. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bir arkadaşımıza 1 aylık sözleşme yaparken Devlet Opera Ve Balesi Genel Müdürlüğü ise önce yıllık sözleşme imzalatmış sonrasında ise tekrar çağırarak 6 ay ile sınırlı sözleşmeler yapmışlardır. Yani hakkıyla davasını kazanmış gelmiş insanlara kazansanız da çalıştırmayacağız denmiştir” ifadelerine yer verildi.
YASA İHLAL EDİLİYOR
Kararın uygulanmamasını “Hakkıyla davasını kazanmış gelmiş insanlara kazansanız da çalıştırmayacağız denmiştir” diyerek eleştiren Kültür Sanat Sen açıklamada, “Daha önce Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı ile görüşmeye giden arkadaşlarımıza davayı kazansalar dahi sözleşmelerinin sezon sonuna kadar yapılacağını yani 30 Hazirandan sonra işten çıkarılacakları sözlü bir şekilde ifade edildiği bilgisi tarafımıza gelmiştir. Devletin Sanat Kurumları açıkça yasa ihlali yapmaktadır. Yürütmeyi durdurma kazanarak idareye başvuru yapan arkadaşlarımıza yapılması gereken yıllık sözleşme gereği gibi yerine getirilerek sanat kurumlarında yapılan bu haksızlıklara bir an önce son verilmelidir. Konuyla ilgili görevini yerine getirmeyen idareciler hakkında da hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizin kamuoyunca bilinmesini isteriz” diye belirtildi.
Sendika işten çıkarılmalara ilişkin ise şunları aktardı: “İşten atmaların gerçek sebebi ne görevlerine ihtiyaç olmamasıdır nede güvenlik soruşturmasıdır. Mesele torpillilere yer açma meselesidir. İşten atmalar yaşandıktan sonra yeni başvurular alınması ve sınav yapılacağı son olarak teftiş kurulunun memuriyete engel teşkil etmeyeceği yönünde raporlarının varlığı söylemleri de bu durumu kanıtlar niteliktedir.”