Sosyolog, yazar Hayri Bökü, üçüncü ve anı/ öykü kitabı Kasnaklı ‘yı çıkardı. İki önemli kitap üzerine halen çalışmalarını sürdüren Hayri Bökü’nün bu yeni kitabı, otuz yedi anı ve öyküden oluşuyor.
TÜRKER DEMİRCİ
Kasnaklı’da ilk öykü, “Kasaba’yı düşündüğümde 1970’li yılların o kendine özgü yaşam dolu sıcaklığı ve bir de masumiyeti gelir aklıma. Evet, masumiyet sözcüğünün gerçek anlamı o yıllarda saklı. Gençliğin, emekçinin, hatta köylülüğün bencillikten uzak, ülke ve insan sorunu üzerine kafa yorduğu 68 kuşağının şanlı direniş günleri…Ne demişti 80 faşist darbesi generali. ‘Karadeniz’de Fatsa, batıda ise Turgutlu bizi çok zorladı’.diye başlıyor.
Uzun yıllara Turgutlu’da yaşamını sürdürmüş olan yazar Hasan Özkılıç, Hayri Bökü’nün kitabı için kapağında şöyle diyor: “Hayri Bökü’nün anılarını bir belgesel film izler gibi okuyacaksınız. Hem hüzünleneceksiniz hem de zaman zaman kahkaha atacaksınız. Tabii ki en çok da şaşıracaksınız; bunca güzel ayrıntılı anlatıma, dilin sıcaklığına.”
Mücadele dolu bir yaşam öyküsü
Sosyolog, yazar Hayri Bökü, 1954 yılında, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde doğdu. 12 eylül cuntası döneminde ünlü Hitler faşizminden alınma 141 maddeden 12 yıl hapis cezası aldı. Defalarca gözaltına alındı ve 75 gün sorguda kaldı. 12 Eylül faşist cuntasına karşı cezaevlerinde direnen Bökü, Selimiye, Alemdağ, Metris , Sağmalcılar ve Turgutlu hapishanelerinde yattı.
Bökü, ilk şiir denemelerine lise çağlarında Atilla ilhan’ın yönettiği Demokrat İzmir gazetesinin edebiyat sanat sayfasında yayımlandı. 2017 yılında ilk öykü kitabı ‘Yangın Gelini’ basıldı.
Öte yandan, 1970’li yıllarda, Turgutlu’da sosyalist düşüncenin ve mücadelenin gelişmesine Nurettin Gürateş gibi sosyalistlerle birlikte önemli katkılarda bulunan isimler arasında yer aldı. Enternasyonalist düşünceleri ile bilinen Hayri Bökü, aynı zamanda Manisa, Turgutlu Halkaların Demokrat Partisi (HDP)Eş Başkanı olarak görev aldı.
Son yıllarda Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) bünyesinde, başta Turgutlu çal Dağı’ndaki Nikel Madeni olmak üzere bölgenin ekolojik mücadelesine aktif olarak katılmaktadır.
Hayri Bökü ‘nün yakında çıkarmayı amaçladığı iki ayrı kitap çalışması bulunmaktadır.
"Hayri BÖKÜ’nün anılarını bir belgesel film izler gibi okuyacaksınız.Hem hüzünleneceksiniz hem de zaman zaman kahkaha atacaksınız.Tabii ki en çok da şaşıracaksınız; bunca güzel, ayrıntılı anlatıma, dilin sıcaklığına."
“Anneannen de Kasaba cayır cayır yakıldığında gelinlik kızdı. Onun için anneannene biz YANGIN GELİNİ deriz. Anneannen içimizin yangınıdır torunum, o YANGIN GELİNİDİR.” Bir süre dalgın ve suskun kaldıktan sonra biraz telaşlı “Haydi kalk git. Geç oldu. Annen merak eder,” dedi.