Metalde uyuşmazlık olunca işçiler eylemlere başladı. Arabulucu da anlaşma sağlayamazsa grev süreci başlayacak.
Yaklaşık 140 bin işçiyi kapsayan metal işkolundaki toplusözleşme görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine işçiler eylemlere başlarken süreç arabulucuya taşındı.
15 günlük sürede arabulucu da uzlaşma sağlayamazsa grev süreci başlayacak. Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ile DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile 5 Ekim’de başlayan grup toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlık tutanağı tutuldu. Ardından da Türk Metal Sendikası, MESS’e bağlı tüm işyerlerinde fazla mesaiye kalmama eylemi başlattı.
İşçilerden siyah çelenk
Aynı zamanda MESS’in İstanbul’daki genel merkezi ile Ankara, Bursa ve İzmir’deki bölge temsilciliklerine de işçiler tarafından siyah çelenk bırakıldı. Birleşik Metal-İş Sendikası da, yarın sabahtan itibaren “üretimden gelen güçlerini kullanacaklarını” bildirdi. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Yasası’na göre, uyuşmazlığın tutanakla tespit edilmesinin ardından taraflardan biri 6 gün içerisinde bunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirecek. Bakanlık da 6 gün içinde arabulucu görevlendirecek. Arabulucunun görevi, 15 gün sürecek. Bu süre tarafların anlaşması ile en çok 6 gün daha uzatılabilecek. Süre sonunda anlaşma sağlanamaması halinde ise arabulucu bunu bakanlığa bildirecek. Bundan sonrasında ise grev süreci başlayacak. Sendikalar 60 gün içinde grev kararı alabilecek. Grev kararı alınması halinde ise hükümetin, erteleme yetkisi bulunuyor. Hükümet, son dönemdeki grevleri “milli güvenlik” gerekçesiyle erteliyor. Bu durumda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı uyuşmazlığın çözümü için bizzat arabuluculuk yapabileceği gibi bir kişiyi de arabulucu olarak görevlendirebiliyor. 60 günlük erteleme süresinin sonunda da anlaşma sağlanamazsa 6 gün içinde taraflardan birinin başvurusu üzerine uyuşmazlık Yüksek Hakem Kurulu tarafından çözülüyor. Yüksek Hakem Kurulu’nun kararları ise kesin ve toplu iş sözleşmesi hükmünde.
Birleşik Metal-İş sendikası tarafından yapılan açıklamada şunlar ifade edildi:
Birleşik Metal-İş sendikası ile ile MESS arasında süren grup toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış, toplam 63 madde için uyuşmazlık tutuldu. Uyuşmazlık konusu maddelerin önemli bir kısmı parasal maddelerden oluşuyor. Ücret başta olmak üzere, sosyal haklar ve parasal sonuç doğuran fazla mesai, gece zammı gibi maddelerde anlaşma sağlanamadı.
MESS Metal İşçilerine Sefaleti Reva Görüyor! İnsanca Yaşayacak Bir Ücret Hakkımızdır!
Biliyoruz Bu Enflasyon İşçilerin Enflasyonu Değil, Patronların Enflasyonudur!
Ücret Zam Yöntemini TİS Komisyonları Aracılığıyla Belirledik. Ücret Zammında İşçilerin Kıdem Yılları da Dikkate Almalıdır.
Sosyal Haklar Gerçekliğe Kavuşmalıdır!
Patronların 3 Yıllık Sözleşme Dayatmalarına Boyun Eğmeyeceğiz!
Patronlar İş Barışını Sağlamak İstiyorlarsa Tekliflerimizi Dikkate Almak ve Dayatmalardan Vazgeçmek Zorundadırlar!
Patronlar Zenginliklerine Zenginlik Katarken, Metal İşçilerini Sefalete Mahkum Edemeyecekler!
Metal işçileri, MESS’in teklifine gereken cevabı 4 Aralık Pazartesi sabahtan itibaren üretimden gelen güçlerini kullanarak vereceklerdir.
Sendikamız, gelinen noktayı değerlendirmek üzere 8 Aralık 2017 Cuma günü Merkez Toplu Sözleşme Komisyonunu toplayacaktır. Önümüzdeki döneme ilişkin mücadele kararları ve yol haritası bu toplantıda belirlenecektir."