Saat 05.36'da Yalova Çınarcık merkezli 4.1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Deprem İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ gibi çevre illerde de hissedildi. İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Yalova depremi için "Depremin öncüsü diyemeyeceğiz ama bir gerginlik biriktirdiğinin işareti" dedi. Artçı sarsıntılar devam ediyor.
Marmara Bölgesi'nde birçok kişi güne deprem ile uyandı. Saat 05.36'da Yalova Çınarcık merkezli bir deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin resmi web sitesinden alınan verilere göre Esenköy-Yalova'da deprem oldu, İstanbul depremi hissetti. Son depremler veri sayfasındaki bilgilere göre Yalova'da 6.9 km derinlikte 4.0 şiddetinde deprem yaşandı. AFAD'ın 4.1 büyüklüğünde diye açıkladığı deprem Bursa, İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da da hissedildi.
ARTÇI DEPREMLER
4.0 şiddetinde deprem yaşandıktan sonra kurumun son depremler sayfasında 5:41'de 1.5 şiddetinde, 5:44'de 2.0 şiddetinde, 5:53'de 1.8 şiddetinde, 5:56'da 1.8 şiddetinde, 06:00'da 2.2 şiddetinde, 6:13'de 2.9 şiddetinde son olarak 07:33'de 1.7 şiddetinde artçı deprem yaşandı.
VALİ'DEN AÇIKLAMA
Deprem sonrasında Yalova Valisi Muammer Erol’da bir açıklama yaparak her hangi bir can ve mal kaybının yaşanmadığını dile getirdi.
Yalova bugün sabah 05.36’da merkez üssü Yalova’nın Çınarcık ilçesi olan bir depremle sarsıldı. Çevre illerden de hissedilen sarsıntı sonrasında ilk resmi açıklama Yalova Valisi Muammer Erol’dan geldi. Erol yaptığı açıklamada, “Çınarcık Esenköy arasında saat 05.36 da 4,1 büyüklüğünde meydana gelen Deprem dolayısı ile acil çağrı merkezimize, Emniyet ve Jandarma birimlerimize şu ana kadar can ve mal kaybı ile ilgili herhangi bir ihbar düşmemiştir” dedi.
AHMET ERCAN'DAN KORKUTAN SÖZLER
Prof. Dr. Ahmet Ercan, CNN Türk televizyonunda yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Şimdi 99 depremi ile kırık ikiye bölündü bunlardan bir tanesi Çınarcık çukurunun bulunduğu kesimden onun kuzeyinden Avcılar'a doğru yöneldi ve oradan da aşağı yukarı Heybeliada'nın yakınında durdu. Bu İstanbul'a doğru giden kırıktı ve oradan ötesini kıramadı. Yerin altından iki kilometrelik bir mağma yükselimi vardı. Bu yerkabuğunun çok kırılganlığını düşürdüğü için, orayı kıramadığı için beklenen İstanbul depremini yapamadı, geciktirdi. Bunun dışından diğer bir kol ise Gölcük'ten başlayıp 180 kilometre batıya doğru kaydı. Çiftlikköy'den bir kol daha sonra yeniden İstanbul'a doğru uzandı, balık kılçığı gibi. Diğer bir kol da Çınarcık üzerinden Esenköy'e doğru ilerledi. Çınarcık Esenköy'ün orada kaldı. Daha ötesine gitmiş olsa İmralı Adası'na doğru gidip oradan da Bandırma'ya ulaşması gerekiyordu. Ya da Çanakkale'ye doğru dönmesi gerekiyordu. Tam orada kaldı."
Fay hattındaki gerilim ile ilgili olarak ise Ercan şunları söyledi: "Böyle durumlarda gerginlik kırığın uç noktalarında birikmeye başlar. Şu anda gerilimin yükseldiği yerlerden biri Çınarcık Esenköy, buradan da İmralı'ya doğru kırmak istemektedir. Diğer bir yerde de İstanbul Avcılar ve Küçükçekmece'ye doğru şu anda yüklenmektedir. Burayı tekrar kırabilmesi için biriktirmesi gereken 3-6 giga tontluk bir güç biriktirmesi lazım. Şimdi bu gücü biriktirirken depremcikler olmaya başlıyor. Bu depremlerden biri de bugün olan 4,1 büyüklüğündeki deprem. Şuanki depremin özelliğine bakacak olursak, granit katmanı içinde patlamıştır. Eğer beklenen İstanbul depremi Çınarcık önünde olursa, bu depremin beklenen büyüklüğü 6,4 ile 6,7 arasında değişir. Bu İstanbul depreminin öncüsüdür diyemeyeceğiz ama orada bir gerginlik biriktiğinin göstergesidir. Biz bunu böyle görüyoruz."