Mersin'de Özel İstihdam Büroları ile ilgili yasa tasarısı hazırlamasını protesto edildi. İşçiler “Özel istihdam büroları köleliktir. Sermayenin kölesi olmayacağız’ yazılı pankart taşıdı.
DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nda örgütlü işçiler, hükümetin işçi simsarlığına yasal olanak sağlayan Özel İstihdam Büroları ile ilgili yasa tasarısı hazırlamasını protesto etti. İşçiler “Özel istihdam büroları köleliktir. Sermayenin kölesi olmayacağız’ yazılı pankart taşıdı.
Sendika binası önünde yapılan eylemde konuşan Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Türkiye’de emeği ile geçinen milyonlar köle haline getirilmek istenmektedir. Bu tasarı ile insanlık onuruna yakışmayan, köle simsarlığı yasal hale getirilmek istenmektedir. Özel İstihdam Büroları’na geçici iş ilişkisini de kapsayacak biçimde işçi kiralama yetkisi verilmesi başta olmak üzere, güvencesiz çalışmayı yaygınlaştıracak düzenlemelere karşı çıkıyoruz” dedi.
Bu yasa tasarısının ‘işçi sınıfına kölelik dayatması’ olduğunu ve yasanın ‘bir avuç işçi simsarının ve onlardan işçi kiralayacak bir avuç sermayedarın talebi’ olduğunu kaydeden Göksoy, “Özel İstihdam Büroları ile ilgili olarak başta DİSK olmak üzere, işçi kesiminden gelen hemen hiçbir itiraz dikkate alınmamıştır. Görmeyen gözler görsün, duymayan kulaklar duysun diye bir kere daha tekrar ediyoruz. Özel İstihdam Bürolarına karşı sonuna kadar direneceğiz” dedi.
Özel istihdam büroları ne getirecek?
DİSK Genel Merkezi’nin yaptığı çalışmaya göre, Özel İstihdam Büroları tam olarak yasalaşıp çalışmaya başladığında iş yaşamında şu değişiklikler olacak:
-İş güvencesi ortadan kalkacak.
-Kıdem tazminatı fiili olarak yok edilecek. İhbar tazminatı ortadan kaldırılacak.
-1-9 arası işçi çalıştıran işyerlerinde 5 işçiye kadar, 10’un üzerinde işçi çalıştıran işyerlerinde yüzde 25 oranında kiralık işçi çalıştırılabilecek. Böylece kayıtlı istihdamın nerdeyse yarısı bürolar aracılığı ile güvencesiz çalıştırılacak. Kural dışı, güvencesiz ve esnek çalışma biçimleri kural haline gelecek.
-Sendikal örgütlenmeler çok ciddi kan kaybedecek. İşverenlerin işten çıkarma maliyetleri düşecek, işçiler istenildiği gibi kullanılıp kapı önüne konulacak.
-Kayıtdışı istihdam edilenler güvence kazanmayacaklar; aksine formel sektörlerde, sendikal örgütlenmelerin var olduğu alanlarda işçiler güvencesiz hale gelecek.
-Gelir, emeklilik, yıllık izin ve sağlık ile ilgili bütün haklar tamamen ortadan kalkacak.
-Kiralık işçiler aynı işi yapan diğer işçilere göre çok daha düşük ücrete mahkum olacak.
-Uzun çalışma saatleri açısından dünyada zirvede yer alan ülkemizde, kiralık işçiler yoğun çalışma temposuyla, yoğun bir sömürü çarkı içinde olacak.
-İşverene toplu işten çıkarma hakkı tanınacak, işveren 8 ay sonra aynı işçiyi istihdam bürolarından çok daha ucuza, sendikasız, haksız hukuksuz kiralayabilecek.
-İşverenler, Özel İstihdam Büroları’ndan işçi kiralama hakkı kazandığında, “kadrolu” işçilerin üzerinde sürekli bir baskı oluşturacak.
-Kiralık işçiler, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği uygulamalarından yaralanamayacak, ağır, tehlikeli ve ölümcül risklerle karşı karşıya kalacaktır.
-Kiralık işçilerin İşsizlik Fonundan yararlanma olanakları olmayacaktır.
-İş-Kur işlevsiz hale gelecek, kamu emek gücü piyasasındaki sorumluluklarını tamamen üstünden atmış olacaktır.
-Kamudaki alt işverenler, Özel İstihdam Bürolarından işçi kiralayabileceklerdir. Kamuda taşeron köleliğini aratan çalışma düzeni kurulacak.