Güncel

Metal işçisi yüzde 38.28 zam istiyor

130 bin işçiyi kapsayan toplu görüşme sürecinin tıkanması sonrası Türk Metal Sendikası, eylemlerini sokağa taşıma kararı aldı

15 Ocak 2018 Saat: 12:00
Metal işçisi yüzde 38.28 zam istiyor
Metal işçisi yüzde 38.28 zam istiyor

Metal sektöründe süren grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden arabulucu sürecinde de uzlaşı çıkmadı. 130 bin işçiyi kapsayan toplu görüşme sürecinin tıkanması sonrası Türk Metal Sendikası, eylemlerini sokağa taşıma kararı aldı

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası, metal sektöründe süren toplu iş sözleşmeleri konusunda gelinen durumu değerlendirmek ve bundan sonraki süreçte izlenecek yol haritasını belirlemek için 9 Ocak tarihinde Ankara’da toplandı. Başkanlar Kurulu’nun bir araya geldiği toplantıda, işyerlerinin bulunduğu kentlerin meydanlarında kitlesel basın açıklaması yapma karan alındı. O karar geçtiğimiz hafta birçok ilde hayata geçirildi. Türk Metal Sendikası, başta İstanbul, Bursa, İzmir ve Kocaeli olmak üzere bağlı bulundukları birçok ilde vardiya çıkışı kent meydanlarına çıktı. Toplu sözleşme süreci, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ve Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası arasında yürütülüyor.

YÜZDE 38,2 ZAM

MESS’in ilk 6 aylık dönem için yüzde 3.2’lik zam teklifini kabul etmeyen Türk Metal Sendikası fabrikalarda eylemliliklere başlamış, görüşmeler de arabulucu sürecine girmişti. Grup Toplu İş Sözleşmesi sürecinde MESS tarafından yapılan görüşme talebi üzerine taraflar 11 Ocak’ta İstanbul’da gerçekleştirilen toplantıda bir araya geldiler. Toplantının sonunda işverenin daha önce vermiş olduğu 3,2'lik ücret teklifini revize ederek ilk 6 ay için işyeri ortalamasının yüzde 6,4’ü, sosyal yardımlarda ise ilk yıl için yüzde 12,8 olarak artış önerdi. Türk Metal Sendikası ilk görüşmelerde 6 aylık dönem için yüzde 38.28 oranında zam istiyor.

KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

İşveren tarafında MESS ile karşılıklı görüşmelerin devam edeceği ve tekliflerin süreceği öngörülüyor. Türk Metal’den gelen açıklamaya göre ise henüz bir sonuca ulaşılamadı. Arabulucu raporu alınana kadar yasal olarak grev kararı alınamadığından rapor ellerine ulaştıktan sonra grev karan almalarına kesin gözüyle bakılıyor.

YORUMLAR

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Net Haber Ajansı Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız